Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A szabályok szerint annyi bért kell adni egy magyarnak is, mint egy helyi dolgozónak, így euróezreket kereshetnek a vállalkozó kedvű hazánkfiai.

Nyugati szomszédunk továbbra is várja a magyar szakikat. Nagyon sok pozíciót kínálnak az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (Eures) honlapján, ebből Ausztria munkaadói 54 ezernél is több munkahelyet hirdetnek uniós állampolgárok részére.

A már Ausztriában dolgozók közül a legtöbben az építőiparban és az idegenforgalomban találtak munkát. (Az építőiparban nemcsak egyéni munkavállalók jelennek meg, hanem külföldi cégek is beléptek a piacra, amelyek értelemszerűen vitték magukkal alkalmazottként a honfitársaikat.) A magyar Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál (NFSZ) honlapján is találunk építőipari állásokat, havi 2000 eurós (mintegy 580 ezer forint) bért ígérnek például ácsoknak és tetőfedőknek.

Villanyszerelőt és hűtőgépszerelőt is keresnek az osztrák munkaadók, egy hétre 250-300 eurót (72 500-82 ezer forintot) kaphatnak a szakemberek. Egy tiroli szálló pedig szakácsot vár Magyarországról, 1712 eurót (körülbelül 500 ezer forintot) ajánlanak egy hónapra, és a szállást is biztosítják.

 Villanyszerelőt és hűtőgépszerelőt is keresnek az osztrák munkaadók. 

A Profession.hu is sok külföldi munkát kínál: Ausztria például mérnököket, szoftverfejlesztőket, IT- és gazdasági szakembereket is vár. Ám nemcsak a felsőfokú végzettségűek találhatják meg külföldön a számításukat, karbantartók és sofőrök is elhelyezkedhetnek Nyugat-Európában. Turisztikai állásokat is kínálnak, az állásportálon keres szakácsokat, pincéreket és szobalányokat egy osztrák szálloda.

Nyelvtudás nélkül azonban esélytelen pályázni, és sok állásajánlatnál elvárás a B kategóriás jogosítvány is.

Nem vettük el a munkát az osztrákoktól

Ausztriában a tavaly májusi munkaerő-piaci nyitás miatt 100 ezer új külföldi munkásra számítottak. Az osztrák munkaügyi és szociális minisztérium adatai szerint 2011. május és idén április között 27 ezer új munkavállalót regisztráltak az EU-hoz 2004-ben csatlakozott tagállamokból. A legtöbben Magyarországról (12 ezren), Szlovákiából és Lengyelországból érkeztek.

Az Eurostat legfrissebb jelentése szerint még mindig az osztrák munkanélküliség a legalacsonyabb az EU-ban, 4 százalékos. A ráta nem nőtt az elmúlt egy évben, tehát nem igazolódtak be a félelmek, miszerint a bevándorlók miatt elvesztik a munkájukat a helyiek. Mint arról a Profession.hu is írt korábban: bevált az osztrák bérdömping elleni törvény, emiatt a munkaadók nem alkalmazhatják kevesebb pénzért a külföldi munkásokat, mint az osztrákokat.

  Sok ezer magyar dolgozik Ausztriában.  

A becslések szerint 2000-3000 külföldi már korábban is Ausztriában dolgozott. A bevándorlók több mint fele az ország keleti részében talált munkát. Mindössze 39 százalékuknak van bejelentett lakcíme Ausztriában, a többiek naponta ingáznak a határmenti településekről. Burgenlandban például 88 százalék az ingázók aránya, az Ausztriában tavaly május óta munkát vállaló magyarok között 80 százalék. A mobilitást mutatja az is, hogy a munkaviszonyok egy jelentős része időszakos vagy szezonális – mondta Johannes Kopf, az Osztrák Munkaerő-piaci Szolgálat (AMS) vezetője az MTI bécsi tudósítójának.

Közvetlenül 2011. május elseje után ugrásszerűen megnőtt a bejelentett új munkaviszonyok száma. A bevándorlók legnagyobb része – mintegy 20 ezer fő – tavaly május és augusztus között érkezett az országba.