Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Vannak, akiknek korán és könnyen kipattan a szemük, akár már az óra csörgése előtt, míg mások nehezen, lassan térnek magukhoz, és elcsigázottan kelnek ki az ágyból, éppen ezért nincs egy univerzális, mindenki számára működő napindítás, ami garantáltan eredményessé és lendületessé teszi az előttünk álló órákat. Egy azonban bizonyos: a reggeli szokásaink a közérzetünkre, a teljesítményünkre, a kapcsolatainkra, sőt akár sz egészségünkre is hatással lehetnek, nem mindegy tehát, mit teszünk (vagy mit nem) az ébredést követő időben. Lássuk, mit nyerhetünk egy személyre szabott reggeli rutinnal!

Főszerepben a proaktivitás

Tegye fel a kezét, aki a reggeleit szundi gombbal indítja? Csak még öt perc, esetleg még egyszer öt, és utoljára öt, tehát sokszor már akkor késésben vagyunk, amikor még el sem kezdődött a nap. Kimarad a reggeli, gyorsan lehúzzuk a kávét, miközben egyik kezünkkel a telefon kijelzőjét nyomkodjuk, a másikkal öltözködünk, és ha lenne egy harmadik is, azzal mosnánk a fogunkat. Mindez azt is jelenti, hogy egyáltalán nem vagyunk jelen a reggeleinkben, robotpilóta vezérli a működésünket, és már csak arra eszmélünk, hogy hirtelen a munkahelyünkön vagyunk. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy reaktív üzemmódban vagyunk, azaz csupán reagálunk mindarra, ami történik velünk, a közösségi oldalakról ránk ömlő információkra, a rádióból szóló hírekre, sőt még az időjárásra is, ami egy borús-esős reggelen képes totálisan elrontani a kedvünket. A napunk nagy részét így töltjük, ezért érezzük úgy, hogy csak elsuhannak mellettünk a hetek, hónapok.

Egy átgondolt, strukturált napindító rutinnal képesek vagyunk a kezünkbe ragadni az irányítást: nem csak úgy megtörténnek a dolgok velünk, hanem tudjuk, mit, miért csinálunk. Ha konkrétak a céljaink, képesek leszünk aktívan haladni feléjük, ez a szemléletváltás pedig egészen új tartalommal töltheti meg a napokat.

A reggeli rutin aranayat ér - reggel, munka, teljesítmény

Felelősséggel önmagunkért

A reggeli szokásaink, már ha vannak, abban is segítségünkre lesznek, hogy menedzseljük érzelmeinket, és jó irányba befolyásoljuk közérzetünket. A pszichológiából kölcsönzött hangulatkongruencia elve szerint amire fókuszálunk, legyen az  pozitív vagy negatív, azt fogjuk észrevenni magunk körül és bevonzani a napjainkba. Ha tehát sokadszorra is idegesen, sietve indulunk el dolgozni, azon bosszankodva, hogy ismét elkésünk, ráadásul még dugó is van, biztosak lehetünk benne, hogy az egész napunk tele lesz kellemetlen élményekkel, kudarcokkal, és elégedetlenséggel. Amennyiben a hangsúlyokat áthelyezzük, és például reggelente hálásan ébredünk, vagy esténként hasonló attitűddel zárjuk a napot máris sokat tettünk azért, hogy jobban érezzük magunkat.

Valószínűleg sokaknak nem könnyű magukévá tenni ezt a hozzáállást, sőt talán elsőre egyetlen okot sem találunk, amiért örülhetünk az új napnak. Ilyenkor érdemes az evidenciáknak tűnő dolgokkal kezdeni, mint hogy láthatjuk a reggeli fényeket, vagy hallhatjuk a külvilág hangjait, hogy finom kávét ihatunk, vagy folyó vízben zuhanyozhatunk, de hálásak lehetünk a családunkért, a párunkért, a barátainkért, vagy a négylábú kedvencünkért is, sőt, akár a munkánkért, vagy egy esti sétáért is. Egy hét gyakorlás után valószínűleg egyre több okunk lesz majd!

Szorozzuk meg

Ha már van egyetlen, bevett szokásunk ébredés után, az jó alap a továbbiak megteremtéséhez. Az első pozitív gondolatokat összekapcsolhatjuk az aznapi célkitűzésünkkel, amit akár egy tea mellett is megtehetünk, öt-nyolc nyugodt percet csempészve a nap első órájába. Haladjunk fokozatosan, és miután automatikussá vált egy rutin, építsünk be egy következőt: ez lehet néhány nyújtógyakorlat, vagy egy kis reggeli kocogás, esetleg pár perc meditáció vagy csak néhány mély levegő a nyitott ablaknál. Van, akinek pár oldalnyi olvasás, vagy a felkelő nap szemlélése adja meg azt a löketet, amitől sokszorosan jól alakul majd a nap.

Ahogy a reggeleink telnek, az az egész életünkre hatással van, így tehát egy apró változtatással is sokat tehetünk, önmagunkért. Amennyiben épp nem dolgozunk, és keressük új munkánkat, különösen nagy szükségünk lehet a strukturált reggelekre – szánjunk időt, energiát erre a fontos napszakra. Az aktivitás az eredményes álláskeresés kulcsa is: tisztázzuk prioritásainkat, és jelentkezzünk minél több számunkra vonzó helyre. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: reggel, szokás, felelősség, munka, teljesítmény