Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Akár régóta fontolgatjuk a munkahely-, vagy karrierváltás gondolatát, akár váratlanul kerülünk döntés elé, vannak élethelyzetek, amikor nem feltétlenül kell azonnal fejest ugranunk a változásba.

Nem mindig jó ötlet váltani

A mai munkaerőpiacon egyáltalán nem egyedi eset, ha valaki az élete során, akár tíznél többször is munkahelyet vagy karriert vált. Léteznek azonban olyan szituációk, amikor nagyon alaposan meg kell fontoljuk, hogy biztosan jó ötlet-e, szakmailag teljesen új dologba vágni a fejszénket. Számos esetben egyáltalán nem lesz pozitív kicsengése a változásnak, még akkor sem, ha csak előléptetésről, vagy cégen belüli áthelyezésről van is szó. Hiába a magasabb fizetés, a szakmai előmenetel, mindig lényeges, hogy ezeken kívül is pozitívan kerüljünk ki egy-egy váltásból.

Mikor nem optimális az időzítés?

1. Az életünk egyéb területein is nagy változások zajlanak

Az élet sokszor hozza úgy, hogy egyszerre több nagy horderejű változással kell megbirkóznunk és úgy tűnik, minden egyszerre történik. A sok változás persze nem feltétlenül rossz, de a stressz, amit okoznak, bizony összeadódik, és különösen veszélyeztetetté válhatunk a stressz okozta betegségek, mint például a szívinfarktus, vagy az agyvérzés tekintetében. Ha tehát éppen költözünk, vagy építkezünk, gyermeket várunk, esetleg fontos vizsga előtt állunk, nem biztos, hogy ideális az időpont egy munkahelyváltáshoz is.

2. Nem tudunk tiszta fejjel mérlegelni

Hozhatunk rossz döntést hirtelen felindulásból is. Csak azért, mert éppen nem mennek jól a dolgaink a munkában, vagy összetűzésbe kerültünk a felettesünkkel, nem indok arra, hogy mindent felrúgjunk és új állás után nézzünk. Jobb, ha először lehiggadunk, és nyugodtan végiggondoljuk a helyzetet.

Tisztázzuk magunkban, hogy valóban állandó, vagy eseti problémáról van-e szó. Esetleg egy közelgő határidő és a feszített munkatempó az, ami miatt idegesebb és türelmetlenebb mindenki? Ha ezen a nehéz szakaszon túljutunk jobbá válik vajon a helyzet? Biztos, hogy megfelelő stílusban kommunikáltunk a kollégáinkkal? Ha ezekre a kérdésekre őszinte válaszokat adunk magunknak, megtudjuk, hogy valóban akkora-e a probléma, hogy váltást kíván, vagy csak az aktuális indulataink homályosították el az ítélőképességünket.

3. Az egyetlen indokunk a magasabb fizetés

A pénz jó ok lehet a váltásra, de soha ne ez legyen az egyetlen okunk, amiért így döntünk! Ha csak ez alapján megyünk új helyre dolgozni, rosszabb helyzetbe kerülhetünk, mintha maradtunk volna a mostani helyünkön. Mert kereshetünk ugyan többet egy olyan munkával, amely sem örömet, sem kihívást nem jelent a számunkra, de hosszú távon biztosan nem érezzük majd jól magunkat. Ha egyébként meg vagyunk elégedve a munkakörülményeinkkel és jó kollégák vesznek körül, nem érdemes egy kicsivel több pénz miatt váltanunk.

4. Kényszeres versengés

Már mozaikszó is létezik a pszichológiában a lemaradástól való félelem definiálására, ez a FOMO (Fear of Missing Out).  A közösségi média, az Instagram, a LinkedIn és a Facebook képében teljesen rátelepedett az életünkre, nehéz kivonni magunkat a hatásai alól.

Az ismerőseink által megosztott tartalmak döntő többségében arról szólnak, hogy milyen tartalmas, értékes életet élnek, emiatt könnyen érezhetünk egyfajta pressziót amiatt, hogy mi is a nyomukba érjünk. Soha nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy ezek a posztok sok esetben nem a valóságot tükrözik, csak egyfajta pozitív kirakatot jelentenek!

Soha ne legyen kétségünk afelől, hogy őket is érik kudarcok, nem csak elismerésekben fürdőznek nap, mint nap.  Emiatt semmiképp ne váltsunk munkahelyet, a saját karrierünket magunknak kell megálmodnunk és a legfontosabb, hogy a mi számunkra a legmegfelelőbb legyen!

Ha a fenti szempontok alapos vizsgálata után még mindig úgy gondoljuk, hogy itt az idő a váltásra, akkor kereshetünk a szakmai előmenetelünknek megfelelő aktuális friss állásajánlatok közt, vagy feltölthetjük önéletrajzunkat ide, hogy a munkáltatók is ránk találhassanak. Feliratkozhatunk hírlevélre is, így azonnal értesülhetünk, ha a legújabb állásokról. Nem utolsó sorban Facebookon is hasznos tippeket kaphatunk az álláskereséshez.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, váltás, időzítés, mérlegelés