Álláskeresés közben át kell gondolnunk azt is, hogy mit szeretnénk a jövőben csinálni: maradni a kaptafánál, azaz a korábbihoz hasonló munkát végeznénk szívesen, vagy pedig belevágnánk valami újba.

Az álláskeresés kezdetén érdemes értékelni a korábbi munkahelyeinken elért sikereinket, de fel kell elevenítenünk a "nemszeretem" dolgokat is. Ezeket tegyük egy képzeletbeli mérleg serpenyőibe, és máris látni fogjuk, hogy a pozitív vagy a negatív dolgok dominálnak-e. Ha az utóbbiak, akkor érdemes elgondolkodnunk, hogy a jövőben is olyan munkakörben szeretnénk-e dolgozni, mint korábban.

Íme 6 tipp, hogy mit tanuljunk:

1. Nem mindegy, hogy mit tanulunk

Ha pályamódosítást tervezünk, érdemes végiggondolni: ha valami új szakmát tanulunk meg, akkor például középkorú pályakezdőként több esélyünk lesz-e a munka világában. Ha egy olyan hivatást választunk, amire nagyon nagy a kereslet, akkor érdemes belevágni.

6 tipp, hogy könnyebben találjunk állást

A munkaügyi központoknál például pályázhatunk kedvezményes árú OKJ-s képzésekre (az erről szóló cikk és a feltételek itt olvashatók).

"Az OKJ-s képzések előnye, hogy célratörően és gyakorlatközpontúan lehet az ismereteket elsajátítani. Az érettségi bizonyítvány mellé munkakeresés előtt mindenképpen érdemes valamilyen eladható szaktudást is párosítani, hiszen a munkaerőpiacra lépők így jelentősen növelhetik az esélyeiket egy-egy jól fizető állás megszerzésére" - hívta fel a figyelmet korábban Bársony Csaba, a Perfekt Zrt. oktatási igazgatója.

A legnépszerűbb OKJ-s képzés a Perfektnél tavaly a mérlegképes könyvelő, a pénzügyi-számviteli ügyintéző, a társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó, valamint a valutapénztáros és valutaügyintéző volt.

2. A korábbi végzettségünkhöz kapcsolódó képzésben is részt vehetünk

Munkanélküliként olyan dolgot érdemes tanulni, amely belátható időn belül eredményt hoz, például valami kiegészítést a korábbi szakmához. Könnyebben el tud helyezkedni egy olyan raktáros, akinek például targoncavezetői képesítése is van, mint akinek nincs "speciális" tudása.

3. Szerezzük meg a képzettséget igazoló papírt

Sok munkahelyen nem azt nézik, hogy az álláskeresőnek milyen bizonyítványai vannak, hanem a tapasztalatot, a gyakorlatot értékelik. De azért jó, ha papírral is igazolni tudjuk, hogy mit tudunk.

Előfordulhat, hogy az álláskereső évekig egy olyan pozícióban dolgozott, amelyhez nem volt meg a képesítése, és az idők folyamán, a munkavégzés közben megtanulta a szakma minden apró trükkjét. Ezt azonban nem tudja papírokkal alátámasztani. Például hegesztőként dolgozott egy vállalkozásnál, mindenféle technikát tökéletesen megtanult, ám nincs papírja. Ebben az esetben érdemes megtudakolnunk, hogy valamelyik oktatási intézménynél levizsgázhatunk-e.

4. A nyelvtudás már fél siker

Egy 2012-es Eurobarometer felmérés szerint a magyaroknak mindössze a 35 százaléka vallotta magáról, hogy anyanyelvén kívül még legalább egy idegen nyelvet beszél.

A Tudásod a jövőd elnevezésű projekt keretében szinte ingyen tanulhatunk nyelvet. Ezek a képzések 2014 augusztusában zárulnak.

A szakmai nyelvtudás még inkább segíti az elhelyezkedést. Ezért hangsúlyt kell fektetni az idegen nyelvi és interkulturális készségek hatékony fejlesztésére is - hangzott el a Tempus Közalapítvány rendezvényén.

A HR-szakemberek szerint a felsőfokú végzettségűek álláshoz jutásához az egyik legfontosabb tényező az idegennyelv-tudás. A KSH 2010-es adatai szerint a 15-29 éves fiatalok csaknem 8 százalékánál az alkalmazás feltétele volt az idegennyelv-ismeret, további 23 százalékuk számára pedig előnyt jelentett az elhelyezkedéskor.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A szaknyelv elsajátítása pedig azért fontos, mert például gazdasági, műszaki, mérnöki, jogi vagy informatikai területen ma már nagyon nagy hasznát vehetjük annak, ha tárgyalóképesek vagyunk szakmai témákban is. A külföldi partnerekkel való kapcsolattartás, a szakmai újdonságok megismerése és a munkánk, eredményeink bemutatása szempontjából mindenképp előnyt jelent, ha szakmai nyelvismerettel jelentkezünk egy állásra - derült ki "A szaknyelvoktatás szerepe a foglalkoztathatóság növelésében" című konferencián.

5. Informatikai ismeret szinte minde álláshoz kell

Napjainkban a technológiai fejlődés olyan gyors, hogy soha nem fejeződhet be a tanulási folyamat. A Tudásod a jövőd program keretében informatikai képzésben is részt vehetnek az érdeklődők, és jelképes összegért tanulhatják meg a számítógép használatát.

Emellett kereshetünk egyéb tanfolyamokat vagy internetes oktatóvideókat, amelyekkel egy-egy új szoftver használatát elsajátíthatjuk.

6. Csak akkor vállalkozzunk, ha biztosak vagyunk a sikerben

Fontos, hogy vállalkozást csak az indítson, akinek egy olyan régóta dédelgetett terve van, amire eddig nem volt ideje. Kényszerből, kiforratlan ötletekkel ne kezdjünk bele!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, képzés, tanulás, OKJ, nyelvtudás