Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Napjainkban a munka világában a szakmai felkészültség mellett elengedhetetlen feltétel, hogy rendelkezzünk az adott munkahelyhez, illetve munkakörhöz szorosan kapcsolódó kompetenciákkal - mondta Nemeskéri Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem Emberi Erőforrás Fejlesztési Intézet igazgatója. A szakmai tudás mellett fontos a folyamatos fejlődést szem előtt tartva nyitni olyan lehetőségek felé, amelyek kiegészíthetik a már meglévő készségeink palettáját. Kompetenciának a dolgozók olyan tulajdonságait nevezzük, amelyek meghatározzák a munkateljesítményét, és mindig valamilyen megfigyelhető viselkedésen keresztül nyilvánulnak meg. A kompetenciákat a gyakorlatban minden esetben csak egy adott munkára vonatkozóan lehet meghatározni.

Alig költenek képzésre

A gazdasági válság miatt átrendeződött a felnőttképzési piac. A céges képzések területén 50 százalékkal esett vissza az oktatásokat saját forrásból finanszírozó vállalatok száma. A DGS Global egyik felméréséből kiderült, hogy a vállalkozások a szűkösre szabott büdzsé ellenére felismerték: a képzések elengedhetetlenek, mivel a kitűzött célokhoz és piacszerzéshez szükség van új tudásra és képzett munkaerőre. Emiatt a vezetői kompetenciák fejlesztése és a tehetségmenedzsment felértékelődött. A vállalati képzések tehát továbbra is jó befektetésnek számítanak, mert azon túl, hogy a szervezet érdekeit szolgálják, az egyén karrierjét is támogatják, ezáltal motivációs eszközként is kiválóak. A cégek 78 százaléka egyébként úgy nyilatkozott, hogy szeretnék kihasználni a szakképzési hozzájárulás adta lehetőséget, 31 százalék szerint pedig a pályázatokból szerezne pénzt.

Ezzel szinte teljesen azonosak a Perfekt Zrt. tapasztalatai: a cégek elsősorban szakmai képzésekre költöttek leginkább 2009-ben és várhatóan idén is erre fognak, a rangsor harmadik helyére viszont a vezetői kompetenciák fejlesztése került. A Perfekt vizsgálatából az is kiderül, hogy a képzésekre elsősorban a középvezetőket és a diplomás munkavállalókat küldik, míg legkevésbé a fizikai dolgozók oktatására szentelnek erőforrást a vállalatok.

Kompetencia feljesztése


Tanárokat is tanítanak

Egy cégnek azonosítani kell a kulcsmunkatársakat, fel kell ismeri (és elismerni) a "húzó" munkaerőt, illetve segítenie kell a személyes kompetenciák kiteljesülését. A szervezetek sikerét alapvetően a munkatársak teljesítménye határozza meg. Ezt számtalan tényező befolyásolhatja, többek között a kompetenciák felmérése, hasznosítása, sőt fejlesztése.

A Tempus Közalapítvány a Tanárok és oktatók témájú európai oktatási együttműködés keretében a tanári kompetenciák témában szervez műhelymunkát 2010 őszén. Ennek kapcsán szeretné feltérképezni azokat a hazai fejlesztéseket és kutatásokat, melyek a pedagógusi kompetenciasztenderdek kidolgozásának témájához kapcsolódnak.