Álláskeresés gyes után

Álláskeresőket bemutató sorozatunk legfrissebb részében bemutatjuk, hogyan keresett munkát egy gyesről visszatérő anyuka, mivel kellett szembesülnie az álláspiacon.

Adél az ikerfiai születése előtt munkanélküli volt, amikor a gyerekek 3 évesek lettek, újra elkezdett állást keresni. A bolti eladó képzettségű nő egy megyeszékhelyen él. A Profession.hu-nak elmesélte, hogy a tapasztalata szerint az óvodával sajnos összeegyeztethetetlen a legtöbb kereskedelmi munkalehetőség: a plázákban reggel 9-től este 9-ig kellene dolgoznia, a hipermarketekben pedig a több műszakos munkarend nem igazán megfelelő. A férje három műszakban dolgozik, nagyszülők pedig nincsenek.

"Ősszel felvettek egy kisebb ruházati boltba, de egymás után megbetegedtek a gyerekek, ezért a táppénz miatt már a próbaidő alatt elküldtek. Utána egy élelmiszerboltban kaptam munkát, két műszakban kellett dolgoznom. Komoly logisztikai művelet volt összehangolni a férjemmel, hogy melyikünk megy majd a kicsikért az oviba. Sajnos rövid idő alatt kiderült: nem tudjuk megoldani" - mesélte a 31 éves nő.

Nem adnak visszajelzést

"Körülbelül ötven helyre adtam be a pályázatomat, 70 százalékban még csak automata választ sem kaptam" - panaszolta.

A munkaügyi központban nem tudtak állást ajánlani a nőnek. Az internetes állásportálokon és apróhirdetési újságokban keresgélt, és a Facebookon is jelezte, hogy állást keres, ezt sokan meg is osztották. Emellett sok ismerősét is megkereste, hátha tudnak valami 8-tól 4-ig tartó munkát, de nem igazán járt szerencsével.

Álláskeresés gyes után

Túl öregnek találták

"Az önéletrajzomban nem szerepel, hogy gyerekeim vannak, és az életkorom sem írtam bele. Amikor behívtak állásinterjúra egy ruhaboltba, a tulaj megkérdezte, hogy hány éves vagyok. Őszintén megmondtam, hogy 31. Az volt a válasz: "Sajnálom, akkor nem tudjuk alkalmazni". Leesett az állam. Az igaz, hogy sokkal fiatalabbnak nézek ki, valószínűleg azt hitték, hogy pályakezdő vagyok, és kaphatnak utánam támogatást" - mondta Adél.

"Egy nagyobb cégnél a HR-es kiszúrta az önéletrajzomban tátongó lyukat, és kertelés nélkül rákérdezett, hogy hány gyerekem van. Lefagytam, makogtam valamit, de nem igazán voltam meggyőző. Nem állítom, hogy azért nem kellettem, mert anya vagyok, szerintem az volt a gond, hogy nem tudtam megmagyarázni az önéletrajzból hiányzó időszakot."

A nő elmesélte, hogy amikor gyesen volt, elkezdett egy főiskolát, levelezőn tanul, jövőre fog diplomázni gazdálkodás és menedzsment szakon. "Talán felsőfokú végzettséggel a kezemben könnyebb lesz" - reménykedik a nő. A folyamatban lévő tanulmányait is beleírta az önéletrajzba. Egy élelmiszerboltban emiatt jól leszidta az interjúztató, hogy "hogy képzeli, csak ugródeszkának használná őket, és amikor a kezében lesz a papír, biztosan ott fogja hagyni a céget".

"Olyan állásokat is megpályáztam, ahol a leendő diplomám előnyt jelenthet, de gyakorlat és tapasztalat nélkül nem álltak szóba velem" - tette hozzá Adél.

Külföldre nem mennének

"Most úgy tűnik, talán egy adminisztratív állást sikerült megcsípnem, de nem akarom elkiabálni. Regisztráltam az egyik nagy munkaerő-közvetítő cégnél, és az ő segítségükkel találtam ezt a munkát."

Megfordult már a fejünkben, hogy külföldre kellene menni, de nagyon nehéz elindulni. "Itt van a lakásunk, még tanulok, itt van a férjem munkája, és ő például nem is beszél idegen nyelven. Én sem tudok túl jól angolul, pedig a diplomához meg kellene csinálnom a nyelvvizsgát is."

Adél szerint az álláskeresési rendszerben valami változásra szükség lenne, hogy több pozitív élményben legyen része az álláskeresőknek. A közmunkaprogramot nem tartja túl jó ötletnek, és szerinte az egész segélyezi rendszert meg kéne reformálni, azt gondolja, talán példát lehetne venni a Skandináv jóléti modellről.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mondja el a történetét Ön is!

Cikksorozatunk célja, hogy bemutassa az álláskeresők helyzetét, érzéseit, igaz történeteket, megtörtént eseteket feldolgozva.

Ha Ön is elmesélné, hogyan keresett állást, mit élt át ez idő alatt, milyen visszásságokkal találkozott, írja meg a professionhirek@gmail.com e-mail címre!

Sorozatunk korábbi cikkei:

- Napi 16 órát dolgoztatták volna 380 forintos órabérért
- Túl alacsony fizetést kért, nem kapta meg a munkát
- Call centeres munka: ha leteszi a telefont, nincs órabér

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, gyes, munkahely, kereskedelem, adminisztráció