Elméletileg mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy milyen önéletrajz-bakikat kell elkerülnünk annak érdekében, hogy önéletrajzunkat ne dobják félre azonnal, ahogyan beleolvasnak. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a magyar vállalatok sokszor idegesítő CV hibáktól hemzsegő pályázatokat kapnak egy-egy meghirdetett álláshirdetésre. Az ok: a jelöltek valószínűleg nem tekintenek hibának olyan apróságokat, amelyek a HR-eseket viszont az őrületbe kergetik.

A külföldi munkákkal kapcsolatos cikkeket itt olvashatja! >>

Ha a fentiek ellenére úgy gondoljuk, hogy az önéletrajzírás buktatóiról nekünk már nem lehet újat mondani, akkor olvassunk tovább! Magyar HR-vezetőket kérdeztünk arról, mi idegesíti őket a legjobban a jelöltek önéletrajzában. A válaszokból kiderül, hogy a jelöltek által jónak tartott önéletrajz nem mindig egyezik a HR-esek által elvárt verzióval.

Íme 9 dolog, amin elbukunk:

1. Nem frissített önéletrajz

Mészáros Dóra a Dreher toborzási és kiválasztási specialistája szerint az egyik legtipikusabb hiba a nem frissített önéletrajz. Az önéletrajzban az van feltüntetve, hogy az illető jelenleg is dolgozik, de a valóságban már hónapok óta álláskereső, vagy az aktuális munkahely nem szerepel a önéletrajzban - sorolja a hibákat Mészáros Dóra. 

2. Dátum a CV végén 

A szakember szerint a dátum az önéletrajz végén nem feltétlenül szükséges. Ha már használjuk, akkor azt frissítsük legalább havonta. Ennek hiánya hanyagságról és a precizitás hiányáról árulkodik.

Álláskeresés: ezzel kergetjük az őrületbe a magyar munkaadókat

3. Színezett hátterű önéletrajz

Somogyi Ibolya, a Robert Bosch Kft. humán erőforrás osztályvezetőjének tapasztalata szerint a színezett háttérrel érkező életrajzok nem átláthatók, elveszítik informatív jellegüket. A "ppt" formátumban valamint az "egyediség" jegyében a legkülönbözőbb formákban és struktúrákban érkezett önéletrajzokkal szintén az a probléma, hogy nehezebben kezelhetők és a formai attrakció sokszor a tartalmi követhetőség rovására megy - fogalmazott a szakember. A másik véglet a személytelen, sablonos, ömlesztett, átláthatatlan struktúra - tette hozzá.

Álláskeresés: ezzel kergetjük az őrületbe a magyar munkaadókat

4. Fénykép nélküli önéletrajz

Van, aki azt tanácsolja, hogy ne illesszenek be fényképet az önéletrajzra, de mivel a többség tesz rá, szerintem nem jó taktika a fotót kihagyni, hiszen ezzel is hátrányba kerülhetünk - mindenkiről lehet jó képet készíteni - érdemes erre rászánni egy kis időt és energiát - fogalmazott Jakobsen Petra, a Bonafarm cégcsoport HR igazgatója. Mészáros Dóra, a Dreher toborzási és kiválasztási specialistája a témával kapcsolatban hozzátette: a nem önéletrajzba való, vagy nem aktuális fényképek szintén az illető esélyeit rontják.

5. Frázisok pufogtatása és általánosságok

Nagy István, a LEGO senior toborzási és fejlesztési vezetője szerint fontos lenne elkerülni a sablonelemeket (pl. "jó csapatjátékos vagyok" vagy "szeretem a kihívásokat"), mert ezeknek kevés gyakorlati értékük van.

A szakember elárulta, hogy a LEGO-nál alapvető elvárás az idegennyelv-tudás, ezért fontos, hogy a jelentkezők pontosan meg tudják adni a valós, gyakorlati nyelvtudásuk szintjét - amit a felvételi eljárás során egyébként is felmérnek.

6. A random módon beküldött önéletrajz

Jakobsen Petra, a Bonafarm cégcsoport HR igazgatója szerint a legidegesítőbb, hogy egyes álláskeresők mindent megpályáznak, teljesen figyelmen kívül hagyva az elvárások listáját. "Ez okozza a legtöbb felesleges munkát nekünk, hiszen őket úgysem fogjuk megkeresni, mivel nem felelnek meg a kiírási feltételeknek. Maguknak is megspórolhatnák az ilyen szükségtelen munkát jelentő köröket" - fogalmazott a szakértő.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

7. Finoman adagolt csúsztatások 

Jakobsen Petra szerint rendkívül negatívan hat az is, ha elmossák a dátumokat, cégneveket, remélve, hogy így majd nem tűnik fel, hogy valahol csak 1-2 hónapot töltöttek, vagy hiányzik 1-2 év, illetve esetleg csak 2 év az elvárt 5 év helyett a releváns szakmai tapasztalat.

8. A projekt alapú önéletrajz

Nagy Diana, az SAP Hungary Kft. recruitment szakértője a legidegesítőbb hibaként a nagyon hosszú önéletrajzot és a projekt alapú CV-t- nevezte meg.

9. A stílus nélküli önéletrajz

Az általunk megkérdezett magyar vezetők egyöntetűen állították, hogy a beérkező önéletrajzok nem vesznek el a vállalati karrieroldal automatikus rendszerében, így tévhitnek bizonyult az a sok pályázó által igaznak vélt állítás, mely szerint a céges online rendszer kulcsszavak alapján kategorizálja az önéletrajzokat és végül egy formázás nélküli "lebutított" verzió kerül a HR-es asztalára.

Jakobsen Petra szerint a Bonafarmnál már csak azért is az eredeti dokumentum az elbírálás alapja, mert a jelölt által kialakított és megformázott CV megjelenése sokszor a legjobb jellemzése egy jelöltnek.

A LEGO -nál szintén örülnek a fényképes önéletrajznak. Nagy István senior toborzási vezető szerint ezáltal később is sokkal könnyebb előhívni a pályázóval kapcsolatos benyomásokat, tapasztalatokat - amennyiben például újra pályázik az illető vagy újra figyelembe vesszük a jelentkezését.

A külföldi önéletrajzzal kapcsolatos elvárásokról és kerülendő hibákról korábbi cikkünkben olvashat. 

Címkék: önéletrajz, CV, HR, toborzás, kiválasztás

Összeállította: Fogas Krisztina