Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az alkalmi munkavállalást egyszerűsített foglalkoztatássá keresztelték, a régi alkalmi munkavállalói könyv (AM-könyv vagy "kék könyv") már nem használható. Az úgynevezett egyszerűsített munkaszerződés váltja fel, és a munkaadónak az APEH felé elektronikusan kell bejelenteni a foglalkoztatást - ezt megteheti interneten vagy telefonon keresztül. Akinek viszont korábban is AM-könyve volt, ne dobja ki: visszamenőleg ugyanis ezzel kell igazolni, mennyit dolgozott.

Szerződést csak akkor kell írásban kötni, ha a munka időtartama eléri az egybefüggő öt napot, ha ennél kevesebb időre alkalmaznak valakit, akkor elég a szóbeli megállapodás és az elektronikus bejelentés, illetve jelenléti ív kitöltése, amit a dolgozó a munkavégzés kezdetekor és befejezésekor is aláír. Ha egy magánszemély háztartási alkalmazottat foglalkoztat így - például kertészt, bébiszittert, bejárónőt -, akkor pedig még jelenléti ívet sem kell vezetni.

Egyszerűsített foglalkoztatás a háztartási munka, az idénymunka (mezőgazdaság és idegenforgalom), valamint a kiemelten közhasznú szervezetnél végzett és az alkalmi munka is. Akkor van ilyen típusú munkára lehetőség, ha a munka alkalmi jellegű - azaz legfeljebb öt egymást követő napig, egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 napig, és egy naptári éven belül legfeljebb 90 napig tart. A szabály csak a munkaadót korlátozza, a munkavállaló azonban akár több különböző helyen is végezhet valamilyen munkát ezen az időszakon túl is.

Megszűnt az alkalmi munka utáni automatikus járulékkedvezmény is. A nettó munkabér 40 százalékát kell befizetni járulékként, egyes esetekben azonban még mindig megéri így foglalkoztatni: például a magánszemély háztartásában dolgozók és az idénymunkások alkalmazásakor a kedvezményes közteher egységesen 30 százalék, amelynek a nettó munkabér az alapja. A munkavállaló nem kap utána társadalombiztosítást, de nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra jogosult marad.

Átalakult az alkalmi munka

Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

Egy hétre előre is be lehet jelenteni a foglalkoztatást, ám telefonon csak a háztartási munkát és a növénytermesztési idénymunkát, a többi foglalkozási formát csak interneten. Az egyszerűsített foglalkoztatás leírása, ismertetője és az útmutatók, illetve a munkaszerződés mintája az APEH honlapján érhető el.

A pontos adatok telefonos bediktálása elég hosszadalmas, és mind a munkáltató, mind a munkavállaló összes okmányának a száma szükséges: adószám, adóazonosító jel, TAJ szám stb. A 185-ös telefonszámot kell hívni, ahol a bejelentő kap egy regisztrációs számot, később csak ezzel változtathat bármit a bejelentett adatokon. Kissé nehézkes, hogy a következő bejelentésnél újra minden adatot meg kell adni. Jelenleg azon is dolgoznak a fejlesztők, hogy a bejelentést sms-ben is el lehessen intézni.

Az elektronikus bejelentésnél is minden esetben újra ki kell tölteni az adatlapot, és az interneten, az Ügyfélkapun keresztül kell elküldeni az APEH-nek. Segítség az adóhatóság kék számán kérhető (06 40/42-42-42) munkaidőben.

Nem biztos, hogy így marad

Az Országgyűlés 2009 decemberében 175 igen, 163 nem, 4 tartózkodás mellett fogadta el az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényt. Az volt a célja a változtatásoknak, hogy tehermentesítsék a munkaügyi központokat és a munkavállalókat is, azáltal, hogy nem kell kiváltani a munkavállalói könyvet.

A változások nem biztos, hogy hosszú életűek lesznek, ugyanis a Fidesznek nagyon nem tetszik az új szabályozás, és a választási kampányban azt ígérték: az elsők között változtatják meg a törvényt. Szerintük ez nem alkalmas a feketegazdaság visszaszorításához és alig lesz munkaadó, aki szerződést köt majd az alkalmi munkásokkal - hiszen elveszítik a korábbi kedvezményeket. A megnövelt adminisztráció pedig szerintük megnehezíti a cégek munkáját. Emellett az is igaz, hogy nem minden alkalmi munkást foglalkoztató munkaadó rendelkezik internettel, sőt talán számítógépük sincs.

A munkaközvetítők és a Balaton-parti települések önkormányzatai is érzékelték néhány nappal az új törvény bevezetése után: idén bedugulhat a szezonális foglalkoztatás, főleg a vendéglátás - hívta fel a figyelmet a Napi Gazdaság. A "magyar tengernél" már húsvétkor is érzékelték a gondokat. Munkaügyi szakemberek úgy vélik, hogy az évente átlagosan 100 ezer alkalmi munkás közül az idén legfeljebb 35-40 ezer helyezkedhet el. Ennek okát abban látják, hogy megszűnt az alkalmi munkavállalói könyv, illetve szigorodtak a foglalkoztatási szabályok, ami tízezreket szoríthat ki a munkaerőpiacról.