Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Lányi Ferenc oktatásszervező–pedagógus szerint ez a jelenség a hazai munkaerő-piacot is kezdi átrendezni, mert ami ma tőlünk nyugatra tendenciózus gyakorlat, néhány év múlva valószínűleg itt is azzá válik. Ennek oka a szakmunkásképzés klasszikus rendszerének összeomlása és az a társadalmi szemléletváltás együttes hatása okozta, ami a felsőoktatás irányába terelte a pályaválasztás előtt állók, arra nem kompetens csoportját is. A szakember szerint ezért van az, hogy tízszer, tizenötször annyi diplomás kerül ki évente a főiskolák, egyetemek padjaiból, mint amennyire a gazdaságnak szüksége van.

Régebben a diploma a karrier, a biztos, megbecsült állás szinonimája volt, mert már a felvételihez is nagyon erős szűrőkön kellett átjutniuk a jelentkezőknek, akik éppen, hogy voltak annyian, amennyi szabad álláshely akkor keletkezett. Ezt a rendszert a fizetős egyetemek, főiskolák liberális felvételi konstrukcióikkal sikerült feloldaniuk, aminek az eredményeképpen felhígultak a diplomás szakmák, a kétkezi szakmunkásoké viszont sűrűsödött.

Ácsolás, állványozás, festés

Ha ma valakinek sürgősen szüksége van egy szakemberre, aki professzionális módon javítja meg a tetőt, a mosógépet, vagy a szétrepedt vízvezetéket, bizony sorba kell állnia – hangsúlyozza Horváth Júlia munkaerőközvetítési-kölcsönzési koordinátor, aki szerint ezek a munkakörök a felértékelődés stádiumában vannak. Különösen a lakossági szolgáltatásra specializálódott szakmák esetében figyelhető meg, hogy az egyre nagyobb igény, milyen komoly értéknövekedést eredményezett az esetükben.

 A kétkezi munka jövője 

Azok a szolgáltatók, akik lakásokhoz, házakhoz vonulnak ki és ott precíz, pontos és tisztességes munkát hagynak maguk után, hónapokra előre vannak betáblázva. Természetesen a keresetükön is érezhető ez a fajta értéknövekedés. Horváth Júlia szerint ma egy megbízható, jó referenciákkal bíró szobafestő akár három-ötszázezer forintot is megkeres. Ezért van túljelentkezés az ilyen típusú képzési programokon, ahol a legnagyobb százalékban diplomás munkanélküliek igyekeznek eladható szakmához jutni – állítja Lányi Ferenc oktatásszervező. A társadalom természete szerint érvényes szabály, hogy amikor vákuum keletkezik valamilyen szegmensbe, azonnal igyekszik a harmónia, az egyensúly visszaállításán.

Megváltozott a szemlélet

Bélai Mihály szobafestőként végzett 1980-ban, és azóta megszakítás nélkül dolgozik a szakmában, mint lakossági szolgáltató, kisiparos. Szeretem a munkám, élvezem az alkotás örömét és a sikerélményt, amit egy szépen kifestett lakás jelent – vallja a szakember, aki szerint az utóbbi évtizedben jelentős változás történt abban, ahogy a megrendelők kezelik őt és kollégáit.

Régebben mi ajánlgattuk és törtük magunkat a megbízásokért. A munka során nem igazán volt a megrendelőkkel semmi féle nexusunk, csak a lehető legjobb tudásunk szerint elvégeztünk a munkát és kész. Jellemzően inkább viták voltak, hogy ez, vagy az nem úgy volt megbeszélve – mondja Bélai Mihály. De manapság a helyzet egészen más. Ma a megrendelők kutatnak a szakemberek után. Az elszámolás esetén sincs annyi vita, és a megrendelők elégedettek, hogy ha tisztességesen elvégeztük a feladatunkat.