Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Magyarország azon uniós tagállamok között van, amelyeket különösen érint a fiatalok körében terjedő munkanélküliség - derül ki abból az elemzésből, amit az EU szakosított szervezete, az Eurofound tett közzé. 

A dublini székhelyű szervezet adatai szerint jelenleg unió-szerte 14 millióan vannak állás, illetve képzettség nélkül a 15-29 év közötti korosztályból. Ez azt jelenti, hogy a fiataloknak mindössze 33,6 százalékának van munkája, ami az Eurofound kimutatásai szerint minden idők legalacsonyabb száma.

Nemcsak az alacsony foglalkoztatást nevezte aggasztónak a szervezet, hanem azt is, hogy a fiatal munkanélküliek száma a válság elmélyülésével rohamosan növekszik.

A magyar fiatalok nagy veszélyben vannak

Az átlag nagy eltéréseket takar: miközben Hollandiában és Luxemburgban csak 7 százalék a fiatal munkanélküliek aránya, Bulgáriában, Görögországban, Írországban, Olaszországban, Romániában és Spanyolországban 17 százalék.

Magyarország mellett a különösen veszélyeztetett országok között tartja számon az Eurofound Bulgáriát, Írországot, Olaszországot, Spanyolországot, Litvániát és Lengyelországot. Az Eurofound szerint a problémát nemcsak az jelenti, hogy a fiatalok munkanélkülisége sokba kerül - tavaly például 153 milliárd eurót tett ki az ebből származó veszteség -, hanem az is, hogy kiszakadhatnak a társadalomból.

 Akik hiába keresnek állást 

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint Magyarországon 69 ezer pályakezdő állástalan volt 2012 szeptemberében, és a vizsgált hónapban 14 700 pályakezdő lépett be a nyilvántartásba. Az összes álláskereső 13,1 százaléka pályakezdő. Az előző hónaphoz képest 40,1, az előző év szeptemberéhez viszonyítva pedig 38,2 százalékkal több munkatapasztalattal nem rendelkező álláskereső regisztrált munkanélküliként. A fiatalok közel kétharmada középfokú végzettséggel rendelkezik, a második legnagyobb csoportot a legfeljebb általános iskolát befejezett álláskeresők jelentik. A pályakezdők 8,2 százaléka diplomás.

A KSH adatai szerint a magyar munkanélküliek csaknem ötöde (19,2 százaléka) 24 évesnél fiatalabb. A korcsoport 29,1 százalékos munkanélküliségi rátája 3,1 százalékponttal nőtt egy év alatt. Így tehát július-augusztusban megközelítőleg 87 500 fiatalnak nem volt állása.

Így küzd Magyarország a fiatalok munkanélkülisége ellen

Mint arról már a Profession.hu is beszámolt: Magyarországon több foglalkoztatási programot is indítottak a közelmúltban, hogy segítsék a fiatalok elhelyezkedését.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára szerdán bejelentette: két újabb foglalkoztatási program indul pályakezdő fiataloknak uniós forrásból, a pályázatokat még ebben az évben, de legkésőbb a jövő év elején kiírják. Mindkét program során új munkahelyeket kell létrehozni, a programok a munkához kapcsolódó béreket és járulékokat, a mentorálást, valamint a munkahely létrehozásához szükséges eszközbeszerzést is támogatják. 

A gyakornoki program keretében mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 9 hónapon keresztül teljes vagy részleges bér- és járuléktámogatást, ha gyakornokot vesznek fel. A keret 8,5 milliárd forint, ez a tervek szerint 4000 és 10 000 közötti fiatal elhelyezkedését segíti majd.

A non-profit szervezetek fiatal, elsősorban pályakezdő munkanélküliek alkalmazásához kaphatnak bértámogatást 12 hónapon keresztül. A tervezett 5 milliárd forintból 1600-2700 közötti fiatal munkába állása támogatható. Ezt a pályázatot a 6 konvergencia régióban írják majd ki.

Az ,,Első munkahely garancia" program keretében október közepéig több mint 8000 kérelem érkezett be, 6627 pályakezdő pedig már munkába is állt. Az eddig megítélt támogatás összege csaknem 3,2 milliárd forint. Összesen körülbelül 7500 fiatal tud majd elhelyezkedni a támogatás segítségével, soha ilyen gyorsan és ilyen nagy számban pályakezdők még nem helyezkedtek el Magyarországon - tette hozzá.

A lakhatási támogatással kapcsolatban az államtitkár elmondta: eddig több mint háromezren érdeklődtek a munkaügyi központokban, 116 kérelmet már beadtak, ennek több mint felét pályakezdők. 

Emellett a Munkahelyvédelmi akciótervnek is része a fiatalok munkahelyhez segítése, a munkaadók járulékkedvezményeket kaphatnak, ha 25 évesnél fiatalabb dolgozókat alkalmaznak.