Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahogy arról már korábban is írtunk, a motivációs levél a pályázati anyagunk lényeges eleme. Érdemes mindig körültekintően megírnunk, figyelve az álláshirdetésben szereplő információkra. Az eredményesség érdekében korábban nem használt technikákat is bevethetünk, mert ahogy tudjuk, az ördög a részletekben rejlik.

A forma az első

A kísérőlevél ugyan nem hivatalos dokumentum, inkább egy marketing levél, de formai kötöttségeit fontos szem előtt tartanunk. Mint minden levél, a megszólítással kezdődik: törekedjünk a névre szóló indítással, kerülve az általános formulákat.  A bevezetőben jelöljük meg a megpályázott pozíciót, és azt, hogy hol találtuk a hirdetést. A tartalom megfogalmazása legyen frappáns és egyedi, fél oldalnál nem érdemes hosszabbra nyújtani a bemutatkozásunkat.

Ha sablont használunk, igyekezzünk személyessé tenni, és ahogy az önéletrajz esetében igaz, úgy a motivációs levelet is mindig szabjuk a kiírt munkakörhöz. A befejezésben foglaljuk össze, mely dokumentumokat csatoljuk jelentkezésünkhöz, és egy pozitív mondattal zárjuk a levelet. Ne felejtsük el az aláírást és a dátumot. Mielőtt a küldés gombra kattintunk, mindig olvassuk át az anyagunkat, különös figyelemmel a helyesírásra!

Mutassunk rá a lényegre

A motivációs levél remek eszköz a kezünkben, amelynek segítségével kitűnhetünk a számtalan jelentkező közül, és megmutathatjuk, miért érdemes megismerni bennünket személyesen is. Ahogy Baráth András önéletrajz szakértő fogalmaz: az álláskeresés során a kísérőlevél legalább annyira fontos, mint maga az önéletrajz. Éljünk vele!

Mit jelent ez a gyakorlatban? Sokszor magától értetődő számunkra, hogy minden tekintetben megfelelünk a kiírt pozíció betöltésére, ezt azonban ajánlott akár pontról-pontra is alátámasztani a motivációs levelünkben – javasolja a szakember. Ehhez említsünk konkrét példákat, projekteket, eredményeket a szakmai hátterünkből.   

A jó benyomáshoz a reális önismereten és tapasztalaton túl fontosak az ambícióink is: a kísérőlevélben ne csak a múltunkra világítsunk rá, hanem egy kicsit a jövőnkre is – teszi hozzá András. Fogalmazzuk meg karriercéljainkat, összhangban az adott cég filozófiájával és lehetőségeivel. Hangsúlyozzuk ki azt is, mi mit tudunk tenni a munkaadóért, ő hogyan profitálhat szaktudásunkból, megszerzett gyakorlatunkból.

A hatásos motivációs levél új munkahelyet érhet! - álláskeresés, karrier, motivációs levél

Fordítsuk a javunkra

A kísérőlevélben rejlő lehetőségek nem merülnek ki a vágyott munkakörhöz szükséges kompetenciák, ismeretek részletezésében. Ha valamilyen szempontból hátrányban vagyunk egy állást illetően, érdemes erre is reagálnunk. Néhány frappáns mondattal könnyen eloszlathatjuk a munkáltató kétségeit.

Kismamaként például írjuk le, hogy gyermekünk felügyelete megoldott, a nagyszülők közel laknak, így ez a tényező biztosan nem fog akadályozni bennünket a folyamatos munkavégzésben – tanácsolja az önéletrajz szakértő. Vagyis így azonnal kezelünk egy kifogást, amely az állásinterjú útjába állhat.

Pályakezdőként is alkalmazhatjuk ezt a technikát, ha az adott pozíció tapasztaltabb munkavállalóknak szól: kiemelhetjük a szakmai gyakorlatunk során szerzett tudásunkat, a diákszervezetben végzett munkánkat, projekteket, amelyekben tevékenykedtünk, vagy akár a versenysportban elért eredményeinket, amelyek széleskörű ismereteinket és kitartásunkat hivatottak igazolni.

Töltsük ki a hézagokat

Ha valamilyen okból nagyobb rés van az önéletrajzunkban, erre is térjünk ki a pályázati anyagunkban. Amennyiben magunk döntöttünk arról, hogy egy időre kilépünk a munka világából, és ezt az időt önfejlesztésre fordítjuk, soroljuk fel a releváns információkat: nyelvtanfolyamot, továbbképzést, új szakma elsajátítását.

Ha a kényszerpihenőt betegség vagy családi ok indokolta, nem érdemes belemennünk a részletekbe. Ehelyett igyekezzünk igazolni, hogy ez alatt sem estünk ki a korábbi rutinból, követtük a területre jellemező trendeket, változásokat (ezt szaklapokból, hírlevelekből könnyen megtehetjük, míg néhány tematikus könyv az ismereteinket is bővítheti). Az önkéntes munka is sokat nyomhat a latban, ahogy egy családi vállalkozásban vállalt időszakos feladatkör is.

Mielőtt elkészítjük pályázatunkat, gondoljuk át a fentieket, legyünk magabiztosak és következetesek. Figyeljünk a legfrissebb álláslehetőségekre, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítését. Növeljük esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat ide. Ha még nincs friss önéletrajzunk, használjuk a Profession.hu díjnyertes alkalmazását, vagy a Mobilmunkát, ahol önéletrajz nélkül is pályázhatunk.

 

 Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, motivációs levél