Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A cégvezetőknek és döntéshozóknak is van ideje nyáron gondolkodni, és könnyen lehet, hogy ők is arra a döntésre jutnak, hogy itt az ideje egy kis "vérfrissítésnek" és új munkatársakat szeretnének maguk köré gyűjteni. Ezért szeptember-október mindig kiemelt álláskeresési időszaknak számít.

Mikor van viszonylag könnyű helyzetben?

A legtöbb hirdetés a Profession.hu-n IT-szakembereknek, mérnököknek, könyvelőknek, értékesítőknek és ügyfélszolgálatosoknak szól. Ha már ezen a területen szerzett legalább 1-2 év ( ha 3-4 év, akkor még jobb!) értékelhető tapasztalatot és ha beszél legalább angolul, - ami azt jelenti, hogy a munkanyelve angol lesz és írásban/szóban folyékonyan kommunikál- vagy még egy idegen nyelven, nos akkor jó esélyekkel pályázhat. A mérnökök közül keresettek a minőségbiztosítási, illetve teszt-, villamos- és folyamatmérnökök. Az angol nyelvtudás itt is nagyon fontos.

A hirdetések alapján felértékelődni látszik a projektmenedzserek szerepe, egyre több alkalommal keresnek tapasztalt projektvezetőt. Ha a fentiek közül egyik munkakört sem gyakorolta, akkor több energiát és időt kell rászánni a keresésre.

Aktívan

Ha eldöntötte, hogy menni akar, akkor a nyári erőgyűjtési időszak letelte után - szeptember elején - rögtön vágjon bele a keresésbe. Mivel manapság kevesebb a munka, ezért nagyobb a verseny is. A passzív keresés - "spray and pray" - amikor szétszórjuk az önéletrajzokat és utána "imádkozunk", hogy behívjanak egy interjúra, ma már nem működik. Proaktívnak kell lenni. A hirdetéseket naponta legalább egyszer, de lehet, hogy kétszer is érdemes átnézni. Az álláskereső portálokra érdemes feltölteni az önéletrajzokat, ismerősöket is folyamatosan kell kérdezgetni, hogy hallottak-e valamilyen lehetőségről.

  Álláskeresés  

Régebben, ha elúszott egy jó munka, akkor nem kellett kétségbe esni, mert hamarosan jött egy legalább ugyanolyan jó állás. Manapság ez már nem így van, ha elúszik egy jó lehetőség, ki tudja, mikor jön a következő. Ezért kell minden önéletrajz elküldésébe külön energiát kell fektetni és a meghirdetett állásra testre szabottan továbbítani. A motivációs levelet sem elég csak úgy elküldeni, hogy "csatoltan küldöm önéletrajzomat", hanem 2-3 mondattal alaposan meg kell indokolni, hogy miért gondoljuk, hogy jó jelöltek vagyunk a meghirdetett állásra.

Néhány évvel ezelőtt, ha egy jó szakemberről volt szó, akkor az önéletrajzban levő 1-2 helyesírási hibát vagy pongyola fogalmazást még elnézték a felvételi folyamat során. Ma már ez nem így van; ha nem elég esztétikus az önéletrajz, vagy ha vannak benne csúnya tördelési hibák, akkor bizony félreteszik, különösen ha egy olyan munkakörről - mondjuk asszisztens - van szó, ahol elvárás az irodai szoftverek magas szintű ismerete.

Kapcsolatok

Fontos, hogy a lehető legtöbb szakmai eseményen - továbbképzésen, konferenciákon, workshopokon - vegyen részt, menjen és ismerkedjen. Használja ki a különböző közösségi oldalak adta lehetőségeket, keressen kapcsolatokat, régi ismerősöket, kollégákat. Kérhet tőlük tippeket, ötleteket, hogy hol érdemes keresni, hallottak-e valamilyen lehetőségről.

Érdemes láthatóvá válni és elindítani egy szakmai blogot. Kapcsolatokra így is szert tehet és megmutathatja magát, hozzáállását a feladatokhoz, és szakmai véleményt fogalmazhat meg, amely alapja lehet egy további beszélgetésnek is.

Manapság az álláskeresőknek naprakésznek és energikusnak kell tűnniük. Már nem elég abban bízni, hogy egy jól megírt önéletrajz csodát tesz. Ennél több kell. Meg kell mutatni a cégnek, hogy tudjuk a megoldást a problémáikra, hogy Ön lesz az az ember, aki "helyre teszi" a dolgokat, megtalálja a válaszokat a kérdésekre.

Fontos, hogy az önéletrajzából kitűnjön, hogy milyen feladatokat oldott meg sikerrel, milyen szakmai tapasztalatokat szerzett. Érdemes a cég hátterét tanulmányoznia, mielőtt elküldi az önéletrajzát, mert hátha talál olyan információt a cég honlapján, amit tovább tud gondolni, és a motivációs levelébe beleszőheti, hogy Ön már rész vett egy ilyen projektben, cégegyesítésben, új üzletág kialakításában stb.

Kutasson az ismerősei körében, hátha talál valakit, aki annál a cégnél dolgozik, amelyhez Ön is szeretne bekerülni, és így rögtön első kézből szerezhet információkat. Persze, azt ne felejtse el, hogy az illető saját szemszögéből elemzi az eseményeket.

Az elmúlt években sokat változott a munkaerőpiac, így a piac meghódításához Önnek is érdemes változtatnia az eszköztárán.