Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A vezetői készségek, kompetenciák egy része, mint például a stratégiaalkotás megtanulható, jóval nehezebb viszont a kommunikáció, az empátia vagy épp az alkalmazottaknak való visszajelzés képességét elsajátítani. Vannak olyan vállalatok, ahol olyan tréningeket szerveznek a menedzsereknek, amelynek során egy héten keresztül valamely segélyszervezetnél kell önkéntes munkát végezni. Van, ahol csak akkor vesz részt ilyen tréningen a vezető, ha akar, máshol viszont kötelező. Segíthetnek drogambulancián, kórházakban vagy épp hospice-szolgálatnál.

„Volt olyan vállalat, amelynek a vezetői a bohócdoktorokkal együtt járták végig a kórházakban a kis betegeket. Mások afrikai fejlődő országokban végeztek önkéntes munkát, de akadt olyan cég is, amely hospice-házba vitte a vezetőit, vagy drámapedagógust hívott hozzájuk. Így olyan dolgokat tanulhattak, tapasztalhattak, amire máshol nem lett volna lehetőségük” – mondta a Juhos Andrea, a DBM Magyarország ügyvezetője.

A vezetők kiégését is megakadályozhatja a megszokott életüktől, a napi taposómalomtól való elszakadás. Előfordul, hogy több hónapos szabadságra mennek, ez alatt persze vannak olyanok, akik pihennek, mások valamilyen hasznos tevékenységet végeznek, önkéntesen. A tapasztalatok szerint egy ilyen vezető frissen, nagyobb önismerettel, szociális érzékenységgel és empátiával tér vissza a munkájához. Akad persze olyan is, aki végleg váltani szeretne, „kiugrik” menedzserek világából.

2011. Európában az önkéntesség éve

Tanítani akarják a segítést

Legkorábban 2014-től lehet az érettségi vizsgára bocsátás előfeltétele az önkéntes munka - mondta Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) oktatási államtitkára. A kormány úgy tervezi, hogy 50-60 órában kötelezően közösségi munkát kell majd végeznie a fiataloknak, csak így tehetnék le az érettségit. Ez egy év alatt heti 2 órát jelentene, és minden iskolának a saját környezetében kellene keresnie egy „ügyet”, amelyért síkra szállnának a diákok. Van, ahol időseket látogathatnak otthonaikban, felolvashatnak nekik, beszélgethetnek velük, máshol például az idősek szociális otthonaiba látogathatnak, de végezhetnek környezetvédelmi munkát is – vélekedett az államtitkár.

Az egyik ellenzéki párt szerint is a fiatalokat ösztönözni kell az önkéntes munkára és olyan környezetet kell teremteni, hogy a köz- és felsőoktatásban tanuló valamennyi diáknak lehetősége és kedve legyen a rendszeres önkéntes közösségi munkához – ehhez a felvételi plusz pontok, egyetemi kreditszerzési lehetőségek, a kapcsolódó költségek járulékmentes megtérítésének kérdését is napirendre kell venni. Átfogó ösztönző rendszerre van szükség, amely mindenkinek lehetőséget teremt a saját érdeklődési területén élményt adó, rendszeres önkéntes munkára.

2011: az önkéntesség európai éve

Nem Magyarország lenne azonban az első, ahol az érettségi feltételévé tennék az önkéntes munkát, más országokban ez már működik. Emellett az EU-ban minden ötödik ember végez önkéntes munkát, áldozza az idejét, lelkesedését és szaktudását azért, hogy saját eszközeivel próbáljon javítani a világ működésén.

Hazánk az Európai Unió soros elnökeként mindent megtesz az önkéntes munka népszerűsítése, illetve még nagyobb társadalmi elismertetése érdekében – közölte Nagy Anna kormányszóvivő. Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára hozzátette az önkéntesség évét bemutató sajtótájékoztatón: pusztán gazdasági eszközökkel nem lehet megoldani valamennyi problémát, a polgároknak aktívvá, cselekvőképessé kell válniuk, hogy tegyenek saját, illetve közösségük sorsának jobbra fordulásáért.

354 diák kipróbálná

Sikeresnek értékeli az oktatási államtitkárság az önkéntesség gyakorlati kipróbálását célzó TÁRS-programot, amelyre a január végi határidőig összesen 354 pályázat érkezett a Wekerle Sándor Alapkezelőhöz – adta hírül az MTI. A pályázat keretében a diákoknak lehetősége nyílik arra, hogy az önkéntességet a gyakorlatban is kipróbálják, s tudatos, felelősségteljes aktív állampolgárrá váljanak. Az elbírálás és a nyertesek nevének közzététele még februárban várható.