Az Inc.com cikke szerint tipikus, hogy a munkavállalók a pénteket egyfajta levezetésnek tekintik, különösen, ha a hét korábbi része stresszes, zsúfolt és hektikus volt. A legtöbben a munkahét utolsó délutánját már a hétvégéről álmodozva, többnyire haszontalan pótcselekvésekkel töltik arra hivatkozva, hogy ilyenkor már nem lehet fontos ügyeket intézni. A passzivitást a munkatársak és a munkahely lazább hangulata is elősegíti.

Ahelyett, hogy engednénk a kísértésnek, fogadjunk meg 7 tanácsot és tegyük a pénteket az elkövetkezendő hét sikereit előkészítő nappá:

1. Írjunk levelet jövőbeli üzlettársaknak, partnereknek

A hét utolsó munkanapján tegyünk valamit, amit jóleső érzéssel várhatunk. Írjunk levelet olyan kontaktoknak, akikkel kapcsolatépítő rendezvényeken találkoztunk, vagy lehetséges mentoroknak, üzlettársaknak. Ajánljuk fel a közös ebédet a jövő hétre, így lesz valami jó, amit már előre várhatunk. Ha a péntek délutánra való tekintettel nem is válaszolnak rögtön, hétfőn reggel már nagy valószínűséggel kedves levelek várnak a postafiókunkban. 

2. Szervezzük meg a hetet

Fussuk végig a jövő hetet határidőnaplónkban és szervezzünk meg minden egyes napot. Állítsunk be emlékeztetőket a számítógépen vagy okostelefonunkon a meghatározott tárgyalások, határidők és találkozók időpontjaira. Ha így cselekszünk, azzal a nyugodt érzéssel kezdhetünk neki a hétvégének, hogy nem fenyeget az a veszély, hogy elfelejtünk valamit. 

7 tipp, hogy hétfőn is imádjuk a munkahelyet

3. Húzzunk ki legalább egy dolgot a tennivalók listájáról

Péntekenként nagy a kísértés, hogy a komolyabb projektekbe vagy munkákba ne fogjunk bele, mondván, hogy hétfőn ráérünk nekilátni újult erővel. A halogatás helyett válasszunk a tennivalók listájáról egyetlen feladatot és határozzuk el, hogy befejezzük aznap. Az érzés, hogy elértünk valamit, olyan elégedettséggel tölt el minket, hogy könnyen még a tervezettnél is több eredménnyel zárhatjuk a napot. 

4. Rázzuk fel a napi rutint!

Péntek délután álljunk meg egy pillanatra, és gondoljuk át tipikus munkahelyi szokásainkat. Készítsünk listát arról, mi az, ami mindig elvonja a figyelmünket, és általánosságban véve mi akadályoz minket abban, hogy teljes erőbedobással kezdjük a munkahetet?

A listán lehet a felesleges hírlevelek olvasgatásától kezdve a kollégákkal való hosszúra nyúlt kávészüneteken át a családtagokkal való telefonálásig sok minden. Minden egyes rossz szokás helyett állítsunk fel új, motiváló és energiát adó szokásokat és a listát tegyük olyan helyre, hogy az legyen az első, amelyet hétfő reggel megpillantunk az irodába érve. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Dolgozzunk a jövőnkön 

Ha pénteken úgy érezzük, hogy már nem vagyunk elég frissek ahhoz, hogy jelentősen előrehaladjunk a munkában, akkor tegyünk fel egy inspiráló zenét és gondoljunk át olyan, általános dolgokat, mint a karrierünk alakulása. Elégedettek vagyunk azzal, ahol jelenleg tartunk? Milyen szakmai célokkal rendelkezünk 5-10 éves távlatban? Jelenleg mit tehetünk ezek megvalósulása érdekében? Még ha nem is gondolunk rá tudatosan, a hétvégén kikristályosodhatnak új ötletek, gondolatok, amelyek új lendületet adhatnak a munkahét hétfői kezdetén.

6. Lepjük meg magunkat!

Rejtsünk el egy kis ajándékot vagy édességet asztalunk fiókjában, így azzal a jóleső érzéssel indulhatunk haza, hogy van mit várni jövő héten. A legjobb, ha elfeledkezünk róla, és a munkahét kezdetének reggelén a fiókot kinyitva ott találjuk a kedvenc csokoládét, illatosított gyertyát, egérpadot, bögrét vagy jegyzetfüzetet. 

7. Zárjuk a hetet hálával!

Kevés dolog dobja úgy fel az embert, mint az, amikor másoknak örömet okozhat. A hét utolsó napján gondoljuk át, ki volt az, aki a legjobb munkát végezte, a legtöbbet segített, vagy aki a legtöbbet tett az általános jó hangulat és teljesítmény fenntartásáért.

Tervezzük meg, mivel kedveskedhetnénk neki. Legyen ez egy szépen megfogalmazott köszönő e-mail, képeslap, egy ajándéktárgy, kupon vagy koncertjegy. Vásároljuk meg a választott dolgot vasárnap délutánig, így egész hétvégénket bearanyozhatja a tudat, hogy hétfőn reggel valaki napját felejthetetlenné tesszük.
 

Címkék: munkanap, siker, kollégák, időbeosztás, határidő, karrier stratégia

Szemlézte: Fogas Krisztina