A magyar munkavállalók háromnegyede olyan vállalatnál dolgozik, ahol a vezetőség elengedi szabadságra a személyes okokra hivatkozó dolgozót - legalábbis elvileg. Amikor ugyanis konkrét szituációra kérdeztek rá a Randstad Workmonitor 2014 első negyedévében végzett kutatásában, már más volt a kép: a beteg családtagja, a gyereke ápolása miatt például a megkérdezett munkavállalók 36 százaléka nem vehetne ki szabadságot.

A közép-európai régió többi országában mindenhol 70 százalék felett volt azoknak az aránya, akiket ilyen helyzetben elengedne a főnöke, Csehországban pedig csak feleannyi munkavállalónak kellene egy beteg családtag mellől elindulni munkába, mint Magyarországon.

A magyarok fele felmondana, ha nem engednék el szabadságra

A dolgozók fele felmondana

"Nyilvánvalóan nagy különbség, hogy valakinél egyszeri, rendkívüli esetről vagy rendszeresen megismétlődő, esetleg hosszú távú hiányzásról van szó, bár kétségtelen, hogy a felelősen működő vállalatok vezetőségének az utóbbi helyzetre is fel kell készülnie" - mondta Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

A felmérés eredménye szerint ugyanis a magyarok majdnem fele felmondana, ha nem kapna szabadságot a betegápolásra. Nálunk a közép-európai országok lakosai közül csak az osztrákok önérzetesebbek: ott 52 százalék lépne ki a munkahelyéről, míg például Szlovákiában csak 35 százalék tenne így.

Nem teszünk az egészségünkért

Az egészség a vállalatok számára azért kulcskérdés, mert a kutatás eredményei szerint a magyarok 80 százaléka úgy érzi, hogy jobban tudna teljesíteni a munkahelyén, ha rendszeresen sportolna.

"Évek óta globálisan vizsgáljuk a vállalatok megítélését a Randstad Award keretében, és azt látjuk, hogy az ilyen juttatások növelhetik a munkavállalók lojalitását, szimpátiáját is. Így az új tehetségeket is hatékonyabban csábíthatják magukhoz az egészséges életmódot támogató cégek" - tette hozzá Baja Sándor.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ennek ellenére hazánkban csak a megkérdezett dolgozók 36 szzáaléka mondta, hogy a munkahelye aktívan támogatja az egészséges életmódot. Munkaidőben a magyarok 15 százalékának van lehetősége sportolni, de munkaidőn kívül is csak 16 százalék tudja igénybe venni a vállalat edzőtermét vagy kap kedvezményt a munkaadójától valamilyen sportlétesítménybe.

Ugyanez az arány Ausztriában 26 százalék, Lengyelországban 33 százalék, az USA-ban 40 százalék, Svédországban pedig 67 százalék.

Hazánkban nemcsak a cégek, hanem maguk a munkavállalók is keveset törődnek az egészségükkel a felmérés szerint. A magyarok közül csak 66 százalék gondolja úgy, hogy egészségének megőrzése az ő személyes felelőssége, miközben Közép-Európában ez az arány mindenhol meghaladja a 80 százalékot, Nyugat-Európában pedig megközelíti vagy meghaladja a 90 százalékot is.

"Magyarországon csak a megkérdezettek 37 százaléka mondta, hogy a munkahelyén inkább a lépcsőt választja a lift helyett, ami nem csak európai, de globális szinten is a legalacsonyabb arány" - mondta a Randstad Hungary ügyvezetője.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, szabadság, betegség, egészségvédelem