A nyár az az időszak, amikor a legtöbben szünetet tartanak karrier téren azt gondolván, hogy az álláskeresési és toborzási időszak az év ezen időszakában lelassul. Az időjárás sem az elmélyült szakmaiságnak kedvez, vélik sokan, pedig éppen ez az időszak az, amikor egy kis odafigyeléssel szinte szórakozva hozhatjuk lendületbe a karrierünket!

AzInc.com sorra vette, miért nem érdemes abbahagyni az álláskeresést az év legmelegebb hónapjaiban, és a nyár adta lehetőségeket hogyan használhatjuk okosan karrierépítésre!

1. Találkozzunk annyi új emberrel, amennyivel csak lehetséges!

A nyári programok: koncertek, kerti partik, összejövetelek kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy új emberekkel barátkozzunk össze. Mindezt könnyed, pozitív környezetben tehetjük meg, a hivatalos rendezvények feszélyezettsége nélkül. Az ősz közeledtével aztán felfrissíthetjük ezeket a kapcsolatokat: megkeressük őket a közösségi oldalakon és több információt tudunk meg róluk, például hogy mivel is foglalkoznak pontosan.

2. Készítsünk vizuális táblát a karrierünkről!

A nyár kiváló alkalmat ad a kreativitásra és ezt karrierünk átgondolására is használhatjuk. Menjünk fel kedvenc, képekre koncentráló közösségi oldalunkra és hozzunk létre olyan táblát, melyre inspiráló képeket rakunk ki arról, hogyan szeretnénk látni magunkat 10 év múlva. Ezt követően tegyük fel a kérdést: "Milyen konkrét karrier lépéseket kell tennem annak érdekében, hogy ezt megvalósuljon?"

7 nyári tipp, hogy lendületbe hozzuk a karrierünket!

3. Adjunk témát a nyárnak!

A nyár könnyen elrepül, miért ne szervezhetnénk egy konkrét téma köré? Tűzzük ki, hogy ez lesz a "... nyara". A másokkal való beszélgetés során ez igen jó témát szolgáltat és gondolatébresztő véleményeket generálhat. Mivel ilyen fajta tudatossággal csak viszonylag kevesen rendelkeznek, bizonyára emlékezetessé válunk majd. A tematikus nyár ötletével ráadásul azt sugalljuk, hogy kreatív, kellemes a személyiségünk és rendkívül jól szervezzük és osztjuk be az időnket.

4. Írjunk blogot!

A közösségi oldalaink már önmagában blogok kezdeményeinek tekinthetők, ne hagyjuk tehát kárba veszni a lehetőséget, hogy bizonyos, a szakértelmünkhöz köthető témákban kifejtsük véleményünket. Írjunk rövid cikkeket, tanácsadó gondolatokat! Azzal, hogy megfogalmazzuk gondolatainkat és másoknak értéket teremtünk, gyakorlatilag saját szakértelmünkről teszünk tanúbizonyságot.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Vágjunk bele egy új hobbiba!

Használjuk ki az úgynevezett "H3-hatást" (hands-head-heart, vagyis kéz-fej-szív), mely arra utal, hogy valahányszor egy új dologba, új tevékenységbe kezdünk, melyben örömünket leljük, a fizikai és a mentális jóllétünket jelentősen növeljük! Nemcsak az agyi, hanem a fizikai és a hangulati jó hatásokat is élvezhetjük, melyek kihatással lesznek karrierünkre is!

6. Kezdeményezzünk volt munkatársakkal találkozót!

Ahogyan bizonyos időközönként összeülünk volt osztálytársainkkal, volt munkatársainkkal is megtehetjük ugyanezt! Használjuk a közösségi oldalakat arra, hogy megszervezzünk egy-egy összejövetelt régi kollégáinkkal! Meg fogunk lepődni, milyen lehetőségeket, üzleti partnerséget, új szakmai kapcsolatokat vagy akár új munkát fog hozni a találkozó!

7. Publikáljunk közösségi oldalakon napi 2 alkalommal!

Keressünk szakmai vagy karrier szempontból érdekes tartalmakat és osszuk meg a közösségi oldalunkon azokban az idősávokban, amikor a lehető legnagyobb eséllyel juthat el másokhoz! Használjuk a reggel 8-10 közötti időszakot, majd a 17-20 óra közti idősávot a közösségi posztolásra. Ezzel a módszerrel folyamatosan jelen maradunk szakmai kapcsolataink számára, láthatóak leszünk, és sohasem tudhatjuk, kit inspirálunk majd arra, hogy megkeressen egy új álláslehetőséggel!

Címkék: munkakeresés, álláskeresés, karrier, nyár, tippek

Szemlézte: Fogas Krisztina