Eltérő a magyar felsőoktatási intézmények hírneve, elismertsége. Mindez mennyire számít a kiválasztási folyamatban? Mennyiben segíti vagy hátráltatja az elhelyezkedésben a frissdiplomást? Ezekre a kérdésekre kereste a választ az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet és az Educatio Nonprofit Kft. kutatása.

A nyelvtudás a legfontosabb, a szakmai gyakorlat és az, hogy melyik képző intézményben végzett valaki, másodlagos kiválasztási szempont a munkaadók szerint. A nem szakmai munkatapasztalat a legkevésbé döntő tényező az álláskeresés során.

A Profession.hu-n ilyen állásokat kínálnak a pályakezdőknek.

A jobb karrier- és jövedelemi lehetőséget jelentő fővárosi, külföldi tulajdonú, 250 főnél nagyobb vállalatoknál a nyelvtudás jelentősége nagyobb (48-52 százalék) - derül ki a kutatásból.

Álláskeresés: nem mindig érték az elitegyetemen szerzett diploma

Íme a legnagyobb presztízsű intézmények

A gazdasági, műszaki és informatikai képzési területeken a hosszabb múltra visszatekintő, nagyobb és széles körben ismert budapesti intézmények állnak az első helyen.

A munkaadók válaszai alapján a gazdasági terülten a Budapesti Corcinus Egyetem (BCE) Közgazdaságtudományi Kara áll az első helyen.

  Álláskeresés: nem mindig érték az elitegyetemen szerzett diploma  

Műszaki területen a Busapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Gépészmérnöki Kara lett a befutó.

   Álláskeresés: nem mindig érték az elitegyetemen szerzett diploma   

Informatikai területen pedig a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara lett az első.

    Álláskeresés: nem mindig érték az elitegyetemen szerzett diploma    

Nem mindig előny, ha valaki a "legjobb" iskolát végezte el

Az alacsony presztízsű képzőintézményben szerzett diploma közepes mértékben rontja, ennek megfelelően egy magas presztízsű intézmény pedig közepes mértékben javíthatja az elhelyezkedés valószínűségét - derül ki a kutatásból.

Ám a képzőintézmény magas presztízse sem garantálja a sikert, ha a jelölt idegennyelv-tudása nem elégséges vagy nem rendelkezik semmilyen munkatapasztalattal.

A munkaadók több mint fele "jutalmazza", ha a jelölt jó hírű intézményben szerzett diplomát. A megkérdezett HR-szakemberek többsége amellett érvel, hogy a jobb nevű intézményekben végzettek magasabb színvonalú szakmai képzést kapnak. Mások azt emelik ki, hogy ezekben a jó hírű iskolákból jobb kompetenciákkal rendelkező fiatalok érkeznek: jobb a nyelvtudásuk, sokoldalúbb az érdeklődésük, tudatosabbak az álláskeresésben, jobb az önprezentációjuk és a kommunikációs képességeik.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A cégek több mint egyharmadánál a felsőoktatási intézmény híre nem bír különösebb jelentőséggel. Ezek a vállalatok az olyan nehezen megragadható kompetenciákat próbálják felmérni a kiválasztás során, mint az elkötelezettség, a kommunikációs képesség, a fejlődési készség, agilitás, kooperációs készség, analitikus gondolkodás, önismeret - és ez szerintük független attól, hogy hol végzett a jelentkező.

Érdekes módon a munkaadók tizede nem szívesen alkalmaz olyan dolgozót, aki magas presztízsű egyetemen szerzett diplomát. Szerintük ez kifejezetten hátrányt jelent. Ezek a munkaadók úgy gondolják, hogy az jó hírű egyetemekről és főiskolákról kikerülő jelölteknek irreálisan magas a bérigénye, illetve nagyon rövid időn belül továbbállnak a jobb jövedelmet és karrierlehetőséget biztosító munkahelyekre.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: frissdiplomás, pályakezdő, fiatal, munkaadó, felsőoktatás