Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahhoz, hogy belerázódjunk a munka világába és a már összeszokott közösség életébe, nekünk is be kell tartanunk jó pár játékszabályt. Ne másoktól várjuk az alkalmazkodást egy új munkahelyen, tennünk kell érte aktívan, ha ígéretes karriert szeretnénk befutni. Cikkünkben kiemeljük azt az 5 legidegesítőbb szokást a pályakezdőknél, amelyet a munkatársakkal való kommunikáció során gyakran elkövetnek. Nézzük, mire ügyeljünk!

1. BAMBULÁS

Ez azt jelenti, hogy beszélnek hozzánk, de az agyunk éppen egy másik galaxisban kalandozik. Lehet akármilyen fontos a másik mondanivalója, minket lekötnek a saját gondolataink. Időnként bármelyikünk elbambulhat, de nem jó, hogyha erről híresülünk el a munkatársaink körében.

2. ÁLHALLGATÁS

Ez is nagyon gyakori hiba. Azt jelenti, hogy még mindig nem fordítunk elég figyelmet a kollégánkra, de úgy teszünk, mintha. Ám hiába szúrjuk be a főbb fordulatoknál ezeket a kifejezéseket, mint például "aha”, "jaja”, "jól hangzik” és társait, a másik fél előbb-utóbb veszi a lapot. És joggal érzi úgy, hogy nem elég fontos nekünk ahhoz, hogy meghallgassuk.

A pályakezdők 5 legidegesítőbb szokása

3. SZELEKTÍV HALLÁS

Ekkor csak arra figyelünk, ami bennünket érdekel. Ennek az a veszélye az eddigieken túl, hogy arra a témára irányítjuk a beszélgetést, ami kizárólag minket foglalkoztat. És ennél fogva elveszítjük az esélyét annak, hogy igazi, mély, és bizalmon alapú kapcsolatot alakíthassunk ki a kollégáinkkal.

4. A SZAVAK MEGHALLÁSA

Ilyenkor csupán a szavakat halljuk meg. A testbeszédet, az érzéseket, a szavak mögött meghúzódó valódi jelentést nem vesszük észre. Így aztán lemaradunk arról, amit ténylegesen kommunikálnak felénk.

5. ÉNKÖZPONTÚ HALLGATÁS

Ennek során mindent a saját tapasztalataink szerint értelmezünk. Ahelyett hogy kicsit is megpróbálnánk belehelyezkedni a másik helyzetébe, ráhúzzuk a saját perspektívánkat. Így születnek az olyan mondatok, mint például: "Ó, pontosan tudom, hogy érzel.” Márpedig nem tudhatjuk, hogyan éreznek mások, csak azt, ahogyan mi magunk érzünk.

A másik probléma ezzel a fajta hallgatással, hogy gyakran társulhat hozzá hencegés. Például megpróbálunk a másik fölé kerekedni, mintha versenyeznénk vele. Ha csak a saját perspektívánkból hallgatjuk a másik felet, akkor viszont ő be fog zárkózni.

3 TIPP, HOGYAN HALLGASSUK MEG A KOLLÉGÁINKAT:

- Hallgassunk a szemünkkel, a szívünkkel és a fülünkkel! A fülünkkel felfogható kommunikáció csupán 7%-a az egésznek, a testbeszédből származik 53%, és a többi emocionálisan érzékelhető információ 40%-ot tesz ki. Tehát ha valóban meg akarjuk érteni a másikat, akkor aktívan figyelnünk kell minderre, és azt is meg kell tudnunk, amit valójában nem mond ki.

- Vegyük fel a másik szemüvegét, és lássunk azon keresztül (is)! Ez önmagáért beszél, és nagyon fontos tanács. Próbáljunk meg a másik fejével gondolkodni, az ő szemével látni, és megértőbbek leszünk iránta minden helyzetben. Erről szól a jó közösség egy munkahelyen is.

TÖBB MINT 3000 FRISS ÁLLÁSLEHETŐSÉG PÁLYAKEZDŐKNEK ÉS GYAKORNOKOKNAK ITT!

- Tükrözzük vissza a másik felet! Egyszerűen ismételjünk meg a másik mondatait a saját szavainkkal, és vegyük fel az ő testtartását eközben. Persze ne papagájként szajkózzuk a hallottakat, hanem értő figyelemmel, empatikusan, szemkontaktust tartva.

És ha még keressük a nekünk való álommelót: nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk! Nagyon jó esélyeink vannak egy új munkahelyre, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Sőt! Éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a Profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Forrás: Sean Covey: A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása, Harmat kiadó.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: pályakezdő, fiatal, munkahely, karrier, kommunikáció