Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mások elé kiállni, és percekig értelmesen, meggyőzően beszélni egy témáról sokak számára hatalmas kihívás. Akadnak olyanok, akik szinte rettegnek a szerepléstől, mások a legváratlanabb helyzetekben blokkolnak le, és vannak olyanok is, akik a remegő hangjuk, izzadó homlokuk, piruló arcuk miatt veszítik el nélkülözhetetlen magabiztosságukat. A jó hírünk az, hogy a prezentálás éppúgy tanulható, mint bármi más: ennek jegyében 5 profi tippel járulunk most hozzá a sikerhez. A rossz hír viszont, hogy ezek kipróbálásához és begyakorlásához bizony vállalnunk kell a képzeletbeli porondra lépést.

Barátunk, a csend

Bár a legtöbben tartunk a kínos hallgatástól, azonban érdemes megjegyeznünk, hogy egy prezentáció esetén a jól időzített csendek nagyon sokat hozzátehetnek a sikerünkhöz. Próbáljuk ki már az előadásunk kezdetekor: álljunk ki a hallgatóság elé, és ahelyett, hogy zavart mosollyal, köhögéssel, vagy integetéssel hívnánk fel magunkra a figyelmet, egyszerűen csak maradjunk csendben. Garantált, hogy néhány másodpercen belül az össze szempár ránk szegeződik majd, őszinte érdeklődéssel. Gyakorlottak a hatást néhány mély lélegzettel is fokozhatják, ezzel ösztönzve a közönséget is a hangolódásra. Természetesen a csend eszközét bármikor bevethetjük, például mielőtt kiemelnénk valami fontosat, vagy kihangsúlyoznánk az épp elhangzottakat. Persze ne vigyük túlzásba a hallgatást, a sokasodó szünetek ugyanis vontatottá teszik az előadást, vagyis épp ellenkező reakciót váltanak ki, mint amit szeretnénk.

Ahogy a profik csinálják: a sikeres prezentáció 3+1 titka - munka, prezentáció, felkészülés

A nem is olyan titkos jelek

Elgondolkodtató tény, hogy kommunikációnk mindössze tíz százalékát teszik ki a szavak, amelyekre a leginkább figyelünk, miközben üzeneteink kilencven százalékát nonverbális formában, azaz a mimikánkkal, a gesztusainkkal, a testtartásunkkal, a hangszínűnkkel, a beszédünk tempójával, és hangsúlyainkkal közvetítjük. Helyezzük tehát át a fókuszt a puszta tartalomról a formára is! Ami talán a leglényegesebb: álljunk egyenesen, kihúzott, magabiztos, ugyanakkor kényelmes testtartásban. Ne babráljuk a tollunkat, vagy sétáljunk folyamatosan fel-alá, és az ásítás is kerülendő. Tartsuk a szemkontaktust közönségünkkel, és csak annyiszor nézzünk a jegyzetünkbe, amennyi feltétlenül szükséges, a lesütött vagy távolba révedő tekintet viszont abszolút tiltólistás. Ha kétségeink vannak, hogyan is csinálhatnánk mindezt igazán jól, merítsünk ihletet a profi előadóktól, például a TEDx videókból.

Egy történet, ami mindent visz

Szeretünk történeteket mesélni, és hallgatni is, különösen akkor, ha valamilyen személyes, esetleges vicces vagy tanulságos sztoriról van szó. Nincs ez másképp akkor sem, ha prezentálunk: kezdjük mondandónkat egy odavágó esettel, ami segít a közönségnek elhelyeznie a témát, sőt, ha képesek vagyunk a hallgatóság érzelmeire is hatni, szinte nyert ügyünk van! Történetünket kapcsolhatjuk a bemutatkozásunkhoz is, így a közönség velünk kapcsolatos kíváncsiságát is kielégíthetjük, és ezáltal ismerősnek, szimpatikusnak is fogunk tűnni a többiek szemében. Néhány percnél azért ne húzzuk tovább a mesedélutánt, ennyi bőven elég ahhoz, hogy bizalmat, vagyis hidat építsünk közönségünkhöz.

Pályamódosítás

A legértékesebb jutalom

Ha sikerült elnyernünk hallgatóságunk figyelmét, már csak annyi dolgunk maradt, hogy a hátralévő időben, ami vélhetően még az előadásunk olyan kilencven százalékát jelenti, meg is tartsuk azt. Ezen áll vagy bukik, célt érünk-e a mondandónkkal. De hogyan tehetnénk igazán érdekessé a helyzetet? Egyrészt használjunk minél több vizuális elemet, azaz képet, diagramot, grafikont, a szöveges diákat pedig lehetőleg egy-két kulcsszóra tömörítsük, másrészt mozgósítsuk a jelen lévőket kérdésekkel, improvizációval, vizualizációval. Ha mégis lankadna az érdeklődés, jó, ha van a tarsolyunkban egy tényleg ütős vicc, amivel bármikor felrázhatjuk a hangulatot. 

És még egy alapszabály zárásként: a kevesebb mindig több, ezért amikor elkészültünk a prezentációnkkal, hagyjunk magunknak egy napot, majd térjünk rá vissza, és egészen szigorúan vizsgáljuk felül. Ha szükséges, húzzuk ki a felesleges információkat és fókuszáljunk az összegző csattanóra. Olyan ez, mint a bemutatkozás az állásinterjún: ott sem meséljük el karrierünk teljes történetét, csupán a munkakör szempontjából lényeges pontokra szorítkozunk. Lehetséges, hogy épp aktuális számunkra az idézett helyzet, és keressük a hozzánk illő munkát? Itt válogathatunk a legfrissebb állások között, vagy kereshetünk személyre szabott beállításaink szerint is. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így biztosan nem maradunk le egyetlen lehetőségről sem.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, prezentáció, felkészülés, meggyőzés