Új, hetente jelentkező cikksorozatunkban egy gyors és hatékony szemléletet osztunk meg olvasóinkkal, melynek fókuszában az áll: nincs két ugyanolyan karrierút, két egyformán jó döntés, hiszen teljesen egyforma személyiségek sem léteznek. Mindannyian mások vagyunk, valamiben különbözünk, valamit másképp gondolunk és teszünk. De egy dolog ugyanúgy működik mindegyikünknél: ha a kudarcok helyett a lehetséges eredményekre koncentrálunk, igyekezetünket siker fogja koronázni. Ne feledjük, nincs veszítenivalónk! Nézzük, miért is.

7 gondolat erre a hétre, hogy eredményesebben folytassuk az álláskeresést!

1. A legfontosabb: nem veszíthetünk!

Tényleg nem. Tartsuk szem előtt, hogy az álláskeresés olyan tevékenység, amivel csak nyerhetünk. Az összes sikertelen interjú, a negatív tapasztalatok, az esetleges elutasítások továbbvisznek bennünket a célunk felé. Nincs az a vesztes szituáció, amiből ne tudnánk valamit tanulni, és ezáltal fejlődni. Így ezek is szükségesek ahhoz, hogy közelebb kerüljünk az álommunkához.

2. Ne adjuk fel félúton!

A nagy felfedezésekhez, sikeres vállalkozásokhoz vezető úton néha nem egyértelműek a jelek. Ha nem a megfelelő döntést hoztuk korábban, és olyan munkát vállaltunk el, ami mégsem illik hozzánk, akkor ismerjük fel a helyzetet és lépjünk tovább - a tanulságokkal együtt. Na, és folytassuk a keresést, csak így találhatjuk meg az igazit!

3. Játsszunk el a gondolattal!

Gondoljuk végig, hogy mihez kezdenénk, ha garantált lenne a siker! Ez a módszer hatásosabb, mint elsőre hinnénk. Hiszen ha nem fékeznek bennünket a félelmeink, a gátlásaink, az esetleges múltbeli kudarcok, akkor sikeresebben meg tudjuk valósítani céljainkat. Hát, hajrá!

7x1 gondolat az álláskereséshez: nincs vesztenivalónk!

4. Haladjunk lépésről lépésre!

Ha belegondolunk, hogy mire is vállalkozunk egy új állás megszerzésekor, talán túl nagy kihívásnak érezzük, és kételkedni kezdünk saját képességeinkben. Ezt azonnal felejtsük el! Helyette inkább csak a következő lépésre koncentráljunk, és haladjunk lépésről lépésre. Például kezdjük azzal, hogy átírjuk az önéletrajzunkat!

7x1 gondolat az álláskereséshez: nincs vesztenivalónk!Letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT.

5. Ne akadjunk el a "liftben"!

Van egy jól bevált üzleti tréningfeladat, az ún. liftpróba. Képzeljük el, hogy egy liftben utazunk a jövendőbeli főnökünkkel. Összesen 30 másodpercünk van arra, hogy jó benyomást tegyünk rá. Mit mondanánk? Gondoljuk végig, írjuk le!

6. Legyünk nyitottak mindenre!

Vagyis menjünk minél többet társaságba, konferenciákra, versenyekre, rendezvényekre, baráti összejövetelekre. Még akkor is, ha semmi kedvünk nincs hozzá. Ezt most félre kell tenni a célunk érdekében. Beszélgessünk minél többet az emberekkel, mutatkozzunk be azoknak is, akiket eddig csak látásból ismertünk. Kezdjünk el egy új sportágat, ismerjünk meg új hobbikat. És így tovább. Mindez csakis az előnyünkre válik!

7. Ha még kell egy utolsó löket: beszéljünk róla!

Még mindig nem kezdtünk el új állást keresni? Akkor ideje, hogy másokat is bevonjunk a terveinkbe. Osszuk meg barátainkkal az álláskeresési ötletünket, így ők nemcsak támogatni fognak elhatározásunkban, hanem időről időre rá is kérdeznek, hogyan haladunk. Ez a külső kontroll pedig segít abban bennünket, hogy ne hagyjuk elsüllyedni a célkitűzéseinket, hanem tegyünk is érte.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Végezetül ne feledjük azt sem: az álláskeresés mindig arról szól, hogy másokkal versenyzünk az adott munkáért, és gyakran éppen egy-egy szubjektív szempont miatt kerülhetünk ki belőle győztesen. Végül is csupán egyetlen új munkahelyre vágyunk, nem? Mit számítanak azok a lehetőségek, amelyeket ugyan megpróbáltunk, de nem jött össze valamilyen oknál fogva?

A lényeg: ha nem adjuk fel a reményt, akkor nyerni fogunk. Ne feledjük azt sem, hogy a sikeres pályázáshoz egy ütős önéletrajz is nélkülözhetetlen! Letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT. Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk! Dobjuk be magunkat, és a siker nem marad el.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, munkakeresés, tippek