Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkaerőhiány megkérdőjelezhetetlen napjainkban, ahogy az is, hogy a megüresedő pozíciókat lehetetlen lenne a munkáltatóknak kizárólag Y vagy Z generációs munkavállalókkal feltölteni. A jövő tehát egyértelműen a 45 év feletti, komoly szakmai múlttal rendelkező dolgozóké, azonban jelenleg mintha a kereslet és a kínálat nem vagy csak nehezen találkozna. Egy aktuális kutatás éppen ezért az érintett álláskeresők helyzetét szeretné feltárni.

Munkaadói félelmek

Egy 2016 novemberében a munkáltatók körében végzett felmérés rámutatott arra a szomorú tényre, hogy a monitorozott cégekben a dolgozók mindössze tíz százaléka került ki a 45 év feletti korosztályból, ennél is fontosabb volt azonban annak felfedése, hogy mi is indokolja ezt a negatív munkaadói hozzáállást. Mint kiderült, a legtöbben a rugalmatlanságot, a digitális ismeretek hiányát, az egészségi állapotot, a generációs különbséget, és a személyiségből adódó nehézségeket jelölték meg az okok között. „Ahhoz, hogy a szenior munkavállalók valóban versenyképesek legyenek, nekik is tenniük kell: oda kell figyelniük a megjelenésükre, egészségesen kell táplálkozniuk, de a rendszeres mozgás és az aktív társasági élet is sokat adhat ehhez” – summázta korábbi cikkünkben Pethő Anikó, karrierszakértő, a korosztályt támogató Restart-Up projekt ötletgazdája.

Álláskeresés 45 év felett: számít a véleménye! - álláskeresés, munka, kutatás

Testre szabott segítség

Természetesen akadnak rendkívül jó példák arra, hogy valaki több évtizednyi tapasztalattal a háta mögött is megtalálja a számára ideális munkát, ehhez azonban megfelelő hozzáállásra, kellő aktivitásra van szükség, és akadályok még így is adódhatnak. A szeniorok számára gyakran okozhat problémát a nyelvtudás hiánya, vagy az a tény, hogy nem olyan magabiztossággal használják a digitális technológiákat, ahogy a munkáltatók elvárják. Az sem ritka, hogy az elbocsátás, vagy az álláskeresés kezdeti kudarcai törik meg a pályázók magabiztosságát, esetleg az önéletrajzuk, vagy az állásinterjú-technikájuk nem naprakész.

A jó hír azonban, hogy az érintettek nincsenek egyedül! A Restart-Up berkein belül ugyanis számos ingyenes kezdeményezés ad támogatást a 45 év feletti álláskeresőknek, legyen szó CV írásról, személyes tanácsadásról, interjú-szimulációról, vagy önismereti- és kompetenciafejlesztő tréningekről. A projekt célja továbbá, hogy a munkáltatók és munkavállalók közötti kapcsolódásokat is segítse, és mindkét fél nehézségeire megoldást kínáljon.  

Ön mit gondol?

Ahhoz, hogy a munkaerőpiac szereplői között valódi, hosszú távú együttműködések születhessenek, meg kell érteniük egymást, ezért a Restart-Up országos, reprezentatív kutatásba kezd. A válaszok alapján az álláskeresők támogatásának új, hatékony formáit kívánják kidolgozni és megvalósítani. A munkavállalóknak szóló kérdőív ide kattintva érhető el, és kitöltése legfeljebb tíz percet vesz igénybe. Többek között olyan kérdésekre várják az őszinte válaszokat, mint például milyen csatornákon, milyen hatékonysággal keresünk munkát, mióta vagyunk álláskeresők, tapasztaltunk-e depresszív hangulatot, esetleg egészségromlást ebben az időszakban, vállaltunk-e kényszerből idénymunkát, milyen okokban látjuk a sikertelenséget, szeretnénk-e fejlődni valamiben és mit gondolunk arról, mi javítaná a munkakeresés folyamatának hatékonyságát.

A válaszok rendkívül értékesek, ezért érdemes időt szánnunk a rövid online formula anonim kitöltésére, annál is inkább, mert aki részt vesz a kutatásban, értékes, és a karrierje szempontjából sem elhanyagolható nyereményekkel gazdagodhat, mint a képzéseken való részvételi lehetőség, értékes könyvek, vagy stílustanácsadás portréfotózással egybekötve.

Amennyiben épp állást keresünk, és nehézségekbe ütközünk, osszuk meg tapasztalatainkat itt és bátran forduljunk szakértői segítségért. Maradjunk pozitívak, és ne veszítsük el a lendületünket. Tartsuk szemünket a legfrissebb állásokon, vagy keressünk személyes preferenciáink szerint. Váljunk láthatóvá a munkaadók számára, frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítéstis, így biztosan nem maradunk le egyetlen munkáról sem.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, tapasztalat, kutatás