Hetente jelentkező cikksorozatunkban egy gyors és hatékony szemléletet osztunk meg olvasóinkkal, melynek fókuszában az áll: nincs két ugyanolyan karrierút, két egyformán jó döntés, hiszen teljesen egyforma személyiségek sem léteznek. Mindannyian mások vagyunk, valamiben különbözünk, valamit másképp gondolunk és teszünk. De egy dolog ugyanúgy érvényes mindegyikünkre: ha belekényelmesedünk a munkahelyi körülményeinkbe, az akár végzetes leheta saját szakmai fejlődésünkre nézve.

Először is nézzük, mit jelent a komfortzóna egy jelenleg állást kereső interjúalanyunkon keresztül. "Jó a munkám, szeretem csinálni - foglalja össze Nóra, egy nagyvállalat értékesítési menedzsere-, normálisak a kollégáim, a főnököm, a fizetésem is rendben van. Mégis hiányzik a kihívás, a fejlődés. És mivel életem a sport, nekem nagyon fontos lenne a verseny. Fél éve mintha egy zombi vagy robot lennék, teszem a dolgom, már szinte gépiesen, rutinból nyomok mindent, hozom a számokat, meg minden. De már nincs bennem az a tűz, mint korábban. Most olyan állást keresek, ami igazi kihívás számomra, és, mondjuk 3-5 évig szívvel-lélekkel tudom csinálni. Lehet, hogy több százan pályáznak mellettem az ilyen munkákra, de ez még jobban vonz, mintha alig lenne rá kereslet."

Érdekes nézőpont, és az is igaz, hogy nem mindenki számára lehet ez a fajta versengés a legfontosabb. Ám az is biztos, hogy ha túl sokáig maradunk az állóvízben, azaz a munkahelyi komfortzónánkban, akkor több veszély is leselkedik ránk. Mindez végül akár szakmai és emberi kiégésben is testet ölthet. Ne várjuk meg, tegyünk ellene!

7X1 ÉRV, HOGY MIÉRT ÉRDEMES KILÉPNI A KOMFORTZÓNÁNKBÓL:

1. Mert a változáshoz változás kell.Nagy igazság, ennek ellenére sokszor elfelejtjük, és kizárólag a környezetünktől várjuk el, hogy változzon valami. Ám ha mi nem veszünk fel új szokásokat, nem változtatjuk meg a hozzáállásunkat, a gondolatainkat, és így tovább, akkor bármennyire is várjuk az előrelépést, nem fog bekövetkezni.

7x1 érv, hogy miért hagyjuk el a komfortzónát!

2. Mert a komfortzóna lelassít, elkényelmesít, hiszen már szinte mindent rutinból működtetünk. Gondoljunk csak bele: jól ismerjük a céget, a munkatársakat, a feladataink kereteit, a mozgásterünket, a lehetőségeket - sőt, még a főnökünk hangulatváltásaihoz való alkalmazkodást is. És észrevétlenül beállunk egy rutinszerű üzemmódra. Ami egy idő után átlagos - vagy akár az alatti - színvonalat és eredményeket produkál fejlődési lehetőségeinkhez képest.

3. Mert visszakapjuk a lelkesedésünket, a munka iránti szenvedélyt és motivációt. Ha bedobnak bennünket a mélyvízbe, azonnal elkezdünk úszni, igaz? Nincs ez másképp az új és nehezebbnek tűnő feladatokkal sem. Ezen kattog az agyunk, keressük a megoldásokat, lehetőségeket, új ötletek, új módszerek jutnak eszünkbe. Vérpezsdítő, ugye?

4. Mert a nagy dolgok a komfortzónán kívül történnek. Csak egyszerűen gondoljuk végig eddigi életünk nagy állomásait, mi mikor, hogyan történt velünk, ha teljesen nyugodt és kiszámítható volt minden, illetve ha stresszhelyzet alatt cselekedtünk.

5. Mert felszabadultabban cselekszünk. Ha rajtunk kívül álló okokból - például létszámleépítés miatt munkanélkülivé válunk - és kikerülünk a kényelmi zónából, rájövünk, hogy rengeteg lehetőség felé fordulhatunk. Gyakorlatilag nincs veszítenivalónk, megpályázhatunk akár olyan állásokat is, ami addig nem egyenes folytatása lett volna a szakmai karrierünknek, de akár éles kanyart véve egy egészen más pályafutásba kezdhetünk. Olvasóink között vannak közgazdászok, akik a szakácspályán próbálták ki magukat, vagy éppen villamosmérnökök, akik az IT üzemeltetésben dolgoznak jelenleg, illetve angol-magyar szakos tanárok, akik pedig a nagyvállalati PR területén találták meg a szakmai fejlődés lehetőségét. Ránk mi várhat? Gondoljuk csak végig!

TÖBB MINT TÍZEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

6. Mert olyan tulajdonságokat és reakciókat hoz elő belőlünk, amelyekről lehet, hogy addig nem is tudtunk. Ha veszélyhelyzetet észlelünk, és tennünk kell valamit a megoldás érdekében, akkor bekapcsolnak olyan képességeink, amelyek kizárólag ilyen szituációban aktivizálódnak. Aknázzuk hát ki őket, bennünk rejlenek, és igazi kincset jelentenek a szakmai fejlődésünk érdekében!

7. Mert a komfortzónát elhagyva egy lényegesen magasabb szintet tudunk elérni anyagilag. A kockázatkerülő, kényelmes szakmai pályafutást is díjazhatják megfelelő mértékben. Ám a valóság azt mutatja, hogyha bevállalunk többet, nehezebbet, jobban odatesszük magunkat, és több mindent megmozgatunk magunkban és azon kívül is: szinte garantált a magasabb anyagi elismerés is.

KIFEJEZETTEN MAGAS FIZETÉST ÍGÉRŐ ÁLLÁSHIRDETÉSEK ITT!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

NÉZZÜK, MIT ÉRDEMES MÉG TENNÜNK, HA SZAKMAI FEJLŐDÉSRE VAN SZÜKSÉGÜNK?

- Kérjünk a vezetőnktől egy személyes megbeszélést a szakmai fejlődésünk lehetőségeivel kapcsolatban.

- Ha további érdekeltségekkel (például leányvállalatok, vidéki telephelyek) is rendelkezik a munkahelyünk, akkor vegyük fel a kapcsolatot az ottani HR-es munkatársakkal, és érdeklődjünk a szabad pozíciókról.

- Jelentkezzünk házon belül egy másik részleghez vagy éppen a csoportunkon belül egy másik pozícióra.

- Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről.

- Ha eddig nem tettük meg, akkor itt az idő aktualizálni az önéletrajzunkat! Megbízható segítséget itt találunk: ezzel a díjnyertes önéletrajz-készítő alkalmazással most ITT könnyedén összeállíthatunk egy hatékonyabb pályázatot.Letölthető önéletrajz mintákat pedig ITT találunk!

- Lépjünk még egy szinttel feljebb: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

A legfontosabb, hogy ne tétlenkedjünk! A helyzet csak akkor fog megváltozni, ha mi magunk teszünk érte. Ezért mindig tartsuk a szemünket a friss álláslehetőségeken! A fentiekkel felvértezve magunkat nézzünk körbe ITT és ITT is!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munka, állás, álláskeresés, komfortzóna, kényelem, fizetés, kihívás