Kovács Krisztina, a HP HR-igazgatója arról mesélt, mi a titka annak, hogy a dolgozóik jól érzik magukat a munkahelyükön. Interjú.

Néhány hete nyerte el a vállalat az mtd Tanácsadói Közösség díját, amelyet a sokszínű és befogadó munkaadók kaphatnak meg. Nem sokkal később pedig a Jól-Lét Alapítvány Legnépszerűbb visszafogadó munkahely díját is. Milyen HR-gyakorlatok vannak a cégnél, amelyek miatt ezeket az elismeréseket kapták?

Hosszú ideje dolgozunk azon, hogy a HP így működjön, már a gyökereknél is ezt a családbarát szemléletet vallották a cég alapítói. Úgy gondoljuk, hogy sikerült is hozzájárulnunk a munka-magánélet egyensúly megteremtéséhez. A legváltozatosabb családi háttérrel rendelkező munkatársak dolgoznak nálunk, természetes a különbözőség - nemi, vallási, életkori, generációs és családi állapot tekintetben is nagyon sokszínű a szervezet. A kismamákra is külön figyelünk: visszafogadásuk tréningek, mentorprogramok segítségével történik, ezek arra hivatottak, hogy könnyebb legyen számukra a visszatérés a munka világába.

- A dolgozókra mi a jellemző: kitöltik a rendelkezésükre álló gyed, gyes időtartamát, vagy hamarabb visszamennek dolgozni?

A jó munkahely titka- Van, aki 5-6-7 évig is távol van, több gyermeke is születik, mások viszont egy-másfél év után újra dolgoznak. Nemcsak kismamáink vannak, a gyermeknevelés miatt távol lévő kollégák 6 százaléka kispapa. Aki nincs jelen, azzal is tartjuk a kapcsolatot, például van egy zárt Facebook-csoport, ahol a céges híreket, sőt még a nyitott pozícióinkat is megosztjuk velük, hiszen előfordulhat, hogy a sokéves távolléte alatt megszűnik valakinek a pozíciója, de volt már példa arra is, hogy a dolgozó a visszatérésekor váltani akart, és új munkakört pályázott meg. Szervezünk céges rendezvényeket is a kisgyerekeseknek, legutóbb például egy ruhabörzét.

A Jól-Lét Alapítvány díja azért is nagyon fontos, mert ezt a dolgozók véleménye alapján kaptuk meg. Ez egy visszajelzés a részükről, hogy a cég családbarát programjaival, intézkedéseivel elégedettek a munkavállalóink.

A HP lehetőséget ad a távmunkára, a rugalmas munkaidőre. Nemcsak a kismamáknak, hanem bárkinek elérhető ez a lehetőség, ha a munkája jellege ezt lehetővé teszi. Így például nem kell szabadságot kivenni, ha otthon várjuk a kéményseprőt. A cafetériarendszer személyre szabható, mindenki olyan elemeket választhat ki a meghatározott listából, amelyek leginkább idomulnak saját igényeihez.. Létezik a HP-nél egy egyszeri anyagi "gyorssegély" is, amit szociális juttatásként kérhet a rászoruló munkavállaló.

Céges rendezvényeket is tartunk, néha csak a dolgozóknak, máskor viszont a családtagjaik is részt vehetnek rajta, például Mikulás-ünnepséget szervezünk a gyerekeknek, és a sporteseményekre, futóversenyekre is várjuk szurkolni a rokonokat. A cégnél a sporttevékenység nagyon aktív, alulról szerveződnek a csapatok, és a HR koordinálja őket. Legutóbb például a Bringázz a munkába programban vettünk részt.

- Miben áll a HP sokszínűsége?

- A sokszínűség kapcsán fontos megemlíteni, hogy a céges autóink között vannak egyterű és kombi családi kocsik is, amelyekkel a családos dolgozóknak nyújtunk segítséget. De a megváltozott munkaképességű kollégákra is gondoltunk: nekik olyan autót biztosítunk, melyben az extrák megkönnyítik a közlekedésüket, például automata-váltós kocsit, amit könnyebben tudnak vezetni.

