A családok számára a gyerekek nyári elhelyezése mellett aránytalanul nagy anyagi megterhelést jelent a családi nyaralás, közel negyedük nem is tervez idén közös kikapcsolódást. A legtöbb gyermek vagy a nagyszülőknél, vagy sporttáborokban tölti a szünidőt - derül ki a Profession.hu 1700 ember megkérdezésével készült kutatásából.

A vezető állásportál által megkérdezettek harmada számára megterhelést jelent a gyermekek nyári táboroztatása - különösen a középfokú végzettségűek, illetve középvezető beosztásúak számára. A válaszadók 32%-ának elsősorban nem szervezési, hanem anyagi megterhelést jelent gyermeke nyári táboroztatása.

Minden negyedik család otthon tölti a nyarat

A kutatásból az is kiderül, hogy az online kérdőívet kitöltők közel negyede egyáltalán nem tervez nyaralást, tízből öten azonban ha csak pár napra is, de elmennek kikapcsolódni valahova. 50 százalékuk belföldön nyaral, közülük legtöbben legalább egy hetet töltenek nyaralással. Viszonylag sokan mennek külföldre, legalább egy hétre nyaralni (14%), sok családban pedig csak a gyermek nyaral (8%).

A magyarok negyede nem megy nyaralni

Minél kisebb a gyerek, annál fontosabb a nagyszülők segítsége

A kisebb gyerekek a szünidő nagy részét otthon töltik, míg a szülők vagy a nagyszülők vigyáznak rájuk: a gyermekek fele nagyszülőknél, lakóhelyükön kívül alszik ilyenkor, de 45 százalékuk esetében előfordul, hogy a gyermekre csak napközben vigyáznak a nagyszülők.

A nyári szünidő alatt a gyerekek 84 százaléka otthon eszik, azt, amit a szülő elkészít nekik. A gyermekek 40 százaléka valamilyen táborban tölti a nyár egy részét, minden harmadik gyermek "ottalvós" tábort választ, de gyakoriak a napközis táborok is (11%).

A magyarok negyede nem megy nyaralni

Megoldást jelentenek, de költségesek a nyári táborok

A szülők több mint fele sporttáborokba küldi gyermekét, de népszerűek a készségfejlesztő táborok is (30%), különösen a 8 és 14 év közötti gyermekek körében. A nyelvi táborok különösen 14 év feletti gyermekeknél válnak népszerűvé, közülük minden ötödik tölti a nyár egy részét nyelvtanulással.

A szülők fele az alapján választ, hogy hol tud tanulni, hasznos élményeket szerezni gyermeke, de ugyanennyien vannak, akiknél anyagi megfontolások fontosabbak, különösen a 14 év feletti gyermekek esetében.

A magyarok negyede nem megy nyaralni

Az idősebb gyerekek otthon maradnak, a számítógép előtt

A kutatás eredményei szerint a 8 évnél idősebb gyerekek a szünidő nagy részét otthon töltik, a 15 és 18 év közöttiek fele egyedül. Ugyanennek a korosztálynak a képviselői a fiatalabbaknál átlagosan 20 százalékkal többen töltenek több időt a számítógép előtt, mint év közben.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: szabadság, nyaralás, munkahely, gyerek, napközi, tábor