Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Több dologtól is függ, hogyan érdemes felöltözünk állásinterjúra: milyen típusú céghez megyünk, formális vagy inkább informális jellegű lesz a találkozó, a legmeghatározóbb pedig természetesen a nemünk. Cikkünkben főként a nőknek adunk tanácsokat, hiszen nekik lényegesen nehezebb dolguk van e téren, de a férfiak számára is hoztunk pár ötletet, amivel kellemesebbé tehető a nagy meleg. A témában Soós Katalint kérdeztük, aki 20 éve dolgozik szín- és stílustanácsadóként, és főként a hölgyeknek tart egyéni tanácsadásokat, illetve 3 éve már tanfolyamon is oktatja a szakmát.

Nézzük meg: hová megyünk?

Az első és legfontosabb lépés Katalin szerint, hogy nézzük meg, milyen típusú állásra szeretnénk pályázni, és itt van-e dresscode vagy bármilyen előírás arra vonatkozóan, hogy hogyan kell öltöznünk. Mindenekelőtt azt kell szem előtt tartanunk, hogy mi egy komoly, megbízható munkaerő képét szeretnénk közvetíteni magunkról, aki képes jól betölteni a szóban forgó állást. A banki szférában vagy a jogi pályán például konzervatívak e téren és kevés mozgásterünk van az öltözékünket illetően.

„Ebben az esetben is ugyanúgy kell öltözni, mintha nem lenne kánikula. A formális interjúknál kötelező kosztümben megjelenni; vagy a klasszikus szoknyás verzióban, vagy esetleg egy vékonyabb anyagból készült nadrágkosztümben, ha nem szeretnénk szoknyában menni. Tilos a rövidujjú kosztüm, blúz vagy blézer, illetve a szandál vagy az elöl nyitott körömcipő. Inkább tartózkodjunk a tornacipőtől vagy a flip-flop papucstól!” – sorolja a tiltólistás dolgokat a szakember, aki arra is felhívja a figyelmünket, hogy hiába van meleg, nem szabad miniszoknyát felvennünk, inkább maradjunk a térdkörüli hosszúságnál, ami nem fedi fel a combokat. Felvehetünk egy rövidujjú ruhát is, de semmiképpen nem lehet ujjatlan, mert ahogy a lábujjak, úgy a váll is erogén zónának minősül, így nem lóghat ki egy formális öltözékből. Felejtsük el a nyári ruhákat, a válltáskákat, a papucsokat és a hátizsákokat is!

Válasszuk meg jól az anyagokat!

Ha kénytelenek vagyunk formálisan felöltözni, úgy még az anyagokkal tudunk kicsit játszani, hogy elviselhetőbb legyen a hőség. Bár a lenvászon könnyed, vékony anyag, mégsem jó választás egy állásinterjúra, hiszen nagyon könnyen gyűrődik, a gyűrött megjelenés pedig rossz benyomást kelt rólunk.

„A körülbelül 5% elasztánnal kevert viszkózt javaslom, vagy a viszkózt minimális mennyiségű poliészterrel. Sokan nem tudják, hogy a viszkóz egy természetes eredetű anyag – amit aztán természetesen mindenféle vegyi eljárásnak alávetnek –, ami fenyőfakéregből és bükkfakéregből készül, éppen ezért a pamuthoz hasonlóan jó nedvszívó képességű, légáteresztő anyag. Ha ebben van egy kis elasztán, akkor a ruha ki is rúgja magát, így vasalni sem kell. Ebbe nem tudunk beleizzadni, hűs hatása van és akár kosztümöket is készítenek ilyen anyagból” – tanácsolja Katalin. Nyáron természetes, hogy béleletlen blézereket és szoknyákat választunk, de fontos arra is odafigyelnünk, hogy ezek ne tapadjanak ránk.

A színvilág

Attól függően, hogy milyen típusú céghez jelentkezünk, a ruhánk színvilágát is jól kell tudnunk megválasztani. „A konzervatívabb cégeknél maradjunk a sötétebb kosztümöknél és az egyszínű blúzoknál! Kreatívabb szakmáknál elképzelhetők világosabb színek vagy akár apró mintás blúzok is. Ilyenkor is igyekezzünk visszafogottan választani, tehát nyilván nem halálfejes vagy csőrikés mintákra gondolok, hanem valami szép, szolid, hajszálcsíkos, aprópöttyös vagy virágos mintára, esetleg valamilyen visszafogottabb absztrakt mintára” – javasolja.

Mi a helyzet a frizurával és a sminkkel?

A hosszú haj alá nagyon könnyű leizzadni, így mindenképpen érdemes valamilyen frizurát készítenünk magunknak. Katalin a lófaroktól int óva mindenkit, mert az csak akkor mutat jól, ha hosszú, sűrű és erőteljes a hajunk, egyébként nem ad minőségi megjelenést. Ehelyett inkább a kontyot vagy bármilyen elegánsabb frizurát javasol.

Smink terén szintén igyekezzünk visszafogottak és diszkrétek lenni! „Az egész megjelenésünk kiválasztásánál az a legfontosabb, hogy elkerüljük azt, hogy nőként kezeljenek minket. Állásinterjún nem szexuális formában jelenünk meg, hanem mint egy gendersemleges dolgozó, aki egy adott állást be akar tölteni. Fontos, hogy ne azt nézzék rajtunk, hogy milyen testi adottságaink vannak, így ezeket ne hangsúlyozzuk: törekedjünk a semlegességre és az egyenrangúságra! Sminkelni természetesen lehet, például feltehetünk egy szempillaspirált vagy egy halvány rúzst, de ha 100 fok van odakint, az alapozót hagyjuk ki a sminkből, mert le fog rólunk olvadni.”

Interjú előtt szaladjunk be a mosdóba

Nagyobb cégeknél valószínű, hogy légkondicionált helyiségbe fogunk érkezni, tehát nem fog rólunk szakadni a víz. Ha tömegközlekedéssel érkeztünk, érdemes egy váltóruhát vinnünk magunkkal egy kis táskában, így ha beleizzadtunk az odafele úton a ruhánkba, még mindig lehet egy B tervünk. Érdemes a frizuránkat és a sminkünket is megigazítanunk, mielőtt bemegyünk a megbeszélésre.

Ejtsünk pár szót a férfiakról is

Na és mi a helyzet a férfiak öltözködésével? „A rossz hír az, hogy a férfiaknak télen-nyáron, szélben-fagyban-hóban-melegben mindig egyformán kell kinézniük, nem sok lehetőségük van kibontakozni” – mondja Katalin.

Bár kevés a mozgástér, azért van pár dolog, amire érdemes odafigyelniük: „A férfiaknak muszáj zárt cipőt, hosszú nadrágot, inget és zakót felvenniük, esetleg egy nyakkendővel, attól függően, hogy mennyire formális az interjú. Természetesen egy gyorséttermi állásinterjúra nem kell öltönyben menni, fel lehet venni esetleg egy könnyebb inget vagy pólót is. Amit viszont el kell kerülni, az a szandál, a papucs, a saru és a rövidnadrág kiengedett pólóval, mert ez még a hétköznapi viseletnek is az alsó kifinomultsági szintjén álló ruházat” – magyarázza a tanácsadó. Esetleg annyit tehetünk, hogy megjelenünk ingben és zakóban, majd megkérjük az interjúztatót, hogy hadd vegyük le a zakót a melegre való tekintettel, amire biztosan nem fognak nemet mondani.

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala