Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A szeptember egyenlő az iskolakezdéssel, a munkába való A szeptember az új január - szeptember, célkitűzés, akaraterő visszatéréssel a nyári pihenés után. A bioritmusunk megváltozik: korábban kelünk, fekszünk, és újra felvesszük azt a lendületet, azt a feszesebb tempót, amit valamikor júniusban hagytunk magunk mögött. „Minden felélénkül, ezáltal a frissesség és a tiszta lap érzése jellemzi az ősz kezdetét. Ilyenkor még van négy teljes hónapunk év végéig, és ha a hagyományos menetrend szerint januárban megtettük a fogadalmainkat, célkitűzéseinket, most érdemes ezekre visszanéznünk, összegeznünk az eddigi eredményeket, és átgondolnunk, hogyan tovább” – kezd bele a témába Csontos Timi, szervezetfejlesztő és tréner.   

Semmi nincs veszve

Ami biztos, hogy az év nagyobb része már eltelt, de a jó hír, hogy még a jó harmada előttünk áll, és csak rajtunk múlik, mit kezdünk vele. Ha most éberek és kellően elszántak is vagyunk, megelőzhetjük a decemberi évértékeléskor jellemző depresszív hangulatot, amikor is sokan értetlenül állnak a tény felett, hogy ismét elszaladt tizenkét hónap, vágyott eredmények nélkül. „Miért ne határozhatnánk el magunkat most, szakítva az eddigi halogatással, legyen szó önfejlesztésről, karriertervekről, vagy magánéleti célkitűzésekről” – veti fel a jogos kérdést a szakember.

Ne essünk tehát pánikba, még összerakhatjuk azt a tervet, amellyel akár messzebbre is juthatunk, mint azt esetleg most gondolnánk. Tímea szerint azonban nagyfokú tudatosságra lesz ehhez szükségünk, ugyanis ami a küszöbön álló időszak előnye, az a hátránya is. „Mivel ilyenkor minden visszatér a megszokott kerékvágásba, számtalan kötelesség a nyakunkba szakad: elkezdődik az iskola, a különórák, edzések; megkezdődik a munkahelyi őrület, vagy aki álláskereső, az a nyári csend után újra elkezdhet pályázni, állásinterjúkra járni. A figyelmünket, energiánkat tehát számtalan teendő osztja meg, és ehhez plusz kihívásként adódik hozzá, ha szeretnénk valami újat is beépíteni az életünkbe. Ez valóban nem könnyű, de nem is lehetetlen!

A szeptember az új január - munka, karrier, célkitűzés

Újratervezés

Üljünk le, és őszintén gondoljuk végig, mi lenne számunkra a legfontosabb eredmény, amit szeretnénk elérni. Ajánlott a korábbiakhoz képest újrafogalmaznunk, és jól belőnünk a célunkat, mert ezen múlik majd az elköteleződésünk. „Most teljesen felesleges azon sopánkodnunk, mit nem tettünk meg eddig, és a nyomasztó felismerések hatására ne akarjunk egyszerre mindent megváltoztatni, mert az garantáltan újabb kudarcokhoz vezet! Jó, ha látjuk magunk előtt az év végét, mint határidőt, de csak abban az esetben, ha nem a kitűzött időpontra, hanem magára a folyamatos és következetes haladásra koncentrálunk. A lényeg, hogy megtaláljuk azt az egyetlen dolgot, amelynek változtatásával beindíthatjuk a folyamatot” – osztja meg interjúalanyunk.

Bármilyen változásról legyen is szó, a fokozatosság elvét kell követnünk, vagyis azokat az apró lépéseket kell látnunk, amelyek lassan, de biztosan vezetnek el bennünket a célunkig. „Gondoljunk csak az életmódváltásra. Szinte lehetetlen lenne a gyorséttermi étkezésről egyből mindenmentes táplálkozásra váltanunk, és a korábbi mozgásszegény életvitelt teljes aktivitásra, rendszeres edzésekre cserélnünk. Az ilyen, valóságtól távol eső elhatározások helyett azzal érdemes kezdeni, amit teljesíteni tudunk, például hagyjuk el a cukros üdítőket. Amikor ez már természetes számunkra, kereshetünk a fehérlisztes péksütemények helyett egy másik alternatívát, és így tovább. Bármilyen új szokásról legyen is szó, annak kialakítása és fenntartása az akaraterőnkkel függ össze, nulladik lépésként tehát ajánlott ennek szentelnünk némi figyelmet” – emel ki egy lényeges pontot a tréner.

Csak akarni kell, de mit is?

Az akaraterőnk pontosan úgy működik, mint bármelyik izmunk: azáltal, hogy folyamatosan használjuk, a nap végére elfárad. Amikor ugyanis önszabályozzuk magunkat, például nem üvöltünk rá a buszon mellettünk állóra, aki már harmadszor lépett a lábunkra, nem közöljük a főnökünkkel, hogy milyen értelmetlen a feladat, amit ránk bízott, vagy épp lemondunk a negyedik kávénkról, az agyunkban kémiai folyamatok játszódnak le, majd eljön az a pont, amikor már nem tudunk több ilyen önkorlátozó döntést hozni. „Akaratereje mindenkinek van, de van, akinél hamarabb kimerül, míg másoknál tovább kitart. Éppen ezért különösen hangsúlyos a motivációnk, hogy tudjuk, pontosan miért is teszünk valamit. Egészen mást jelent azért munkahelyet váltani, mert a családunk már többször a szemünkre vetette, hogy alacsony a fizetésünk, vagy azért, mert új kihívásokra, nagyobb felelősségre vágyunk” – avat be Timi.

És hozzáteszi: „Amikor megvan a miértünk, tűzzünk ki egészen kis célokat, ezek mentén ugyanis edzhetjük az akaraterőnket. Sajnos általánosan jól módszer ehhez nem létezik, mindannyiunknak magunknak kell megtapasztalnunk, mi is működik nálunk: van, akinek elég elhatároznia magát, másoknak számonkérésre van szükségük, és akadnak olyanok is, akik mindennek ellenállnak, és leginkább a kedvük szerint cselekszenek. A lényeg, hogy legyünk türelmesek önmagunkkal, és ha valami nem válik be, változtassunk a stratégiánkon. Ahhoz, hogy az önszabályozó képességünk egyre stabilabb legyen, eleget kell aludnunk, és oda kell figyelnünk a táplálkozásunkra is, mivel az agyunk folyamatosan glükózt használ fel, és ha kifogynak a raktáraink, sokkal nehezebb akaraterőt gyakorolunk. A visszapótlás természetesen nem csak édességek által lehetséges, hanem kiegyensúlyozott étkezéssel is” – részletezi interjúalanyunk.

Ha a fentiek szellemében vágunk bele abba a bizonyos újba, meg tudjuk teremteni azokat a körülményeket, amelyek között a komfortzónánkból való kilépéseket pozitívként fogja értékelni az agyunk. Legyünk büszkék a legkisebb eredményeinkre is, hiszen ezek alapozzák meg a nagyobb sikereket, és maradjunk egyensúlyban: ahogy a testünk edzése során tartunk pihenőnapot, tegyük ezt meg időnként az önszabályozásban is, olyan módon, hogy a lendületünk megmaradjon.

Még a szeptembert jelző startpisztoly eldördülése előtt tisztázzuk tehát magunkban, hol is tartunk most, és hova szeretnénk eljutni az év végéig. Ne feledjük, hogy elhatározni magunkat és változtatni bármikor lehet! Amennyiben épp állást keresünk, vagy munkahelyet váltanánk, használjuk ki a munkaerőpiac őszi felpezsdülését. Nézzünk szét a több mint tízezer lehetőség között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Töltsük fel önéletrajzunkat ide, és váljunk láthatóvá a munkáltatók számára. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, hogy ne maradjunk le egyetlen munkáról sem.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, szeptember, célkitűzés, akaraterő