Az ünnepekhez közeledve a dolgozók többsége kiveszi jól megérdemelt szabadságát, minden iparágban vannak ugyanakkor olyanok, akiknek a karácsonyt vagy a két ünnep közti időszakot is a munkahelyen kell tölteniük.

Az egészségügyi dolgozók, a rendőrök, a vendéglátásban, a kereskedelemben, a médiában, a repülőtereken vagy a szállodaiparban dolgozók számára az év vége nem feltétlenül a pihenés időszaka.

A Forbes magazin szakértői szerint azonban az ünnepek alatt vállalt munkavégzés akár igen komoly előnyökkel is járhat a karrierünkre nézve.

Íme, a 8 legfontosabb indok, amiért megéri ezt az időszakot is munkával tölteni:

1. Több pénz

Az első dolog, amely az ünnepek alatti munkavégzést kellemesebbé teheti, ha tudjuk, hogy az extra munkáért plusz pénz jár. A Forbes szakértője szerint a legtöbb vállalat túlórapénzt fizet az ilyenkor dolgozóknak, de nem ritka a dupla túlórapénz sem.

2. Elismerés

Ha az év végi pihenés idejére önként vállaljuk a munkát annak érdekében, hogy kollégáink a szeretteikkel tölthessék az időt, annak hihetetlenül jó hatása lehet a karrierünkre.

"Semmi sem mutatja jobban, hogy szeretjük a munkánkat és elkötelezettek vagyunk, mint az, hogy olyan időszakban ajánljuk fel a segítségünket, amikor mindenki más visszavonulót fúj" - állítják a Forbes szakértői. Az ilyen helyzetek tökéletes alkalmat teremtenek rá, hogy felhívjuk magunkra munkaadóink figyelmét.

3. Kulcsember szerep

Az ünnepek alatt nagy eséllyel problémamegoldó emberként is tündökölhetünk, ilyen időszakban ugyanis rengeteg olyan helyzet fordulhat elő, amikor valamilyen meghibásodást vagy váratlan szituációt hirtelen kezelni kell. Ilyenkor tökéletes alkalom kínálkozik arra, hogy kreatív megoldási készségeinkre és türelmünkre felhívjuk a figyelmet.

4. Plusz szabadnapok

Ha olyan napokon dolgozunk, amikor a munkavállalók többsége inkább pihen, lehetséges, hogy a főnök extra szabadnapokkal jutalmazza fáradozásainkat.

5. Nyugalmasabb pihenőidő

Lehet, hogy nem a legkellemesebb az irodában ülni, amikor mindeni más a családjával tölti az időt, de gondoljunk bele, hogy később mi is megtarthatjuk az ünnepet, ráadásul jóval nyugalmasabb időpontban. Elkerülhetjük az üzletekben a tömeget, a reptereken a káoszt, ráadásul az év végi "roham" után jóval olcsóbban juthatunk hozzá a termékekhez és a szolgáltatásokhoz is.

6. A vezetői készségeink kibontakoztatása

Ha a főnök szabadságon van, nagy valószínűséggel bizonyos ügyekben nekünk kell eljárnunk helyette, ezzel ugyanakkor bizonyítani tudjuk rátermettségünket és alkalmasságunkat a vezetői feladatokra.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

7. Lehetőség a csapatjátékra

Ha jó hozzáállással fogadjuk, hogy az ünnepek alatt is dolgoznunk kell, és panasz helyett közreműködünk, az nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy igazi csapatjátékosként tekintsenek ránk.

8. Személyes elégedettség

Ha úgy tekintünk "áldozatvállalásukra", mint segítségnyújtásra, máris jobban fogjuk érezni magunkat. Gondoljunk arra, hogy a vásárlók és saját kollégáink életét is egy kicsivel könnyebbé tettük egy különösen nehéz és stresszes időszakban.

A szerző felidézi egy özvegy ápolónő példáját, aki minden évben elvállalta a karácsonyi műszakot annak érdekében, hogy kollégái nyugodtan ünnepelhessenek a családjukkal. Az illető nem érezte áldozatnak a döntést, sőt, minden évben várta ezt az időszakot.

Címkék: munka, túlóra, ünnepek, szabadság, munkaidő

Szemlézte: Fogas Krisztina