Akiknek a munka nem csak a pénzkeresésről szól

A fiatalok szerint a munka nem csak pénzkereseti forrás - legyen kihívásokkal teli és okozzon örömöt.

A fiatal munkavállalók rendkívül magabiztosak: 80 százalékuk fényes jövőt lát maga előtt, ha karrierjéről van szó - a diákoknál ez az arány 70 százalék- derült ki a Continental legutóbbi németországi Student Survey felméréséből.

A kutatásból kiderült: a fiatalok számára az ideális munka élvezetes, kihívásokkal teli, ugyanakkor új barátok szerzésére is lehetőséget teremt, de rugalmas annyira, hogy a magánéletre is maradjon idő.

Hol keresnek munkát?

Minél nemzetközibb és sokszínűbb a vállalat, annál jobb, de ennél mégis fontosabb, hogy a lakóhely közelében legyen a munkahely, a válaszadók fele ugyanis abban a régióban szeretne munkát vállalni, ahol él.

A diákok és a frissen végzett hallgatók jobban kötődnek lakóhelyükhöz, a néhány éves munkatapasztalattal rendelkező fiatalok azonban mobilabbak, de csak egy bizonyos szintig. A cégcsoport hazai HR vezetői szerint a magyar diákokra és fiatalokra is jellemző ez az attitűd.

Annál a kérdésnél, hogy hol keresnek munkát, jelentős eltérés tapasztalható a fiatal munkavállalók és a diákok hozzáállása között.

A diákok alig egyötöde mutat érdeklődést a világ egyéb régiójában meghirdetett állások iránt, amíg a fiatal munkavállalók esetében ez az arány sokkal magasabb, egyharmad.

A fiatal munkavállalók 74 százaléka és a diákok 62 százaléka számára a család és a baráti kapcsolatok jelentik a legfőbb akadályt a külföldi munkavállalás előtt.

Akiknek a munka nem csak a pénzkeresésről szól

"A magyar munkavállalók mobilitását is nagyban befolyásolja az ingatlanjukhoz való hozzáállásuk. Sokan munkahelyüket is csak lakóhelyük közvetlen környezetében, illetve vonzáskörzetében tudják elképzelni. Országon belül viszont jellemző, hogy azoknak a fiataloknak, akik Budapesten szereztek diplomát, több mint fele nem tér vissza korábbi (vidéki) lakhelyére, hanem a fővárosban vállal munkát és telepedik le" - mondta el Rábai Dániel, a Continental csoport magyarországi országkoordinátora.

A külföldi munkavállalás terén azt tapasztalják, hogy azok a fiatalok, akik esetleg nemzetközi szinten is szerencsét próbálnak, majd egy sokkal biztosabb idegennyelv-tudás birtokában visszatérnek az országba, könnyebben találnak a végzettségüknek megfelelő állást.

A munka-magánélet egyensúlyára törekszenek

A fiatal munkavállalók szerint a legfontosabb szempont a munka és a magánélet egyensúlya (59 százalék), ezt szorosan követi az örömet okozó (58 százalék) és a kihívásokkal teli munka (43 százalék) keresése.

A diákok esetében azonban az örömforrás az elsődleges, a céljuk, hogy olyan munkát találjanak, amiben örömüket lelik (60 százalék). Ezt követi a munka és a magánélet egyensúlyának megtalálása (59 százalék), és kissé lemaradva a jó fizetés (34 százalék).

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A fiataloknak fontos továbbá, hogy értékeljék és kellőképpen elismerjék őket. "Független, intelligens egyénként szeretnének hozzájárulni a szervezet sikereihez. Ahhoz, hogy kiteljesedhessünk a munkában, és ezáltal boldogak legyünk, fontos hogy az élet minden területén elismerjenek minket. A sikeres vállalati stratégiáknak is ezt az elvet kell követnie" - hangsúlyozta Rábai Dániel.

Biztosak benne, hogy karriert csinálnak

A fiatal munkavállalók különösen magabiztosak, ha a jövőjükről van szó: 82 százalékuk kimondottan fényesen látja karrierlehetőségeit. A diákok is hasonlóan gondolkoznak a jövőjükkel kapcsolatban: 71 százalékuk nagyon pozitívan vélekedik a karrierjéről.

A Continental immár 11. alkalommal, egy vezető közvélemény kutató intézet bevonásával végezte el a felmérést ezer diák és fiatal munkavállaló körében Németországban. A megkérdezett diákok átlagéletkora 25 év, a fiatal munkavállalóké pedig 28 volt.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munka, álláskeresés, fiatal, pályakezdő, munka-magánélet