Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor krízisbe kerül a karrierünk, vagy váratlanul álláskeresővé vállunk, bepánikolunk, és azonnal meg akarjuk oldani a kialakult helyzetet. Wéber Dániel karrier mentor szerint azonban ez a legrosszabb, amit tehetünk, mert ezzel a hozzáállással borítékolható egy újabb tévesen megválasztott állás és az ezzel járó sikertelenség is.A sikeres karrier titka: ismerjük meg önmagunkat - álláskeresés, karrier, flow

Hiszek abban, hogy az ember alapvető célja a boldogság. A munka csak egy szelete annak a sok területnek, amely életminőségünket befolyásolja, ezért érdemes helyén kezelni az ezzel kapcsolatos problémákat. Azonban igaz, hogy ha egy terület változik az életünkben, az kihat a többire is. De ne riadjunk vissza az új helyzetektől, a változás állandó, kezelésének képességét születésünk óta folyamatosan sikeresen gyakoroljuk, tehát nincs mitől tartanunk” – kezd bele a szakember.

Amikor a karrierünkben bármilyen váratlan történik, úgy érezzük, hogy egy távolabbi cél érdekében mihamarabb változnunk, azonnal lépnünk kell, még akkor is, ha ez a cél még ismeretlen számunkra. Pedig az a szituáció, amikor épp megszűnik a munkánk, megszűnnek a napi teendőink, egy fantasztikus és egyedi lehetőséget tartogat számunkra. A kérdés csak az, hogy élünk-e vele.

Dőljünk hátra!

A munkaerő-piac napjainkban folyamatos átalakulásban van, újabb és újabb ismereteket, készségeket kíván az álláskeresőktől. „A számtalan elvárás elbizonytalanítja a munkavállalókat, próbálnak megfelelni, hirtelen több képzésbe is belekapnak, hogy jobbnak látszanak. Egy fontos dologról azonban elfeledkeznek: hogy befelé forduljanak, arra figyeljenek, ami a jelenben történik” – mutat rá a jellemző alaphelyzetre a mentor.

Az azonnali cselekvés, tűzoltás helyett Dániel mást javasol: „Bármennyire kilátástalannak is tűnik, ha épp nincs bevételünk, adjunk egy kis időt magunknak. Vonuljunk vissza, és élvezzük kicsit a kreatív üresség állapotát. Hagyjunk napokat és akár heteket arra, hogy megérezzük, melyek azok a területek, amelyek ösztönösen vonzanak minket, honnan érnek el hozzánk az impulzusok. Ha kell, kanyarodjunk vissza a gyerekkorunkba, és idézzük fel, melyek voltak azok az elfoglaltságok, amelyek igazi örömöt okoztak számunkra. Ha bízunk önmagunkban, ösztönösen le fog tisztulni bennünk az a terület, amely felé elindulhatunk.

A sikeres karrier titka: ismerjük meg önmagunkat - álláskeresés, karrier, flow

Akkor járunk jó úton, ha megtaláljuk azt a tevékenységet, amelyben igazán jól érezzük magunkat, flowban vagyunk, vagyis megszűnik tér és idő a számunkra. Ha ezzel tisztába kerülünk, már el is indult a valódi változás. Így nem egy újabb terhet veszünk magunkra, hanem végre kiaknázhatjuk a képességeinkben rejlő lehetőségeket, miközben boldogan végezzük feladatainkat.

Ismerjük meg magunkat!

Társadalmunkban nincs igazán kultúrája az önismeretnek, és iskolarendszerünk is épp ellenkezőleg hat: hasonlóvá tesz, miközben háttérbe szorítja az egyedi gondolatokat, törekvéseket. Mégis érdemes ebbe energiát fektetnünk, mert ez lehet a hosszú távú befektetés önmagunkba” – hívja fel a figyelmet a szakember.

Krízishelyzetekben nagy segítségünkre lehet, ha visszagondolunk az eddigi eredményeinkre: milyen problémákat, milyen módon oldottunk meg. Miben vagyunk kiemelkedően jók, melyek voltak azok a feladatok, ahol adottságaink igazán érvényesülni tudtak. Így tükröt tarthatunk magunk elé, és akár a kudarcok miatt sérült önbizalmunkat is helyreállíthatjuk.

Ahhoz, hogy hiteles képünk legyen jellemző személyiségjegyeinkről, ajánlott megkérdezni a környezetünket is, ők hogyan látnak bennünket. „Akár probléma esetén a munkahelyünkön, akár az ismeretségi körünkben kérünk visszajelzést, legyünk felkészülve az építő jellegű kritikára is, és próbáljunk együttműködve megoldást találni a kérdéses pontokra” – tanácsolja Dániel.

Állítsunk magunkat próbák elé!

Ha vannak már elképzeléseink arról, melyek azok a területek, ahol ki tudnánk teljesedni, érdemes tét nélkül próbára tenni magunkat, és megbizonyosodnunk, hogy tényleg megtaláltuk a helyes irányt. „Jó lehetőséget kínálnak erre a nonprofit szervezetek, ahol örömmel fogadják a segítő szándékot, és szinte bármilyen pozíciót betölthetünk, akár rövidebb időre is" – fejti ki a karrier mentor.

Ha kilépünk a jól ismert komfortzónánkból, a munkáltatók szemében is értékes tapasztalatokhoz juthatunk. Be tudunk számolni egy új impulzusról, ami alapján hitelesen érvelhetünk amellett, hogy miért szeretnénk pályát módosítani, vagy épp megerősítést kapunk arra, hogy ténylegesen abban a munkakörben van jövőnk, amelyet eddig is gyakoroltunk” –foglalja össze Dániel.

Gondoljuk át a fentieket, hagyjunk időt magunknak az önmegismerésre, és csak akkor lépjünk tovább, ha megtaláltuk azt a területet, amely valóban boldoggá tesz minket. Ha mindezzel tisztában vagyunk, vágjunk bele az álláskeresésbe!

Figyeljük a legfrissebb lehetőségeket, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést. Növeljük esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat ide. Ha még nincs friss önéletrajzunk, használjuk a Profession.hu díjnyertes alkalmazását, vagy a Mobilmunkát, ahol önéletrajz nélkül is pályázhatunk.

 

 Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék :álláskeresés, munka, karrier, szakma, önismeret