Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A bróker társadalmi presztízse igen kiemelkedő. Ha valaki egy társaságban magát brókerként mutatja be, szinte azonnal kerül az érdeklődés epicentrumába - állítja Szabó Bálint, aki kifejezetten azért lépett erre a pályára, mert vonzotta a nimbusz és a szakmát övező pátosz. A pénz csak másodlagos szempont volt a pályaválasztásakor, de később éppen ez lett az a momentum, ami tizenötödik éve mágnesként tartja fogva a börze parkettjén. Ebben a világban tényleg sokat lehet keresni, amiről a pontos információkat az érintettek mindig elhallgatják. Bálint csak annyit mond erről: a börze természete olyan, hogy vesztesz, vesztesz és vesztesz, de aztán nyersz, ami valahogy mindig több az elveszített összegnél.

Játékszenvedély

A tőzsde olyan hely, amit a váratlan fordulatok uralnak - állítja a bróker, aki szerint az izgalmak okozta adrenalin-sokk az, amiért érdemes csinálni ezt a szakmát. Mindennap megvan a reális esélye annak, hogy valaki milliókat nyerjen és veszítsen egyetlen adás-vétel lebonyolításával - avat be Bálint a szakma dolgos hétköznapjaiba. Ezt elviselni önmagában sem egyszerű és ezért inkább hasonlít a "bróker attitűd" a szerencsejátékosok játékszenvedélyéhez, mint egy normális, hétköznapi munkás lelki beállítottságához.

Különleges munka a miénk, amiben lényegesen nagyobb szerepe van az intuíciónak, mint a racionális összefüggéseknek - mondja a bróker. Persze rengeteg olyan kiszámítható eleme van annak, hogy egy cég részvénye miként fog egy tőzsdei napon mozogni, mégis a valóság többször írja felül a játékszabályokat, mint ahányszor arra számítani lehetne. André Kostolány, a világ leghíresebb tőzsdeguruja szerint a börze nem a gazdaság jelenjének, hanem a jövőjének üveggömbje, vagyis a remény és a hit működteti, mint a rulett asztalt.

A tőzsde mágusa: a bróker

A munka

A bróker dolga rémesen egyszerű. Mindössze a kereskedelem alapvetővető szabályának figyelembevételével kell tevékenykednie, vagyis: olcsón venni és drágán adni. A börzén jegyzett részvényekkel, árukkal kell úgy sáfárkodnia, hogy a realizálás után több pénz maradjon a rábízott számlán. A részvényekkel való kereskedés csak a jéghegy csúcsa. Az árukkal, devizákkal való kereskedést is brókerek végzik, de náluk fogadásokat is lehet kötni mondjuk arra, hogy mennyi lesz a BUX áprilisba, vagy a TVK ára júliusban. Ezek a spekulációk a munka igazi mélységébe vezetnek, ahol a józanész már kívül marad a megbízóknak hozott döntések elbírálásaiból.

Ugyanis a bróker mindig valakinek a megbízásából ad-vesz, ami lehet egy cég, de lehet egy magánszemély is. Gyakran csak végrehajtóként funkcionálunk - állítja Szabó Bálint - vagyis konkrét megbízásokat teljesítünk, hogy mikor, miből, mennyiért és mennyit vegyünk, de van, amikor szabad kezet kapunk a vásárláshoz. Ilyenkor nagyobb a felelősség és az izgalom, de a jutalék nem feltétlenül követi a rizikófaktort. A kezdő brókerek inkább csak végrehajtanak, az idősebbek már tanácsot is adhatnak, stratégiákat is dolgoznak ki arra, hogy mikor érkezik el az a bizonyos győztes pillanat.

A munka 24 órás szolgálattal jár, vagyis aki erre a pályára lép annak avval kell számolnia, hogy se éjjele, se nappala sem lesz addig, ameddig a parketten nyomul. Még a nyaralás idején is a világ börzéinek adataival kelek és fekszem, mert ha a tendenciákat nem követem, elveszítem a fonalat, amit felvenni nehezebb, mint fogva tartani - vallja a bróker. Számtalan információt, összefüggést, gazdasági adatot és számot kell fejben tartani, ami erősen szűri a jelentkezőket, amiből régóta jelentős túljelentkezés mutatkozik.

Brókerképzés

Brókerképzés általában egy 100 órás tanfolyam, ahol a résztvevőket megismerhetik a legfontosabb értékpapír-piaci fogalmakat, azok jogszabályi hátterét, a BÉT szabályzatait. Megtanulják a különböző befektetési lehetőségek alapvető összefüggéseit és lehetőségeit.
A tanfolyamok - melyből számtalan található a felnőttképző intézmények palettáján - tematikája tartalmazza a terület legfontosabb közgazdasági kapcsolódásait, az értékpapír számtani és befektetési ismereteit. Tőzsdei, illetve határidős piacok szakvizsga már feljogosítja a birtokosát arra, hogy belépjen a parkettre. A képzés díja a csillagos égtől az ingyenes konstrukcióig terjed.