Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A világ piacvezető állásportáljait tömörítő nemzetközi szervezet, a The Network - melynek a Profession.hu állásportál is tagja - és a holland Intelligence Group 2011-ben ismét elkészítette átfogó felmérését a külföldi munkavállalásról. A júniustól szeptemberig zajló felmérésben 66 ország 162.495 álláskeresőjét kérdezték.

A magyarok vonatkozásában szembetűnő, hogy míg a 66 ország átlaga szerint az emberek külföldi munkavállalási hajlandósága 68 százalék, nálunk 84 százalék* vállalna más országban munkát. Az országon belüli elvándorlási kedv egy-egy állás érdekében már nagyjából megegyezik a nemzetközi átlaggal. Nálunk az országon belüli mobilitási hajlandóság aránya 63 százalék** a nemzetközi 66 százalékhoz képest.

Külföldi munkavállalás

A felmérésből kiderül az is, hogy az álláskeresők fele több mint 3 vagy 5 évig vállalna külföldön munkát, és 68 százalék részesíti előnyben a határozott idejű szerződéseket. A külhoni munkavállalás oka pedig egyértelműen a magasabb fizetés és nem utolsó sorban a karrierlehetőségek. A tavalyi adatok alapján egyértelmű összefüggés látszott az adott országok GDP-je és a külföldi munkavállalási hajlandóság között: a rosszabb gazdasági helyzetben lévő országok lakosai szívesen veszik a sátorfájukat a jobb élet reményében.

Érdekességek a mobilitással kapcsolatban

1. Szomszédos országok adatai (százalékban): mobilitási hajlandóság bel- és külföldön

 Magasabb fizetésért és karrierlehetőség miatt keresnek az emberek munkát külföldön 

 

2. Mobilitási statisztika Magyarország vonatkozásában

A magyarok legszívesebben ezekbe az országokba mennének dolgozni
 

   A magyarok legszívesebben ezekbe az országokba mennének dolgozni   


Az „első” öt ország külföldi munkavállalási hajlandóság szerint: Portugália – 97%, Luxemburg – 94%, Nigéria – 94%, Katar – 91%, Tunézia – 91%. Míg az „utolsó” öt ország külföldi munkavállalási hajlandóság szerint: Litvánia – 52%, Szlovénia – 52%, Kína – 52%, USA – 48%, Lettország – 30%.

 

 

* Azzal az állítással, hogy „Hajlandó vagyok külföldön munkát vállalni”, a válaszadók 50 százaléka teljesen egyetért, 34 százalék egyetért.

** Azzal az állítással, hogy „Hajlandó vagyok az országon belül költözni”, a válaszadók 29 százaléka teljesen egyetért, 34 százalék egyetért.