A cég dolgozóinak 36 százaléka nő. Tudatosan toborozzuk őket; ha például egy tipikusan "férfias" szakterületre keresünk munkatársat, akkor kiemelten kezeljük a női pályázókat. Ám természetesen ez nem mehet a szakmai elvárás rovására. Olyan pozícióknál, ahová nem kell kiemelt IT-szaktudás, de kiváló kommunikációs és szervező képességek, nyelvtudás és projektmenedzseri ismeretek szükségesek, nagyon sok nőt veszünk fel.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Jelenleg 30-40 külföldi szakember dolgozik Magyarországon, a világ legkülönfélébb részeiről érkeztek. A legtöbben európaiak - francia, görög, lengyel, német, olasz, ukrán, török, szlovák emberek -, de van amerikai és nigériai kollégánk is. Többségük már azelőtt Magyarországon élt, mielőtt a HP-hez került, de van olyan is, aki azért költözött az országba, hogy nálunk dolgozzon. Emellett Magyarországról is mennek külföldre munkatársaink: Németországban, Nagy-Britanniában, az USÁ-ban vagy akár Malajziában is nyitott a külföldi karrier lehetősége.

- Két éve első helyezettek lettek a KarrierStart pályázaton. Vannak programjaik pályakezdők részére is?

- Ezen a pályázaton megkérdezték a cégeket, hogy milyen programokat kínálnak a fiataloknak, és a frissdiplomásoktól is érdeklődtek, hogy mit gondolnak a vállalatokról, mit tartanak fontosnak az egyes munkaadóknál. Amit kínáltunk, és amit elvártak tőlünk a fiatalok, fedte egymást: a rugalmas munkaidő, a karrierlehetőségek, a tehetséggondozás, az oktatás és képzés, valamint a kiváló bérpolitikánk tette a HP-t vonzóvá számukra. Ugyanis nálunk nemcsak a mérnökök, hanem az ügyfélszolgálati munkatársak is tisztességes fizetést kapnak.

A kapuk nyitva vannak nemcsak a tapasztalt munkavállalók, hanem a pályakezdők előtt is. Vannak frissdiplomás programok, tréningek, nyári munkák. Konkrét állásokat hirdetünk meg, a felvételt nyert fiataloknak pedig horizontális és vertikális karrierlehetőséget biztosítunk.

- Tavaly előkelő helyezést értek el Legegészségesebb Munkahely pályázaton is.

Komoly hagyománya van a HP-nél az aktív életmódnak. Az egészségtudatos szemlélet nemcsak a sportolásban, hanem más területen is megmutatkozik. Fontos a lelki egyensúly, az önfejlesztés, de a tudatos életre nevelés is, amit a pénzügyi ismeretek erősítésével próbálunk elérni. Van egy telefonos szolgáltatásunk, ahol life coaching tanácsadást kaphatnak a munkatársaink. Gyümölcsöt biztosítunk a dolgozóknak a téli hónapokban, és mint már említettem, nagyon sokan sportolnak a cégnél. A céges eseményeknél is fontos az egészségtudatosság: ebben a szellemben rendezzük rendezvényeinket, mint például a Mikulás-napot is.

A jövő héten meghívjuk a dolgozók gyerekeit, megismerhetik a céget, a szüleik munkáját, tréningeket szervezünk nekik, ahol a biztonságos internethasználatról és a környezetvédelemről tanulhatnak. Nemcsak a munkavállalók gyerekeinek a tanítását tartjuk fontosnak, hanem vállalati társadalmi felelősségvállalás keretében iskolákban, felsőoktatási intézményekben is részt vállalunk a diákok fejlesztésében.

- Nehezebb egy sokszínű vállalat HR-eseként dolgozni, mint egy homogén szervezetnél?

- Én ebben a sokszínű céges kultúrában dolgozom több mint 18 éve, nekem ez a természetes. Napi szinten ebben élek, a fejlesztésre, értékteremtésre koncentrálok. Nagyon fontosnak tartom a belső kommunikáció erősítését, a vezetők szerepét abban, hogy megismerjék a dolgozóik igényeit, egyéni élethelyzetét.

(A HP állásajánlatait itt találja.)

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: HR, munkahely, kismama, egészség, pályakezdő, karrier