Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A coach szakma napjainkban egyre fokozódó népszerűségnek örvend: vannak, akik már fiatalon ezt az irányt választják, míg mások karrierváltóként, megannyi tapasztalattal a hátuk mögött döntenek úgy, hogy coach-ként folytatják a pályájukat. A szakma meghatározott alapokon nyugszik, mégis nagyon sokféle: irányulhat a munka világára, a célközönségét alkothatják vezetők, de az életvezetés témaköre is izgalmas lehetőségeket rejt. Interjúalanyaink speciális tematikát választottak: Óré Adrienn gasztro-coachként, Tóth Nikolett sport-coachként tevékenykedik – ők meséltek a munkájukról.

Nem tanácsadás!

A coaching segítő beszélgetéseket jelent, azonban egyáltalán nem egyenlő a tanácsadással, ahogy azt gyakran tévesen fogalmazzák meg. „A coach abban segít, hogy a hozzá fordulók megtalálják azokat a bennük rejlő erősségeket, azt a potenciált, amit egyedül nem tudnának kiaknázni. Ez mindig egy saját belső út. A személyes tapasztalataim is igazolják ez, hiszen ha egy adott élethelyzetben az ismerőseim elmondták a véleményüket, azt, hogy szerintük mit kellene csinálnom, az addig nem működött, amíg bennem nem született meg az elhatározás, a helyes döntés, ugyanis addig nem volt ott annak a lépésnek az ideje. Én ebben hiszek, és ezért hiszek a coachingban is” – foglalja össze Tóth Nikolett.

Óré Adrienn hozzáteszi: „a coach kívülről, objektív szemként néz rá a másik életre, és érzelmi érintettség nélkül mutat rá azokra a pontokra, ahol elakadást érez. Kérdések mentén vezeti rá a klienst a megoldásra, a cél az aha-élmény, de ráerőltetés nélkül. Úgy gondolom, a beszéd, a kimondott szó mindig előremozdít, és csodálatos folyamatokat képes elindítani. Sokszor már azáltal sok minden letisztul az érintettekben, hogy valaki meghallgatja mindazt, ami őket foglalkoztatja.

A coach szakma árnyalatai - munka, karrier, coach

Mindkét szakember egyetért abban, hogy a szakmai felkészültség mellett az emberi oldal legalább olyan fontos ebben a munkában: képesnek kell lenni a figyelmes hallgatásra, együtt kell tudni érezni a kliensekkel, és a nyugodt személyiség is előnyt jelent. A hitelesség elengedhetetlen, ugyanakkor minden helyzetben semlegesnek kell maradni, és ismerni kell a szakma határait is, mi az, amiben már egy pszichológus, vagy más szakember lehet kompetens.

„Az evéssel mindenkinek van kapcsolata”

Én a gombhoz választottam a kabátot. Misszióm, hogy segítsek az életmódváltóknak elérni a céljaikat, így került a képbe elsőnek a gasztrocoaching, majd ezután mélyültem el a szakma általános alapjaiban. Korábban szerkesztőként dolgoztam, majd a személyes, gyerekkoromban gyökerező, máig kiható élmények indítottak el a coachingnak ebbe az irányába: 12 éves korom óta ugyanis mindig megkaptam, hogy duci vagyok, ami a klasszikus testképzavarba fordult át nálam is. Fogyókúrák tömkelegét kipróbáltam, de szerencsére a szélsőségekig nem mentem el. Az évek alatt felismertem, hogy mindennek a lelki oldalával is foglalkozni kell, ahogy az is lényeges kérdés, hogy hogyan lehet új szokásokat beépíteni az életünkbe, ha nincs előttünk példa” – osztja meg történetét Adrienn.

A szakember szerint minden érzelmi evés visszavezethető valamilyen problémára, hiányra, frusztrációra. „Ez a folyamat megfoghatóbb, mint sok más coaching terület, hiszen az ételekkel mindenkinek van valamilyen kapcsolata. Ha ezt sikerült tudatosítani, meg is van az első lépés a megoldás felé, ami a mélyben megbúvó szükségletek valódi kielégítésében rejlik. A problémákat általában komplexen érdemes kezelni, meg kell ismerni az orvosi hátteret, a saját test működését, és a lelki részt is. Ez utóbbi lehet például elakadás a párkapcsolatban, családi konfliktus, esetleg énkép-probléma, vagy életvezetési gond, éppen ezért az evéssel összefüggő kérdéseket ajánlott tágabb kontextusba helyezni, ezért specializálódtam a gasztro mellett a life vonalra is. Fontos azonban hozzátenni: ha valakinél evészavart fedezünk fel, tovább kell küldenünk egy pszichológushoz, még akkor is, ha kialakult köztünk a szimpátia. Ami általában nehéz, hogy a kliens is elfogadja, másfajta segítségre van szüksége.”

„A felszín alatti kérdések érdekelnek”

Nikolett életében a sport volt meghatározó gyermekkora óta. „11 éves koromtól sportolok, akkor kezdtem el evezni, és 18 éves koromig versenyszerűen űztem. A mozgás azóta is a mindennapjaim része, sok mindent kipróbáltam, jelenleg jógázom, kerékpározom, futok, spinningre és TRX-re járok, mégis idő kellett, amíg rátaláltam a sport-coachingra. Elvégeztem a testépítő- és fitnesz sportedző, majd a spinning edző tanfolyamot, és sporttáplálkozás-tanácsadói végzettségem is van, de valahogy nem éreztem, hogy száz százalékosan tudnék és akarnék ezekkel foglalkozni. 2016 hozta meg a fordulópontot, akkor ismerkedtem meg a coachinggal, ami azért volt testhezálló számomra, mert engem mindig is az érdekelt, hogy mi van a felszín alatt, milyen érzések, gondolatok mozgatnak valakit” – avat be a fiatal szakember.

A sport-coachingban a sport szeretete és az emberekkel való foglalkozás vágya is összeért interjúalanyunk számára. „A sport-coach elsősorban élsportolóknak, edzőknek, fiatal sportolók szüleinek és egyesületi vezetőknek segít, de bárki fordulhat hozzá, aki komolyabb kapcsolatban áll a sporttal. Az érintettek számára speciális élethelyzetük miatt nélkülözhetetlen a szakértő támogatás, hiszen esetükben a teljesítmény van fókuszban, így az önbizalom, a motiváltság kérdései éppúgy felmerülnek, mint a versenyfelkészülés mentális folyamata, vagy épp a siker és kudarc kezelésének mikéntjei.

Május 27-én az Önzetlen coaching napon mindkét oldalt megismerhetik az érdeklődők, és akár további kérdéseiket is feltehetik a szakmával kapcsolatban. Gyakorló coach-ként ezek az állások lehetnek érdekesek számunkra, trénerként pedig ide érdemes kattintanunk. Amennyiben más lehetőségek vonzzanak minket, keressünk személyre szabott beállításaink szerint, vagy nézzünk szét a legfrissebb hirdetések között. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le álmaink állásáról!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, coach, segítség