Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Dr. Vadászi Éva, a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ, Pályakezdő és Diplomás Álláskeresők Közvetítő Irodájának vezetője szerint a bölcsészek között évről évre növekszik azoknak az aránya, akik egy lépcsőfokkal lejjebb mérik fel az elhelyezkedési lehetőségeiket. Ők azok, akik hallgatnak a józan eszükre, mert átlátják a piaci tendenciákat, értik az összefüggéseket és elsősorban dolgozni szeretnének, ezért hajlandóak olyan állásokra is jelentkezni, ahol nem a felső-, hanem a középfokú képesítés a bekerülés feltétele.

A munkaadók keresik a diplomásokat

Dr. Vadászi Éva tapasztalatai szerint a munkaadók kifejezetten vadásznak azokra a diplomásokra, akik hajlandóságot mutatnak arra, hogy ellássák egy érettségizett dolgozó feladatát. Ügyintézői, titkári, bonyolítói, ügynöki megbízatásoknál kifejezetten előnyt jelent, ha valakinek bölcsész diplomája van. A munkaadók szeretik a magasan kvalifikált dolgozókat az állományukba csábítani, mert erkölcsileg is pallérozottabbnak vélik a felsőbb iskolát végzetteket. Ezenkívül arról, aki diplomát tudott szerezni úgy vélik, hogy szerteágazó tudása miatt rugalmasabb és ezért könnyebben és rövidebb idő alatt tudja magát átképezni a megbízója igényei szerint. Az is növeli a diplomások ázsióját, hogy javít a cég arculatán, növeli annak elismertségét, PR értékét, ha mondjuk a recepción egy két nyelvet beszélő tanárnő fogadja az irodába érkező ügyfeleket.

Állás nélkül, humán diplomával


Szinte már azt lehet mondani, hogy a munkaadók vadásznak az olyan diplomásokra, akik hajlandóak lejjebb adni az egzisztenciális elképzeléseiket - mondta az irodavezető asszony, aki ezt a jelenséget konkrét anyagi okokkal is magyarázza. Nem csak erkölcsi és PR értéke van egy képzettségénél alacsonyabb besorolásban foglalkoztatott diplomásnak, hanem anyagi is. Ugyanis, ha a beosztás nem diploma köteles, a munkaadónak nem is kell megadnia a munkavállalója számára a diplomás minimálbért. Törvényesen, a szabályok teljes szem előtt tartásával jár el az a munkaadó, aki egy diplomást alkalmaz egy érettségi-köteles pozícióra és ezért a középfokúaknak járó minimálbérben határozza meg a juttatási csomag mértékét.

Kiegészítő képzés

A diplomás álláskeresők kevésbé szerencsés, de népes csoportját alkotják azok, akik évek óta próbálnak álláshoz jutni. A bölcsész szakosokra - amennyiben az "üresjárat" ideje alatt nem végeznek el valamilyen kiegészítő képzést - ez a szomorú sors vár - véli a szakember. A munkaügyi központokban regisztrált diplomás álláskeresők számára rengeteg féle ingyenes képzésre van lehetőség, amivel piacképesebbé, eladhatóbbá tudják képezni magukat az adatbázisban regisztráltak. A legnépszerűbbek a nyelvi és az informatikai képzések, de az is előfordult már, hogy egy közgazdász szakácstanfolyamra jelentkezett, majd ezzel a végzettséggel futott be karriert.

Ám az átképzések kiválasztásánál fontos, hogy legyenek érintkezési pontok, az új és a régi tudás találkozzon, amiből könnyebb felépíteni egy új szakmát.
Például a bölcsészek és különös képen a tanárok több attitűdje, tulajdonsága és tudása miatt alakíthatóak könnyedén biztosítási ügynökké, vagy pénzügyi tanácsadóvá. A kommunikációs készségük, az exhibicionizmusuk, a szuggesszív meggyőzőerejüknek köszönhetően sokan lettek sikeresek ebben a szakmában, aminek a felvevőereje folyamatosan húzza a tanárokat.