Az About.com összegyűjtötte azokat a tanácsokat, amelyeket sikerrel alkalmazhatunk, ha úgy érezzük, hogy az álláskeresés során nem jutunk előre.

1. Készüljünk fel!

Állítsunk be automatikus hangposta üzenetet, illetve regisztráljunk külön e-mail címet csak az álláskeresési jelentkezéseink számára. Tartsuk számon, hova mikor adtuk be a pályázatokat és ennek alapján jelezzünk vissza a cégeknek a megfelelő időpontban.

2. Legyünk ugrásra készek!

Ha jelenleg éppen nem is keresünk állást, mindig legyen egy friss és naprakész önéletrajzunk, amelyet bármelyik percben elővehetünk, ha hirtelen adódik egy lehetőség. Ha még nem vagyunk aktívak a szakmai közösségi oldalakon, azonnal alakítsunk ki egy profilt és lépjünk kapcsolatba azokkal, akik segíthetnek, ha adott esetben elveszítjük a munkánkat.

 A 10 legtutibb tipp álláskereséshez 

3. Ne várjunk!

Ha leépítés áldozatává váltunk, ne várjunk, azonnal igényeljünk munkanélküli segélyt és lépjünk kapcsolatba az illetékes munkaügyi hivatallal.

4. Kérjünk segítséget!

Vegyük igénybe az ingyenes és hasznos segítő szervezeteket, amelyek karriertanácsokat, tanfolyamokat és munkakeresési lehetőségeket biztosítanak, mint a munkaügyi központ vagy felsőoktatási intézmények karrier tanácsadó irodái. 

5. Tartsunk készenlétben mintákat!

Legyen mindig készenlétben néhány önéletrajz minta, annak érdekében, hogy egy-egy álláslehetőséget az adott vállalat által kiírt pozíciónak megfelelően személyre tudjunk szabni. A fő információk maradhatnak ugyanazok, de ha már megvan a minta, könnyebben és gyorsabban át tudjuk szabni a megfelelő formátumra.

6. Találjuk meg a megfelelő CV-mintát!

Nézzük át az elérhető CV mintákat és válasszuk ki, melyik az, amelyik a mi szakmánkban a legelfogadottabb. A Profession.hu önéletrajz mintáit itt találja!

7. Használjuk a keresőoldalakat!

Az internetes keresőoldalak segítségével egy kattintással átnézhetjük, milyen lehetőségek kínálkoznak az adott területen, ahol el szeretnénk helyezkedni. Keressünk ezekre rá rendszeresen akkor is, ha éppen van munkahelyünk!

8. Iratkozzunk fel hírlevélre!

Iratkozzunk fel hírlevélre, így minden nap vagy minden héten a személyes postafiókunkban találjuk a minket érintő álláslehetőségeket. Ezzel rengeteg időt spórolhatunk meg. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

9. Aktivizáljuk kapcsolati hálónkat!

Mindig legyen készenlétben egy lista a három legfontosabb referencia személyről névvel, telefonszámmal, cégnévvel és e-mail címmel. Ha állásinterjúra megyünk, legyen nálunk kinyomtatva, hogy át tudjuk nyújtani a felvételiztetőnek. Ezen kívül azt is jó, ha tudjuk, hogy az állások többségét nem hirdetik meg hivatalos fórumokon. Tudassuk minden ismerősünkkel, hogy munkát keresünk, nem tudhatjuk, hogy ki áll kapcsolatban olyannal, akinek belső információi vannak egy informálisan meghirdetett pozícióról.

10. Használjuk a közösségi médiát!

A közösségi médiát nem csak arra használhatjuk, hogy saját oldalt hozunk létre és azt frissítjük úgy, hogy imponáló legyen a lehetséges munkaadóknak. Keressünk olyan alkalmazásokat, amelyeket a cégek is előszeretettel használnak arra, hogy új tehetségeket vonzzanak be.

Címkék: álláskeresés, munkaügyi központ, önéletrajz

Szemlézte: Fogas Krisztina