7x1 gondolat az álláskereséshez: menni vagy maradni?

Hetente jelentkező cikksorozatunkban egy gyors és hatékony szemléletet osztunk meg olvasóinkkal, melynek fókuszában az áll: nincs két ugyanolyan karrierút, két egyformán jó döntés, hiszen teljesen egyforma személyiségek sem léteznek. Mindannyian mások vagyunk, valamiben különbözünk, valamit másképp gondolunk és teszünk. De egy dolog ugyanúgy működik mindegyikünknél: a bizonytalanság sosem vezet eredményekhez.

7 gondolat erre a hétre, hogy eredményesebbek lehessünk a munkánkban!

1. Ha gondolkodunk a váltáson, az nem véletlen

Minden változás fejlődést hoz, előremozdít, értékesebbé tesz bennünket. Ne féljünk tőle csupán azért, mert ismeretlen, kockázatos időszak elé nézünk. Gondoljunk arra, hogy mi magunk is változunk, ezt a környezetünknek és a tevékenységeinknek is le kell követnie. Különben megrekedünk egy szinten, állóvízbe kerülünk, és napról napra kiégettebbek, csalódottabbak leszünk.

2. Tegyük magasabbra a lécet!

Több olyan helyzet állhat elő, amikor belesimulunk a megszokott menetrendbe, és megmagyarázzuk magunknak, hogy ez így teljesen rendben van. Azonban ne tévesszük össze a kiegyensúlyozottságot az unalmas állóvízzel. Ha magasabbra tesszük a mércét, ám azonnal mégsem tudjuk elérni, az nem a világ vége - de csak ez visz bennünket előre. Ne elégedjünk meg azzal, hogy kisujjból kirázzuk a napi teendőinket, és elvagyunk, mint hal a vízben. Kiváló pénzügyesek vagyunk? Vagy nálunk jobban senki sem ért a villanyszereléshez? És mi lesz tíz vagy húsz év múlva? Attól, hogy mi nem fejlődünk, a versenytársaink többsége megteszi, és hamarosan elveszíthetjük a jelenlegi előnyünket. Törekedjünk a folyamatos fejlődésre, és keressük meg a kihívásainkat!

3. Kutassuk fel álmaink munkáját!

Ha látunk egy előremutató perspektívát, több energiát fogunk mozgósítani, hogy elérhessük. Ráadásul nem feltétlenül kell, hogy mindez az álom kategóriában maradjon. Nagyon sok olyan munkalehetőség és csapat van, ahol több sikerélményt érhetünk el, mint jelenleg. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk!

7x1 gondolat az álláskereséshez: menni vagy maradni?

4. Készítsünk egy mérleget!

Vagyis írjuk le feketén-fehéren, hogy mi változna, ha egy jobb állást szereznénk. Gondoljuk végig a más megyében vagy éppen a külföldön való állások előnyeit is.

5. Éljük bele magunkat az új helyzetbe!

Bármelyikünk képes megváltoztatni az érzelmeit - akár egy rövid időre is. Tegyünk most minden mást félre, és képzeljük el, hogy milyen lenne az új munkánk. Örömmel ébredünk reggel? Telis tele van újdonságokkal egy napunk? Új embereket ismerünk meg? Kíváncsiak a kollégák a véleményünkre? Több a fizetésünk? Szebb az irodánk? Jobb a közlekedés?

6. Vessük be a mantrázás módszerét!

A mantra tulajdonképpen egyfajta imádkozás, amit ha rendszeresen és hangosan mondogatunk, elérjük a vágyott állapotot. Van egy-két szabálya, mint például minden tervünket úgy kell említeni, mintha már megtörtént volna, illetve a kétségeinket teljesen ki kell iktatni az elmondottakból. Akár kezdhetjük ezzel az egy mondattal is: "Olyan munkám van, amire mindig is vágytam."

7. Merjünk kilépni a "dobozból"!

Ha jellemző ránk a hezitálás egy-egy döntés előtt, az mindenképpen megfontoltságra utal. Ám ne essünk túlzásokba! Ha túl sokat gondolkodunk azon, keressünk-e új munkát, pályázzunk-e minél több nyitott pozícióra, aztán inkább meggyőzzük magunkat, hogy jó a jelenlegi állapot, akkor az egyértelműen a félelem jele. Félünk kockáztatni, mert mi lesz, ha mégsem jön össze. Ha ennek a kimenetelnek több esélyt szavazunk, mint a sikeresebb verziónak, akkor valóban nem is fog összejönni. De ha bevállaljuk a kockázatot, azzal jóval több esélyt kapunk arra, hogy végre egy hozzánk méltóbb munkahelyen dolgozhatunk! Ne szalasszuk el a lehetőségeinket!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az álláskeresés - főleg ha még hezitálunk a váltáson - fáradtságos tevékenység, és több átmeneti kudarccal járhat együtt. Ne adjuk fel, ha nem próbáltunk meg minden tőlünk telhetőt az új munkahely megszerzése érdekében. A legrosszabb, amit tehetünk: ha abbahagyjuk az álláskeresést! Végül is csupán egyetlen új munkahelyre vágyunk, nem? Mit számítanak azok a lehetőségek, amelyeket ugyan megpróbáltunk, de nem jött össze valamilyen oknál fogva? A lényeg: ha nem adjuk fel a reményt, akkor nyerni fogunk.

7x1 gondolat az álláskereséshez: menni vagy maradni?TÖBB MINT TÍZEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

Emellett azt se feledjük: a sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat! Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkakeresés, álláskeresés, tippek, tanácsok