Bár egy oroszlánt megszelídíteni sem kis teljesítmény, számunkra mindenesetre hasznosabb, ha ehelyett a nehezen kezelhető, örökké kritikus vagy éppen mélyen zárkózott kollégáinkkal teremtjük meg az összhangot. Hogyan? Nem is olyan nehéz, mint hinnénk! Csak éppen egy kis csavart kell vinni a kommunikációnkba, és hamarosan eltűnnek a felesleges energiát zabáló pluszkörök, mérgelődések, viták. A legfontosabb: előlegezzük meg mindent, amit elvárnánk a másiktól, és idővel mi is vissza fogjuk kapni. Íme, nézzük végig, hogyan járjunk el!

A kollégaszelídítés 6 pontja

A kollégaszelídítés 6 pontja

1. ELFOGADÁS. Az egyik legmélyebb emberi szükséglet, hogy a többiek feltétel nélkül elfogadjanak bennünket. Mi is vágyunk rá, és a kollégáink - még a szúrósabb típusok is. Amikor meglátjuk az illetőt, nézzünk egyenesen a szemébe és mosolyogjunk rá.

2. MEGBECSÜLÉS. Ha dicsérünk, szimpatikusabbá válunk. Éppen ezért köszönjünk meg minden apróságot, vegyük észre a másik erőfeszítéseit, és ismerjük el. Ez lehet egy olyan egyszerű dolog is, mint például az, ha valaki pontosan érkezik az általunk összehívott megbeszélésre. Ez a dicséret ugyanis arra ösztönzi a másik felet, hogy később is ugyanígy járjon el. A "köszönöm" szócska csodákra képes, ne fukarkodjunk vele.

3. CSODÁLAT. Bókoljunk, ezzel tovább erősítjük a szimpátiát személyünk felé. Figyelmesen gondoljuk végig, mi mindent tehetünk szóvá ilyen módon. Szép az illető kézírása? Ügyel a részletekre? Jó a humorérzéke? Minden kollégánk esetében találunk olyat, amit érdemes lehet kiemelni.

4. HELYESLÉS. Ha kinyilvánítjuk egyetértésünket, megnöveljük a másik fél önbecsülését. Ne gondoljuk, hogy ez majd negatív módon visszaüt, működik! Legyünk konkrétak, és az adott pillanatban fejezzük ki a helyeslésünket! Még az összeférhetetlenebb kollégáknak is lehet olyan véleménye, felszólalása, elvégzett feladata, amely során élhetünk ezzel a módszerrel. És figyeljük majd meg: minél többet dicsérjük az illetőt, annál együttműködőbbé válik.

5. FIGYELEM. Általában arra figyelünk, amit, vagy akit fontosnak tartunk. Eközben sokat szelektálunk, ezért ha az egyik kollégánkat kitüntetjük az osztatlan figyelmünkkel, hamar rokonszenvet ébresztünk benne. Fontos, hogy félbeszakítás nélkül hallgassuk őt végig. Közben bólogassunk és mosolyogjunk. Ettől a másiknak az agya endorfint termel, jobb lesz a hangulata, a munkakedve, és a lelkesedése is megnő. Sőt: mindezt az állapotot összeköti majd a mi személyünkkel, aminek köszönhetően rendkívüli módon javul a kettőnk közti összhang.

6. RUGALMASSÁG. Még ha nem is értünk egyet valakivel mindenben, ne mutassuk ki. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk: ha vitába szállunk vele, mivel ezzel csak a védekezést váltjuk ki. Mondjuk inkább ezt: "Ez érdekes szempont. Nem is gondoltam rá korábban. Kicsit ugyan eltér a saját elgondolásomtól, ezért szeretném jobban megérteni." Ezzel ugyanis az együttműködés hullámhosszát indítjuk be - az egymásnak feszülés helyett. Lényeges különbség, igaz?

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahogy a fenti 6 pontnak köszönhetően is megállapíthatjuk: mindig segít az empátia és az, ha valóban megelőlegezünk néhány fontos gesztust a nehezen kezelhető kollégáinknak. Mert gondoljunk csak bele: az érintett kollégánk nem azért viselkedik úgy, ahogy, mert kizárólag bennünket akar hátráltatni a munkában. Persze eljuthat odáig egy munkahelyi kapcsolat, de nem ez a kiindulási pont. A háttérben az esetek túlnyomórészében az alacsony önbizalom, a kisebb teherbírás, a kevesebb tapasztalat, a hiányos képességek és készségek, vagy éppen olyan tényezők állhatnak, mint az egészségügyi problémák vagy a boldogtalan magánélet.

Ám ha az erőfeszítéseink ellenére sem javul a légkör, és ha minden egyes reggel szinte be kell vonszolni magunkat a munkahelyünkre, gondolkodjunk el azon: vajon tényleg jó helyen vagyunk? Valóban ilyen munkahely való nekünk? Ilyen kollégákkal?

A kollégaszelídítés 6 pontja Ha nem vágjuk rá azonnal és határozottan az "igent", akkor ne teketóriázzunk sokáig: még ma nyissunk ablakot az álláslehetőségekre. Ezen az oldalon naponta több száz friss állást szemlézhetünk, kedvünkre válogathatunk akkor is, ha még csak ízlelgetjük a munkahelyváltás tényét.

A kollégaszelídítés 6 pontja Azt se feledjük: a sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat!

A kollégaszelídítés 6 pontja Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk!

Forrás: Brian Tracy: Beszélj győztesként! Trivium kiadó

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, kolléga, munkatárs, kommunikáció, kapcsolatépítés