Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Dr. Bálint György ügyvéd összefoglalójával – mely a Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 42-44 paragrafusa alapján készült – ezúton kívánunk segítséget nyújtani HR területen dolgozó olvasóinknak.

Nézzük, milyen jogok és kötelezettségek érvényesek egy új munkatárs munkaszerződésével és tájékoztatásával kapcsolatban!

- A munkaszerződést írásba kell foglalni, és erről a munkáltatónak kell gondoskodnia.

- A munkaszerződésben kell megállapodni az alapbérben és a munkakörben.

Ha a munkaszerződés kötése elmarad, akkor az új munkatárs a munkába állástól számított 30 napon belül hivatkozhat a munkaszerződés érvénytelenségére.

 Írásban kötelező az új munkatársat ezekről tájékoztatni! 

Fontos, hogy a munkaviszony kezdetétől számított 15 napon belül a munkáltatónak írásban kell tájékoztatnia az új munkatársat a következőkről:

1.) napi munkaidőről,

2.) az alapbéren túli munkabérről és egyéb juttatásokról,

3.) a munkabérről való elszámolás módjáról és a munkabérfizetés gyakoriságáról, a kifizetés napjáról,

4.) a munkakörbe tartozó feladatokról,

5.) a szabadság mértékéről, számítási módjáról és kiadásának szabályairól,

6.) a munkáltatóra és a munkavállalóra irányadó felmondási idő megállapításának szabályairól,

7.) arról, hogy a munkáltató kollektív szerződés hatálya alá tartozik-e,

8.) és a munkáltatói jogkör gyakorlójáról.

A fentiek – az utolsó pont kivételével – nem vonatkoznak a munkaadóra, ha a munkaviszony nem haladja meg az egy hónapot, vagy a heti nyolc órás munkaidőt.

Bár a fenti szabályok betartása magától értetődőnek tűnik, a gyakorlatban mégis gyakori a hiányos munkáltatói tájékoztatás. Dr. Bálint György arra is felhívja a figyelmünket, hogy a munkarenddel, munkaidővel kapcsolatos munkajogi szabályok helytelen alkalmazása a munkáltatóval szembeni felügyeleti intézkedések bírságolásának egyik legtipikusabb alapja. Ezért érdemes előre összeállítani egy jogi támogatással készített mintadokumentumot, amelyet a törvényi változások esetén aktualizálni kell, valamint az adott munkavállalóval történt megállapodásra testre szabni.

Érdemes végiggondolni és alkalmazni a fentieket! És ha a toborzási feladatok terén jól jönne a segítség, ne feledjük, hogy már erre a helyzetre is van megoldás.  A HR-esek megbízása alapján a Profession.hu szakértői csapata az első körben megszűri és kiválogatja az optimális jelölteket, ezáltal felgyorsítja a kiválasztási folyamatokat az előre meghatározott kritériumok alapján. Időt és energiát lehet ezzel spórolni,melyet többek között az állásinterjúztatási folyamat minőségére fordíthat a HR-es munkatárs. És így nem veszíti el a kiváló jelölteket, hanem eredményesebben rájuk talál.

 

 

Készítette: Posta Renáta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, fizetés, karrier, szakma, munkajog