Ha megtehetjük, pihenjük ki magunkat az állásunk elvesztése utáni első egy-két hétben. Utána azonban alakítsunk ki egy napirendet, és naponta legalább 2-4 órát töltsünk aktív álláskereséssel - javasolja Herczku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója az "Elbocsátottak? Állj fel, és kezdj új életet!" című könyvében.

Íme 5+1 tipp, hogy hatékonyan keressünk állást:

1. Ne veszítsük el a napi rutint!

Nem segíti az álláskeresést a napi rutin elvesztése. Fontos, hogy hozzunk létre egy stratégiát a munkakeresésre. Ne aludjunk délig minden nap, mert ha sikerül újra elhelyezkedni, nagyon nehéz lesz megszokni az új napirendet.

5+1 tipp, hogy mennyi időt töltsünk álláskereséssel

2. Az álláskeresés is munka!

Ne feledjük, hogy az álláskeresés is munka. Készítsünk időbeosztást, napi terveket. Állítsunk fel fontossági sorrendet az elvégzendő feladatok között, ne halogassuk a tennivalókat, tűzzünk ki célokat. Ha előre megtervezzük a napjainkat, és leírjuk, hogy milyen feladataink vannak, akkor sokkal gyorsabban haladhatunk a teendők elvégzésével.

3. Hatékonyan gazdálkodjunk az időnkkel!

Reggelente írjuk össze az aznapi feladatainkat, és tervszerűen haladjunk. Találjuk ki, hogy aznap hány telefonhívást fogunk lebonyolítani. Alakítsuk ki rutinszerűen, hogy minden reggel és délután ellenőrizzük az újonnan feltett állásokat például a Profession.hu-n.

4. Értékeljük, hogy épp hol tartunk!

Gondoljuk végig, hogy milyen lépéseket tettünk azért, hogy munkát találjunk. Ilyen kérdéseket tegyünk fel magunknak: Mi hozott eredményt? És mi nem? Jó irányban haladok? Kaptam visszajelzést? Van-e valami biztató telefonhívás vagy interjú kilátásban? Ha úgy érezzük, hogy nem haladunk, vagy megálltunk, akkor keressünk más utat, próbáljunk meg más megközelítési módot - javasolja Herczku Monika.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Próbáljunk új utakat keresni!

A hirdetések nézegetése és az önéletrajzok küldése, valamint kapcsolatépítés a toborzó cégekkel hasznos tevékenység, de emellett más oldalról is érdemes becserkészni a munkalehetőségeket - véli a karrier-tanácsadó. Például érdemes közvetlenül is megkeresni az olyan cégeket, ahol dolgozni szeretnénk, hiszen lehetséges, hogy van üres pozíciójuk, ám nem hirdették meg.

+1 Amikor épp nem keresünk állást...

Az álláskeresés stresszes időszak, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy mennyi időt töltünk naponta a számítógép előtt, mit eszünk, mozgunk-e eleget. A munkakeresés nehéz "foglalkozás", megzavarhatja a napi alvásunkat, felboríthatja a család életét a bizonytalanság. Ezért nagyon fontos, hogy amennyire csak lehet, figyeljünk oda magunkra.

A Profession.hu összegyűjtötte, hogy milyen olcsó vagy ingyenes tevékenységekkel tölthetjük a szabadidőnket az aktív álláskeresés szüneteiben!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, munkanélküliség, napirend