Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Évente átlagosan 39 nappal dolgoznak többet a nők, mint a férfiak - derült ki a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) friss jelentéséből, amely szerint Magyarországon a nők 46 perccel dolgoznak többet naponta, mint a férfiak.

A nemek közötti szakadékról szóló Global Gender Gap Report szerint a nők naponta áltagosan 50 perccel dolgoznak többet, mint a férfiak - írta a BBC News. A 144 országra kiterjedő jelentés szerint a nem fizető munkák, úgy mint a háztartásvezetés, a gyermeknevelés vagy az idősgondozás, még mindig a nőkre rónak terheket, és akár 170 évbe is telhet mire sikerül elérni a nemek közötti gazdasági egyenlőséget. Nézzük a legfontosabbakat.

- A mutatók szerint a gazdasági lehetőségek terén 2008 óta nem volt ekkora szakadék a nemek között.

-  Az elmúlt egy évtizedben csaknem negyedmilliárd nő lépett be a globális munkaerőpiacra.

- A jelentés szerint a férfiak ugyan 34 százalékkal több fizető munkát végeznek, mint a nők, de továbbra is a nők töltenek több időt a nem fizető munkákkal.

- Az utóbbi tényező figyelembevételével a WEF számításai szerint a nők átlagosan több mint egy hónappal dolgoznak többet évente, mint a férfiak.

- Indiában, Portugáliában és Észtország évente több mint ötven, Nagy-Britanniában csaknem 12 nappal dolgoznak többet a nők, mint a férfiak.

- A vizsgált országok közül mindössze hatban dolgoznak több órát a férfiak, mint a nők, és ezen országok közül három skandináv állam, amelyekben a gyermekek gondozását lehetővé tevő szülői szabadság viszonylag egységesen osztható el férfiak és nők között.

- Összesítve a nemek közötti egyenlőség tekintetében Izland került az első helyre, utána Finnország és Norvégia következik a sorban. Magyarország a 101. helyen áll.

   A nők többet dolgoznak   

A nőknek és a férfiaknak ugyanolyan lehetőségeket kell teremteni - hangsúlyozta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára nemrég Budapesten, A világ legnagyobb tanórája elnevezésű, az ENSZ által életre hívott kezdeményezéshez csatlakozó rendezvényen. Hozzátette, hogy a férfiak és nők közötti különbségek nem jelentik azt, hogy ne lennének egyenlő jogaik. Ugyanakkor - mint mondta - a világban még nagyon sok helyen a férfiak - csak azért, mert férfiak - többet keresnek, mint a nők. Ez is egy olyan kérdés, amelyben fel kell lépni a nők támogatása mellett - jegyezte meg.

A fentiekre akár teljesen, akár átmenetileg megoldás lehet a távmunka egyre nagyobb arányban való bevezetése, mely új trendként ütötte fel a fejét hazánkban is. Nem véletlen ez a fokozódó érdeklődés. Az ezzel járó előnyöket a munkavállalók után a munkáltatók is mind inkább felismerik. Az anyává vált nők számára pedig ezek az állások megfelelő alternatívát nyújthatnak a munkavállalás terén. Hol érdemes körbenézni?

Ezek a rugalmasabb munkaidőben végezhető álláslehetőségek:

Állások kismamáknak

Részmunkaidős állások

Távmunka

Jó tudni, hogy a Profession.hu életre hívta a Távmunka Mozgalmat, ahol folyamatosan hasznos információkról értesülhetünk, és csatlakozhatunk a közösséghez munkavállalóként - illetve munkaadóként is.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, munka, fizetés, karrier, távmunka, nők