Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egész munkásságunkon keresztül arra törekszünk, hogy feljebb juthassunk, magasabb pozíciót érjünk el, több elismerést kaphassunk szakmailag és anyagilag, vágyunk a kihívásokra, a fejlődésre. Ám bekövetkezhet egy olyan jelenség is – jellemzően 40 éves kor fölött -, amikor a kihívások más értelmet kapnak. Utánajártunk egy beszédes karrierváltásnak, melyet most megosztunk olvasóinkkal.

Interjúalanyunk, Dániel jelenleg 45 éves, két gyermek édesapja, öt éve vált el. Szakmai karrierje szépen ívelt felfelé közel 15 évig, megjárta a klasszikus ranglétrát. Dolgozott több multinacionális cégnél, felelt egy egész csapatért IT menedzserként, volt IT vezető egy közepes magyar cégnél, megbízták stratégiailag kiemelt projektekkel, és így tovább. Mégis, valami megváltozott. Leginkább benne.

"Amikor jöttek sorban a szakmai elismerések, kinevezések, nagy feladatok, nagyon büszke voltam a teljesítményemre, és hogy mi mindent tudok felmutatni. De így utólag visszagondolva rá, elég rövid pozitívuma volt mindennek, biztosan azért, mert mégsem erre vágytam. Ugye, ott van a Maslow-piramis legtetején az önmegvalósítás, mint a legfőbb mozgatórugónk, és ha kívülről megnézzük a szakmai pályafutásomat, szinte beteljesedni látszik minden klasszikus dolog. De valami mégsem került a helyére, hiányzott nekem. És ebben fura vagy sem, de a válásom nyitotta fel a szememet. Szinte zombiként működtem addig, beálltam egy meghatározott, elvárásokkal teli mókuskerékbe a teljesítménykényszerrel, aztán mintha egyszer csak kitisztult volna a kép, valóságában láttam mindent. És elkezdtem keresni a változás lehetőségét, irányait.”

Dániel kölcsönös megegyezéssel eljött korábbi vezetői munkaköréből. Anyagilag nem került nehéz helyzetbe köszönhetően korábbi magas fizetésének és a végkielégítésnek, ám emberileg nehéz döntéseket kellett meghoznia. Talán éppen a viszonylagos komfortzóna és a meglévő rutin miatt.

Amikor más értelmet kap a karrier
(A kép illusztráció.)

"Azt hiszem, kell egy jó alapos fenékberúgás mindenkinek, egyfajta mérföldkövek ezek. Nekem is jött egy. A fiam, aki most 16 éves, elkezdett szégyellni a barátai előtt, hogy nem dolgozom, és állás nélkülivé váltam. Ez idő volt, mire rájöttem, és nagyon szíven ütött. Addig ráérősebben kerestem az új utamat, az igazi kihívást, de valójában ellötyögtem az időt. Ugye, anyagilag nem voltam padlón, így lazábban vettem mindezt. Voltak napok, amikor majdnem délig ágyban voltam, böngésztem a netet, a Facebookot, találkoztam sok ismerőssel, ilyenek. És mindenkinek azt magyaráztam, hogy új vállalkozásba fogok fogni, és hogy információt gyűjtök ehhez. Hangzatos szavak, igazi tettek meg nem követték. De a gyerekem, akinek a példaképe is vagyok, ebből csak annyit fogott fel, hogy munkanélküli lettem, és az szégyellnivaló. Úgyhogy hoztam egy kompromisszumos és átmeneti döntést erre a helyzetre.”

A 45 éves szakember megpályázott olyan IT-s állásokat, ahová könnyűszerrel felveszik – igaz, ehhez az önéletrajzát is kicsit visszább vette -, és fel is vették egy munkatársi pozícióba. Mellette, a fennmaradó szabadidejében, de most már sokkal koncentráltabban tervezi a következő nagy lépését, amely egy kreatív megoldásokat tartalmazó webáruház lesz. Ez a döntés több szempontból is előnyös:

- A meglévő munka miatt nem esünk ki az illető a megszokott ritmusból, a sok éven át alkalmazott, korábbi napirendből.

- Mindennap vannak konkrét feladatok, melyek segítenek kimozdulni a túlzott elkényelmesedésből.

- A munkánkért pénzt kapunk.

- A rutinból végezhető feladatok mellett jut elég időnk a továbblépés alapos körbejárására, megtervezésére.

- Nem érezzük magunkat kiszolgáltatva, ha van egy kielégítő állásunk. De ugyanakkor a kihívások nélküli állás jó motiváció a továbblépésre.

Gondoljuk végig a fentieket, lehet, hogy számunkra is hasznos információ és tapasztalat. És ne feledjük azt sem: naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Vagy éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a Profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: karrier, önmegvalósítás, kreativitás, IT