Álláskeresés: 7 tipp, hogyan küzdjünk meg a kudarccal!

Negatív érzelmeink bármilyen sérelem esetén ránk törhetnek. Munka nélkül, álláskeresőként különösen nagyon nehéz minden napot optimistán kezdeni és így is zárni. Azonban tegyünk azért, hogy ne romboljuk gondolatainkat és esélyeinket ezzel a módszerrel! Mutatunk egy jobbat!

Kerner Tibor karrierszakértő tanácsa egy negatív helyzetre a következő: tanuljuk meg automatikusan elfogadni a negatív gondolatot! Vagyis alkalmazzunk az ún. ANG-módszert! Hogyan lehet ez? Máris mutatjuk!

1. Tegyük fel a kérdést magunknak: "Hogyan érzek jelen pillanatban?"

Ahogy most érzünk, az a gondolatainknak köszönhető. Vizsgáljuk meg érzéseinket, és egy papírra írjuk le őket! Például így: "Dühösnek és frusztráltnak érzem magam."

2. Kérdezzük meg magunktól azt is: "Mit csinálok jelenleg?"

Ugyanis amit éppen csinálunk, az is a gondolataink következménye. Például: "Csak ülök itthon és két napja filmet nézek."

3. Milyen esemény idézte elő mindezt?

Kezdjünk el nyomozni, pörgessük vissza az eseményeket, mintha egy filmet néznénk kívülről! Lehet, hogy azonnal rábukkanunk az okra, de az is lehet, hogy mélyebben át kell gondolnunk a helyzetet.

Álláskeresés: 7 tipp, hogyan küzdjünk meg a kudarccal!

4. Milyen gondolataink voltak az eseménnyel kapcsolatban?

Határozzuk meg, melyek voltak a gondolati szűrők, amelyeken keresztül az eseményt értelmeztük! Írjuk is le!

5. Most vizsgáljuk meg: Van-e a gondolatunkban irracionális gondolkodásminta?

Más szóval: gondolkodunk-e szélsőségekben, alacsonynak tekinthető-e az ún. frusztrációs küszöbünk, vagyis a kudarcon való felülkerekedés, szoktunk-e túlozni, általánosítani, illetve hajlamosak vagyunk-e katasztrófának beállítani a közeljövőt?

6. Cserebere: az irracionális gondolataink helyére tegyünk racionális gondolatot!

Például: "soha nem találok munkát" helyett: "most van időm angolt tanulni"; vagy "mindennek vége" helyett: "szabad vagyok, minden most kezdődik".

7. Legyünk következetesek és kitartóak!

A várt eredmény nem jön mindig varázsütésre. Haladjunk szisztematikusan előre, hiszen a negatív gondolatmintáinkat is hosszabb idő alatt gyűjtögettük össze.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A fenti módszerből rendkívül fontos az a szó: automatikus! Ugyanis énképünk felnőtt korunkra már kiforrja önmagát, és tudatalattink folyamatosan szállítja a gondolatokat, asszociációkat. Egy negatív gondolat azonnali negatív hangulatváltozást hoz. Az esetek többségében nem is tudatosul bennünk, miért érzünk így. Az úgynevezett ANG-módszer ezt a negatív spirált szakítja meg. Gyakoroljuk és alkalmazzuk bátran!

Ezen kívül, ha eddig nem tettük meg, iratkozzunk fel további hasznos tanácsokért, tippekért, friss állásajánlatokért a Profession hírlevelére!

Forrás: Kerner Tibor: Sziklaszilárd önbecsülés, Bagolyvár kiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, önismeret, kudarc, önbecsülés