A LinkedIn-profilt sok HR-es, toborzási tanácsadó és fejvadász láthatja, ezért úgy kell kialakítani, hogy az a lehető legjobban igazodjon a céljainkhoz, ugyanakkor egységes képet is mutassunk magunkról.

Timár Krisztina karrier-tanácsadó szerint mielőtt kialakítjuk a LinkedIn-profilunkat, gondoljuk végig, hogy milyen területen szeretnénk elhelyezkedni. Azokat a tapasztalatainkat és készségeinket hangsúlyozzuk, amelyek ilyen területekre "adhatnak el" minket.

Ezekről részletesebben írjunk a munkatapasztalat részben, és a Skills & Endorsment (Készségek és igazolások) felületén is több ilyen készséget vegyünk fel. A szakértő szerint, ha szeretnénk karriert váltani, vagyis új területen akarunk elhelyezkedni, akkor inkább az új területtel kapcsolatos tudásunkat hangsúlyozzuk, tehát ne azt, amiben van ugyan tapasztalatunk, de már nem akarunk vele mit kezdeni. 

Kerüljük az ellentmondást!

Fontos, hogy a LinkedIn-profilunk összhangban legyen a cégeknek küldött, testre szabott önéletrajzainkkal - hívja fel a figyelmet Timár Krisztina. Ez akkor lehetséges, ha a fenti szabályt betartjuk, tehát a LinkedIn-profilunkat arra a szakterületre optimalizáljuk, amire pályázunk is.

A HR-esek gyakran ellenőrzik a jelölteket a LinkedInen, ezért a konkrét álláspályázatban és a LinkedIn-profilon nemcsak az adatainknak kell egyeznie, hanem a karrierünkről és a céljainkról kialakított összképnek is - hívta fel a figyelmet.

 Álláskeresés másképp - így használjuk a közösségi médiát! 

"Élő önéletrajz", ajánlásokkal

Tekintsünk úgy LinkedIn-oldalunkra, mint egy "élő" önéletrajzra, amely nemcsak szakmai tapasztalatainkat és végzettségünket, de teljes kapcsolatrendszerünket is láthatóvá teszi a munkáltató számára.

A LinkedIn-oldalunkon elsőként a profilkép ragadja meg mások figyelmét, ez ennél a közösségi oldalnál különösen fontos, hiszen csupán egyetlen, igazolványkép stílusú fotó feltöltése engedélyezett. Ha ezt nem tesszük meg, nemcsak hogy akadályozzuk a bizalom kialakulását, de azt kockáztatjuk, hogy egyáltalán nem fogják megnézni profilunkat. A LinkedIn saját felmérése szerint a HR-esek hétszer akkora eséllyel kattintanak egy olyan profilra, amin van fénykép, mint egy olyanra, amin nincsen.

Timár Krisztina karrier-tanácsadó szerint szakmai címsorunk (headline) megfogalmazása is fontos. Itt ne a legutóbbi munkahelyünket szerepeltessük, vagy ne azt írjuk ki, hogy "looking for a new opportunity.", vagyis "új lehetőséget keresek". Adjuk meg inkább azokat a kulcsszavakat (pl. munkakör, szakterületek, szektor) amelyek a megcélzott állás szempontjából a leghasznosabbak - tanácsolja a szakértő.

Kérjünk ajánlást és "igazolást"

Ezek után a Summary (Rövid bemutatkozás) részt, majd a munkatapasztalatot nézik meg a HR-esek. Jó benyomást kelt, ha egy-egy korábbi munkahelyhez ajánlást is kaptunk volt kollégáktól vagy üzleti partnerektől, melyek az adott munkahely alatt "megjegyzésként" jelennek meg - emelte ki Timár Krisztina. Ez növeli a bizalmat és a hitelességet, csakúgy, mint a Skills & Endorsments (Készségek és igazolások) rész, ahol a szakmai készségeinket igazolják mások. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Indítsunk blogot a LinkedInen

A LinkedIn lehetőséget ad arra, hogy HR-eseket és szakmabelieket is felvegyünk a kapcsolati hálónkba. Ez a Facebookon nem javasolt, a LinkedInen viszont teljesen természetes - véli Timár Krisztina. Ha állást keresünk, vegyük fel a kapcsolati hálónkba a volt kollégáinkat, üzleti partnereinket, de törekedjünk arra, hogy HR-esekkel, toborzási tanácsadókkal és szakmabeliekkel is bővítsük a kapcsolati hálónkat. 

Minél több emberrel kapcsolódunk össze, annál többen fogják megnézni a profilunkat, és annál több ember érdeklődését kelthetjük fel. 

A LinkedInen felhívhatjuk a figyelmet magunkra úgy is, ha aktívak vagyunk különböző szakmai csoportokban. Lájkoljuk mások hozzászólását, és osszuk meg a saját véleményünket is. Haladó karrierépítők akár saját szakmai csoportot, vagy saját blogot is indíthatnak a LinkedInen.

Címkék: LinkedIn, közösségi oldal, kapcsolatépítés, álláskeresés

Összeállította: Fogas Krisztina