Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Európa öregszik: célszerűnek tűnik a nők gyermekvállalási kedvét növelni. Számos kutatás és az Európai Unió statisztikai adatai alapján mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy a nők nem kizárólag az anyaságot és a család összetartását tekintik kívánatos életpályának. Vannak nők, akik családanyaként, vannak, akik pénzkereső munkaerőként, és vannak, akik egyszerre mindkettőként próbálják élni az életüket.

Ám egyre kevesebb gyermek születik, mivel egyre kevesebb nő vállalja az évekig tartó munkaerő-piaci kiesést és az ezzel járó anyagi függőséget. Ez a tendencia a kontinens minden országában megfigyelhető, és különösen igaz például a déli államokra mint Olaszország, Spanyolország, Portugália és Görögország, melyek hagyományosan "gyerekszeretőnek" vélt országok. Ám ezekben az államokban a szociális szolgáltatások rendszere és a nők munkaerő-piaci esélyei messze elmaradnak az európai átlagtól.

Nem elég, ha valaki dolgozni akar

A REGINA - azaz REGionális Információk Nőknek, Anyáknak - Program egy komplex elméleti vidékfejlesztési és munkaerő-piaci reintegrációs modell, amely a nők életében felmerülő problémákra és igényekre igyekszik megoldásokat kínálni. A filozófiája szerint egy nőnek önálló döntési joga, hogy vállal-e gyereket vagy sem, illetve szükségesnek tartja, hogy a munkaerőpiacon egyenlő eséllyel indulhassanak a férfiakkal, akár vállalnak gyereket, akár nem.

A program nagymértékben épít a helyi gazdasági és társadalmi adottságokra, így a gyakorlati megvalósítása elvileg minden közösségben másmilyen lehet. A gödöllői régióban a REGINA gyakorlati megvalósítása már évekkel ezelőtt elkezdődött. 2004 szeptemberéig azonban csak igen kevés anyagi forrásuk volt, akkortól azonban EU-s finanszírozással működik. A modell sarkalatos pontja a regionalitás, az információcsere, és hogy tevékenységének fókuszában a nők állnak, akik vagy anyák vagy nem, de mindenképpen a helyi közösség tagjai. A cél a vidéki nők munkaerő-piaci reintegrációjának, társadalmi beilleszkedésének segítése, esélyegyenlőségük javítása.

Akik, a nők munkájáért küzdenek

A nőknek egy olyan közösséget, közös platformot biztosítanak, melyben akár önkéntes tevékenységek végzésével, akár a képzéseken, közösségi eseményeken való részvétellel fejleszthetik magukat - csökkentve a társadalmi kirekesztettségüket. A gödöllői és a miskolci szervezet honlapján is feliratkozhatnak az állást kereső nők a hírlevélre, de keresgélhetnek különböző tanfolyamok között is, illetve a vállalkozóvá válásukban is segítséget kaphatnak. Emellett olyan helyi szervezetek elérhetőségeit is megtalálhatják, amelyek a munkaerőpiacra való bejutásban, netán visszatérésben fontosak lehetnek. 

Segítenek a munkavállalásban

A modell a helyi kihasználatlan erőforrások bevonására épít, például szakképzett vagy diplomás kismamák részmunkaidős foglalkoztatását népszerűsíti. A gyesen, gyeden lévő nők gyakran azt érzik, hogy elavul a tudásuk, rosszul érzik magukat a megfelelő szellemi kihívások nélkül, társadalmi kapcsolataik leépülnek. A program nekik kutat fel munkalehetőségeket. Fontos persze a szakmai alapú együttműködés a helyi önkormányzatokkal, a szociális intézményekkel, a munkaügyi központokkal is. A helyi intézményrendszerekben a gender érzékenységet szeretnék növelni, és a nők igényeit és érdekeit kifejezésre juttatni.

A gödöllői térségre jellemző, hogy nagyon sok kisgyerekes család költözött be az elmúlt években. Ők viszonylag jó anyagi körülmények között élnek, az apa gyakran Budapestre ingázik, az anya gyesen, gyeden van. Nagyon gyakori, hogy a nő korábban szintén Budapesten dolgozott, de a gyes lejárta után nem tud munkahelyére visszamenni, vagy az ingázás miatt nem is akar, tekintve, hogy például a közoktatási intézmények nyitva tartása nem igazodik a munkaidőkhöz. Egy felmérésből kiderült: az évtized közepéig nem növekedett a bölcsődék, óvodák, iskolák, játszóterek száma, ami különösen nagy nyomást helyezett a nőkre és hátráltatta a munkavállalásukat. Hiába indultak olyan 1-2 éves munkaerő-piaci reintegrációs projektek, melyek például helyi képzésekkel próbálták segíteni a programban résztvevő nőket, ha a háttér nem biztosított, akkor egyszerűen nem képesek munkába állni, mert nem tudják kire bízni a gyerekeiket.

Több lábon állnának

Az időközben Alapítvánnyá alakult REGINA "Munka-helyben" elnevezésű állás-információkat közvetítő programja a munkára vágyó nőknek állásokkal kapcsolatos tudnivalókat adott. Múlt év végén az ország hét városában szerveztek műhelytalálkozókat, melynek célja, hogy bemutassa és népszerűsítse a Gödöllői és Miskolci kistérségben már működő programot. A céljuk további civil szervezetekkel együttműködve a tevékenység elterjesztése az ország egész területén. Az érdeklődők előadásokat hallhattak munkaerő-piaci témakörökben, kiemelve a helyi sajátosságokat és lehetőségeket a munkavállalók, valamint a munkaadók részére.

A miskolci szervezet a családbarát munkahelyeket kutatja fel egy verseny keretében, a gödöllőiek pedig a boltok között keresi azokat, amelyekben lehetősége van egy anyának például megetetnie a gyerekét, vagy épp játszósarkot alakítottak ki a kicsiknek. Ez utóbbi díjat már háromszor átadták, többek között gyógyszertárak, éttermek, panziók nyertek, ám például az egyik évben egy könyvtár és egy autószalon is nyert.