Mindjárt itt az év vége. Ám a taposómalomban ne feledkezzünk meg arról sem: hamarosan éves értékelések következnek. Ha ez vár ránk is, akkor megmutatjuk, mire figyeljünk oda különösen. Nem ördöngösség kitűnni a kollégáink közül, főleg, ha alapvetően pozitív emberek és jó szakemberek vagyunk. Ezeket a bevált tanácsokat gondoljuk végig, és alkalmazzuk a mindennapok során!

8 dolog, amivel kitűnhetünk a kollégák közül

1. Fontos a közösség!

Legyünk nyitottak, menjünk gyakran az emberek közé, és vegyüljünk minél többet. Járjunk el ebédelni - ne csak a közvetlen kollégáinkkal, más osztályon dolgozókkal is.

2. Legyünk érdeklődőek!

Számos cikkünkben írtunk már arról, hogy minden ember saját magáról szeret elsősorban beszélni. Nincs ez másképp a munkatársainkkal sem. Éppen ezért tudatosítsuk ezt magunkban, és tűnjünk ki számukra azzal, hogy mi is velük kezdünk el foglalkozni - saját magunk helyett! Kérdezzük őket, érdeklődjünk felőlük, hallgassuk meg a történeteiket, és reagáljunk rá. De ne azzal, hogy "Erről az jut eszembe, ami velem történt..." Ők legyenek a középpontban. Bírjuk ki.

3. Találjuk meg a pozitív társaságot!

Ne pazaroljuk arra az időnket, hogy negatív, panaszkodó, irigykedő munkatársakkal erőltetnénk az előző pontok szerinti kommunikációt. Erre nincs szükségünk. Éppen elég energiát kell összpontosítanunk a munkánkhoz.  Olyanokkal tehát ne foglalkozzunk, akik csak lehúznak. Más a közös munka, azt nem tudjuk lepasszolni - bár vannak esetek, amikor azt se vessük el. Legyünk éberek, és kerüljük el ezeket az energiavámpír kollégákat, és fókuszáljunk a pozitív, életörömmel teli emberekre.

8 dolog, amivel kitűnhetünk a kollégák közül

4. Élni és élni hagyni!

A mai naptól kezdve az egyik legfontosabb mottónk ez legyen. Hagyjuk el az előítéleteinket! Fogadjuk el az embereket olyannak, amilyenek valójában. Ne akarjuk őket megváltoztatni. Semmi jogunk nincs ehhez. Barátkozzunk meg a tökéletlenséggel, és kezdjünk el felszabadultabban élni. Nekünk is jót fog tenni.

5. Aki ad, az kétszer kap!

Egy újabb, szinte közhelynek tűnő tanács, ám éppen ezért ne feledkezzünk meg arról, hogy mennyire működőképes. Az önzetlenségnek, a szívességek tételének, a kedvességnek ugyanis van egy bumeráng hatása: mi is visszakapjuk. Ne fukarkodjunk hát vele. Arra azért ügyeljünk, hogy mindig csak annyit vállaljunk be, amennyitől a munkánk teljesítménye még nem sérül.

6. Terjesszünk pozitív pletykákat!

Hogy mit jelent ez? A folyosói pletykák általában a negatívumokra épülnek. Fordítsunk ezen 180 fokot, és terjesszük el a számunkra fontos és értékes kollégákról azt, amit szeretünk és értékelünk bennük. Természetesen legyen alapja annak, amit mondunk. És igen: a saját főnökünkről is nyilatkozhatunk pozitívan, ha okunk van rá, ezt se tartsuk meg magunknak.

7. Támogassuk mások ötleteit!

Az, hogy mi mennyire működőképes, nem állapíthatjuk meg 100 százalékosan. Éppen ezért munkatársaink ötleteit sem söpörhetjük le teljes mértékben az asztalról, ha közös munkára kerül sor. Mérlegeljük mindig a helyzetet, és gondolkodjuk abban, hogy az 1+1 akár 3 is lehet: kollégánk mondjuk, A-t javasol, mi a B-ben hiszünk, és ebből kijön egy C megoldás, ami lehet, hogy mindkettőnk ötleténél még jobb is.

8. Használjuk ezt a két szót, amikor releváns: köszönöm és sajnálom!

Ne tartsuk evidensnek, hogy minden kollégánk robotként, tudása legjavát nyújtva dolgozik velünk. Köszönjük meg ezt nekik, legyünk ezért hálásak. Nagyon jól fog esni az illetőnek - és ugye a bumeráng hatásról már írtunk korábban. A másik dolog, hogy tudjunk bocsánatot kérni, ha arra van szükség. Ez nem gyengeség, emberi dolog, és kiemelkedővé, érettebbé tesz bennünket a többiek közül.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ugye, nem is annyira kivitelezhetetlen mindez? Próbáljuk ki mától, hogyan működnek a fentiek. Ám ha minden erőfeszítésünk ellenére úgy érezzük, nem a megfelelő közösségben dolgozunk, ne feledjük azt sem: naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve.

Töltsük fel önéletrajzunkat most! Vagy éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, viselkedés, munkatárs, kolléga, kommunikáció, siker