Az építési piac elmúlt kétévi bővülése felszínre hozta az építőipari szakmunkáshiányt, illetve a képzés hiányosságait - hívta fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Októberben felmérést készítettek 400 cég megkeresésével az építőipari szakképzés helyzetének és a cégek közreműködésének értékeléséhez.

A cégek háromnegyede jelezte, hogy az alacsony megrendelés-állomány ellenére nincs elegendő szakképzett munkaerő a piacon. Hiányszakmaként említették az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) megtalálható építőipari szakmák csaknem felét. Legtöbben a kőműves, ács, bádogos, burkoló, asztalos, vasbetonszerelő, központifűtés-szerelő, villanyszerelő, valamint az épület- és szerkezetlakatos szakmát jelölték meg.

Ilyen állásokat kínálnak!

- Az összes építőipar/ingatlan munkalehetőséget itt találjuk!

- Olyan szakmunkákat találhatunk, mint épületgépész, műszaki rajzoló, kőműves, burkoló, villanyszerelő, ács, asztalos, bádogos, épület- és szerkezetlakatosközpontifűtés-szerelő.

- A legtöbb állás Budapesten van, emellett a Pest megyei munkaadók keresnek embereket.

- Vezetői és gyakornoki pozíciók is vannak az építőiparban.

- Külföldi munkát is találhatunk.

- Diplomásoknak és érettségizetteknek is kínálnak munkát.

- Sok építészmérnököt, építőmérnököt és kivitelezőt, valamint építőipari művezetőt keresnek a munkaadók. Belsőépítész és lakberendező jelentkezését is várják.

Munkaerő-felvétel esetén a vállalkozások többségénél előnyt élveznek a gyakorlattal már rendelkező szakmunkások, ezek felénél inkább a fiatalabb korosztályt választják.

Ahol hiánycikk a jó szakember

A vállalkozásoknál gyakorlati képzésben résztvevő szakmunkást csak a cégek 25 százaléka tekinti lehetséges új munkaerőnek - írta az MTI a felmérés alapján. Ennek indoka egyrészt az, hogy a kezdő szakmunkások gyakorlati tudását és önálló munkavégzése a cégek szerint gyenge, másrészt elméleti tudásuk közepes szintű. Emellett a munkaadók szerint a fiatalok motiváltsága is alacsony, ami részben a bérszínvonal alacsony szintjével magyarázható.

Kevés diák jelentkezik

Miközben a duális képzési rendszert majdnem minden cég ismeri, a válaszadóknak csak 16 százaléka vesz részt aktívan a szakmunkástanulók gyakorlati képzésében. A részvételi hajlandóság elsősorban a bonyolult adminisztráció, illetve a jogi és pénzügyi feltételek nem kellő ismerete miatt alacsony.

A válaszadók egyharmada jelezte, hogy részt vennének a gyakorlati képzésben, de jelentkező hiányában nem tudják ezt megtenni. Azon vállalkozások, amelyek vállalják a gyakorlati képzést, átlagosan 3-4 szakmunkástanulót foglalkoztatnak. A képzés főleg a kőműves, ács, asztalos, festő szakmákban folyik.

A szűkös anyagi lehetőségek miatt a cégek 75 százaléka nem vesz részt az építőipari szakmák népszerűsítésben, nem próbálják a pályaválasztókat meggyőzni, hogy válasszák ezeket a szakmákat.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kevesen képzik a dolgozóikat

A statisztikai adatok alapján az építőipar teljesítménye lassan emelkedik, a vállalkozások szerződésállománya várakozásaik szerint a közeljövőben megtorpan. Ehhez igazítják létszámukat, és az élőmunka-ráfordításon számottevően nem terveznek változtatni. Továbbra is inkább a meglévő állomány képzésére helyeznek nagyobb hangsúlyt, elsősorban a szellemi foglalkozásúak és a menedzsment körében. A válaszadók negyede azonban egyáltalán nem képzi munkavállalóit, és a jövőben sem kíván ezzel foglalkozni.

A gyakorlati képzésre vonatkozó, 2016 januártól hatályos jogszabályok kedvezőbb finanszírozási feltételeket fognak biztosítani a vállalkozások számára, ha szakmunkástanulók gyakorlati képzésében részt vesznek - hívta fel a figyelmet a szövetség.

Az ÉVOSZ tájékoztatása szerint mintegy 270 ezren dolgoznak az ágazatban. Az alkalmazotti státusban, munkaszerződéssel foglalkoztatottak száma nem éri el a 120 ezret, és körülbelül minden második embert vállalkozóként megbízási szerződéssel, vagy egyéb módon foglalkoztatják.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: állásajánlat, álláskeresés, építőipar, ingatlan, állás, munka