"Végleg el akartam menni Magyarországról, nem akartam olyan országban élni, ahol gyakorlatilag ki kell bújni a bőrödből ahhoz, hogy normálisan megélj, ahol olyan szakmákban, mint a tanár vagy éppen orvos nincsen megfelelő anyagi es társadalmi megbecsülésed" - magyarázta lapunknak a távozása okát a Kanadában élő Horváth Péter.

A férfi egy igazságosabb és toleránsabb országban szeretett volna élni, ahol érvényesül az élni és élni hagyni elv, és ahol több lehetősége van az önmegvalósításra. Emellett vonzotta az észak-amerikai élet gondolata, és kihívásnak tekintette azt, hogy egy idegen országban építsen karriert. Ezért indult el hét évvel ezelőtt. Most úgy érzi: soha nem akar visszatérni Magyarországra.

Kinn tanulta meg a szakmáját

"A lehető legjobb angol nyelvtudással szabad csak elindulni. Nagyon fontos a kapcsolatépítés a munkakeresés szempontjából. Ismerősökre akár önkéntes munkával is szert tehetünk" - tanácsolja a férfi, aki Magyarországon némettanárként dolgozott, majd két évig tanult az észak-amerikai országban, hogy megszerezze a szociális munkás végzettséget.

Ahol 5200 forint az átlagos órabér

Most gyermek- és ifjúságvédelmi szociális munkáskent dolgozik a Brit Columbia-i Gyermek- és Családfejlesztési Minisztériumban. Az állást úgy szerezte, hogy a szakmai gyakorlatát a minisztériumban töltötte, és annyira meg voltak elégedve a munkájával, hogy alkalmazták.

Ötezer forintnál magasabb az átlagos órabér

Az átlagos órabér 23,77 kanadai dollár Brit Columbia tartományban - mondta Horváth Péter, akinek azonban az a tapasztalata, hogy "elég nagy a szórás". A minimális órabér 10,25 kanadai dollár ebben a tartományban - tette hozzá. (Ez 220 forintos árfolyamon átszámítva 5229,40 és 2255 forintnak felel meg.)

Körülbelül 35-40 órás a munkahét (a teljes munkaidő) Kanadában. "Én például 8 órát töltök a munkahelyen, de az egyórás ebédidőt nem fizetik, szóval 35 órát dolgozom."

Átlagos órabérek Kanadában (2014)

  Ahol 5200 forint az átlagos órabér  
Forrás: livingincanada.com

Nemcsak a fizetések, de a megélhetés költségei is sokkal magasabbak mint Magyarországon. Horváth Péter Surreyben lakik, Vancouvertől 35 kilométernyire. Lakhatási szempontból ez a kertváros jóval olcsóbb, mint a belváros, egy kétszobás lakás (nappali plusz hálószoba) bérleti díja körülbelül 900-1000 kanadai dollár havonta (198-220 ezer forint). Egy gyorséttermi menü 8, egy liter tej 2 kanadai dollár körüli összegbe kerül. (Erről bővebben itt olvashatunk.)

Sokkoló élmények

"Nagyon meglepett, hogy milyen sok nemzet él itt együtt békességben a világ minden tájáról. Sokkal nyugodtabb itt mindenki, a kanadaiak udvariasak és politikailag korrektek. Az ügyfélszolgálat tényleg az ügyfeleket szolgálja."

Péter elmondta, hogy nemcsak pozitív dolgokat tapasztalt, megemlítette, hogy a tömegközlekedés korántsem olyan jó, mint Európában. Mindenkinek van autója, a legtöbb ember unalmas kertvárosokban él - nem egy urbánus életforma. "Meghökkentem, hogy a buszra érkezési sorrendben szállnak fel az emberek, nem tolakszanak, sorban állva várnak. És a legtöbben megköszönik a sofőrnek a fuvart" - tette hozzá.

enlightened Erre ügyeljünk, hogy ne verjenek át külföldön

enlightened Így tanuljunk angolul!

enlightened A Profession.hu-n ilyen külföldi, elsősorban európai munkákat találhatunk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, Kanada