Az About.com szakértői szerint 2014-ben a munkaadók számára egy önéletrajz esetében már nem elég a tapasztalatok és készségek felsorolása. A legkritikusabb pont, hogy be tudjuk-e mutatni az eredményeinket az önéletrajzban.

"Már nem elég a megfelelő végzettséggel és tapasztalatokkal rendelkezni. Egy állás elnyeréséhez eredményeket kell felmutatni, és ezeknek az eredményeknek már az önéletrajzban is meg kell jelenniük" - írja a lap.

Íme az 5 legfontosabb szempont, melynek segítségével egy átlagos, jó CV-ből kiváló önéletrajzot készíthetünk:

1. Feladatkörök helyett eredmények

A munkáltató arra kíváncsi, hogy korábbi pozíciókban milyen hozzáadott értéket adtunk a vállalatnak. Ennek megfelelően az önéletrajz megírásakor a feladatkörök felsorolása helyett az elért eredményekre és a sikerekre koncentráljunk.

Szakértők szerint annak felsorolása, hogy mivel foglalkoztunk előző munkahelyeinken, nem lesz elég ahhoz, hogy behívjanak egy állásinterjúra. Az, hogy mit értünk el az adott munkahelyen, sokkal inkább felkelti a munkáltató érdeklődését. Írjuk le, hogy munkánk eredményeként mennyivel nőtt az eladás, mennyit spórolt a cég vagy milyen újítást vezettek be.

 A jó önéletrajz már nem elég 

2. Személyre szabott önéletrajz

Az önéletrajzot mindig alaposan írjuk át az adott álláshirdetésnek megfelelő módon. Nézzük át figyelmesen a követelményeket és a munkakör jellemzését. Az önéletrajzban hozzunk minél több konkrét példát azoknak a képességeknek az alátámasztására, amelyeket követelményként említettek meg. 

3. Használjunk kulcsszavakat

Szánjunk rá időt, hogy az álláshirdetésben használt kulcsszavakat beírjuk az önéletrajzba. A kulcsszavak segítségével kitűnhetünk a tömegből. Sok vállalatnál működik olyan automatikus rendszer, amely a beérkezett CV-ket szelektálja, ezért ha a kulcsszavak szerepelnek a pályázati anyagunkban, akkor nagyobb eséllyel választja ki önéletrajzunkat ez a program.

4. Az első mondat döntő lehet

A kiválasztás során a cégek ma már jobban szeretik, ha a jelölt az önéletrajz elején a "célok" helyett egy rövid összefoglalást ír arról, hogyan lenne sikeres az adott pozícióban, vagy egy figyelemfelkeltő egymondatos mottót választ. Ha úgy döntünk, hogy összefoglalót írunk, röviden utaljunk végzettségünkre és készségeinkre is, amelyekkel alátámasztjuk állításainkat. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Használjunk referenciákat és linkeket

Annak érdekében, hogy a lehető legjobban be tudjuk mutatni elért eredményeinket, az önéletrajzhoz csatoljunk olyan dokumentumokat, amelyek a korábbi munkáinkat mutatják be, illetve kérjünk a korábbi munkahelyeinken ajánlásokat. Ezek lehetnek legjobb beszámolóink vagy projektek összefoglalói, valamint a volt kollégáink és főnökünk véleményei.

A közösségi oldalakra, honlapokra vagy prezentációkra vezető linkek segítségével elkerülhetjük a túl hosszú önéletrajzot, és meggyőzhetjük a munkaadót, hogy érdemesek vagyunk arra, hogy személyes interjúra hívjon minket.

Címkék: CV, önéletrajz, álláskeresés, álláshirdetés, kiválasztás

Szemlézte: Fogas Krisztina