Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkanélküliség jelene

Valdáné Pató Klára a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ statisztikai - elemzési osztályának vezetője, a központ adattárának információira alapozva azt mondja, hogy a munkanélküliség emelkedése a válság csillapodásának hatására sem csökken, sőt a százalékok folyamatosan nőnek. Tavaly ilyenkor a központ illetékességi körzetében - ami a fővárosra és Pest megyére korlátozódik - 46.356 munkakereső regisztráltatta magát, ma 82.000-en folyamodtak a munkaügyi központhoz segítségért. Ez éppen és pontosan 77%-os emelkedést jelent - mondja az osztályvezető. Noha a központ regisztrációjába csak az önként jelentkezők kerülhetnek, országosan is érvényes reprezentatív mintának vehetőek a kimutatásaik, mert az egzisztenciálisan bajba kerültek többsége veszi a fáradságot ahhoz, hogy belekerüljön az álláskeresők regisztrációjába. Természetesen van egy réteg, aki nem szívesen bajlódik azzal, hogy bekerüljön a munkaügyi központ adattárába - hangsúlyozza Pató Klára, ők a diplomások elitje, akik felsővezetői pozícióból kerülnek az utcára. Nekik van kapcsolati tőkéjük és anyagi tartalékuk, melyek némi szerencsével kisegítik a bajból.

Gárdonyi Gábort egy nagy elektronikai cég kereskedelmi igazgatói székéből rántotta ki a válság, amit kihívásként vett és a helyrehozásához azonnal bevetett minden lehetőséget. Amikor megtudtam a rám nézve kellemetlen következményeket, azonnal felhívtam az összes fejvadász ismerősömet és körbenéztem a lehetőségek között - mondja Gábor, aki három hónapos keresés után, önerőből talált magának állást. Ahogy haladunk lejjebb az egzisztenciális tyúklétrán lesz egyre nehezebb az álláskeresők dolga.

A magyar munkanélküli portréja


A legveszélyeztetettebbek köre

Középiskolát, szakiskolát, illetve a nyolc általánosnál kevesebbet végzettek közül kerül ki a munkanélküliek több mint 80%-a - mondja a munkaügyi központ elemzési osztályának vezetője. Az iskolai végzettség és a munkanélküliség közvetlen kapcsolatban vannak egymással. Minél magasabb végzettséggel rendelkezik valaki, annál nagyobb a munkaerő-piaci mozgástere és a potenciálja. Persze magas a diplomás munkanélküliek aránya is, de évek óta áll stabilan 10%-on, még a válság dübörgésekor sem emelkedett jelentősen, ami megnyugtató jelenség. Persze az nagyon nem mindegy, hogy ki, milyen típusú diplomával keres állást.

Petrus Anna harmadik éve kénytelen alkalmi munkákból élni, mert szociológusként elhelyezkednie és állást találnia szinte képtelenség. De aki nem humán diplomával a tarsolyában igyekszik munkát találni, Annánál komolyabb esélyekre számíthat.

A regisztrált munkanélküliek döntő többsége, a 65%-a 25 és 50 éves koruk között vannak. Ez az aktív lakosság korcsoportja, őket sújtotta a legerősebben a válság. Ami a statisztikusok szerint érdekes, hogy a nemek aránya eltolódott és a férfiak felé billent el a mérleg nyelve. Ez avval magyarázható, hogy leginkább gyárak és termelőüzemek dolgozói állománya duzzasztotta fel a munkanélküliek számát, akik jellemzően férfiak.

A magyar munkanélküli

A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ statisztikáit véve alapul a magyar munkanélküli 25 és 50 év közötti, középfokú végzettséggel rendelkező férfi.

A központ éppen erre a profilra dolgozott ki megoldási lehetőségeket, amit továbbképzésekben és célirányos munkakeresésben határozott meg. A központhoz fordulók ingyenesen pályázhatnak tanfolyamokra, továbbképzésekre, hogy növeljék lehetőségeiket és tágítsák a munkaerő-piaci mozgásterüket.

Álláskereséshez kapcsolódó írások:

Önéletrajz: szabályos szabálytalanság - Mi az önéletrajz szerepe az álláskeresésben?

Az önéletrajz készítés 13 mesterfogása

Legyünk képben! - Milyen fotót csatoljunk az önéletrajzhoz?

Gyakori hibák az önéletrajzban

Tesztelje tudását! >> Ön felkészült egy jó önéletrajz elkészítésére? Töltse ki tesztünket és megtudja!