Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bár az önéletrajzunkból szinte minden lényeges információ kiderülhet szakmai utunkról, végzettségünkről és tapasztalatunkról, mégis érdemes élni a kísérőlevél nyújtotta lehetőséggel, hogy azt a pluszt is eláruljuk magunkról, ami miatt mi lehetünk a tökéletes jelölt.  Szegedi Károly, álláskeresési tanácsadó iránymutatását követve nem lesz nehéz dolgunk.

1.    Ismerjük a céget, ahová jelentkezünk

Mielőtt billentyűzetet ragadnánk, és elkezdenénk megfogalmazni motivációnkat a megpályázott állással kapcsolatban, járjunk utána leendő munkaadónknak. Böngésszünk a honlapján és keressünk rá a céggel kapcsolatos aktuális hírekre. Ha megismerjük szellemiségét, üzleti alapelveit, célkitűzését, kampányait, könnyedén meg tudjuk majd ragadni azt a valós indokot, amiért pont itt szeretnénk dolgozni. Ez kísérőlevelünk egyik legfontosabb tartalma: így kiderül a munkáltató számára, hogy nem csak munkát és fizetést szeretnénk, hanem konkrétan náluk látjuk karrierünk folytatását.

5+1 tipp a nyerő motivációs levélhez - álláskeresés, munka, karrier

2.    Gondolkodjunk a munkaadó fejével

A szakember szerint a motivációs levelet sok álláskereső feleslegesnek tartja. Ez hiba! A motivációs levél ugyanis egy olyan eszköz, amellyel segíthetünk a kiválasztást végzőknek, miközben arra irányíthatjuk a figyelmét, amit mi fontosnak tartunk. Ne feltételezzük, hogy a HR-es a több száz pályázati anyag közül éppen a miénket fogja rendkívüli körültekintéssel olvasni, és kikövetkezteti azt, amiről mi úgy gondoljuk, hogy az önéletrajzunkból úgyis kiderül. Nem lesz így! Az CV-ket elsősorban kritikusan szemlélik az illetékesek, vagyis a saját érdekünk, hogy azt lássák meg, amit láttatni szeretnénk.

3.    Működjön kedvcsinálóként

Vannak olyan esetek, amikor az önéletrajzunkból, korábbi gyakorlatunkból nem egyértelmű, miért is pályáztuk meg az adott munkakört. Vagy az is előfordulhat, hogy CV-nk alapján szinte esélytelenek lennénk az állásra, mert nem felelünk meg a hirdetésben szereplő összes elvárásnak. Ilyenkor a motivációs levélben győzhetjük meg az olvasót, hogy a hátrányok ellenére miért is vagyunk alkalmasak a munkára: milyen számukra lényeges előnyöket tudunk felmutatni, hogyan tudjuk pótolni hiányosságainkat. Például ha középvezetői állásra jelentkezünk, de korábbi munkahelyeinken nem dolgoztunk ilyen beosztásban, ajánlott kiemelni olyan projekteket, amelyek a vezetésünk alatt valósultak meg. Mindezek mellett a kísérőlevél arra is lehetőséget ad, hogy érdeklődésünket és elköteleződésünket kifejezzük, ezzel pedig befolyásolni tudjuk, milyen szemmel olvassák el anyagunkat.

4.    Ne az önéletrajzunkat írjuk bele

A motivációs levél soha nem a CV szöveges változata! Ahelyett, hogy elismételnénk benne korábbi munkaköreinket, felsorolnánk kompetenciáinkat, említsünk konkrét példákat, feladatokat, elért eredményeket, megvalósult ötleteket, amelyek alátámasztják szakmai adottságainkat. Így sokkal hitelesebbé válhatunk a munkáltató szemében, vallja Szegedi Károly. Mindezen túl a kísérőlevélben proaktív választ is adhatunk a HR-es fejében velünk kapcsolatban felmerülő esetleges kérdésekre: például pályakezdőként jelentkezünk egy olyan munkára, ahol gyakorlatot várnak el. Ilyenkor fejtsük ki, hol töltöttük szakmai gyakorlatunkat, milyen önkéntes munkában vagy kutatásban vettünk részt, ahol begyűjtöttük azt a tapasztalatot, amire szükség van.  Ugyanez lehet igaz akkor is, ha új szakterületre váltunk: bizonyítanunk kell, miért vonzó számunkra az adott munka és mely korábbi projektek adnak alapot az új folyamatok gyors betanulásához.

5.    Törekedjünk az egyediségre

A sablonok nagy segítségünkre lehetnek a motivációs levél írásánál, különösen akkor, ha különböző munkakörökre is pályázunk. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ezek elsősorban mintaként szolgálnak, nekünk kell megtölteni a minket tükröző, pozícióhoz illő tartalommal. Kerüljük a semmitmondó mondatokat, mint például: „Nagy örömmel csatlakoznék lelkes csapatukhoz, ahol munkámmal hozzájárulhatok a cég sikereihez”. Ömlengés, túlzások és általánosságok helyett törekedjünk arra, hogy minél többet megmutassunk személyiségünkből.  Természetesen ahhoz igazodva, amit a munkakör és a leendő munkáltató megkíván: vagyis pályázati anyagunkat minden esetben igazítsuk az álláshirdetéshez!

+1 Legyen tömör és jól szerkesztett

A motivációs levél bizonyítékul is szolgálhat arra, amit benne leírtunk: jó benyomást kelt, ha egy áttekinthető, nem terjengős anyagot nyújtunk be, amely igazolja, hogy precízek és logikus gondolkodásúak vagyunk. Kísérőlevelünk terjedelme ne haladja meg a háromnegyed oldalt! Ha még nem vagyunk rutinosak motivációs levél-írásban, először arra koncentráljunk, hogy tartalmi szempontból legyen megfelelő az anyagunk, majd olvassuk át, és húzzuk ki a töltelék-mondatokat, klisés fordulatokat. Ne használjunk bizonytalanságot sugalló feltételes módot, ügyeljünk a lehetőleg személyes megszólításra, a pozíció helyes megnevezésére és a dátum frissítésére.

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat, és szánjunk időt pályázati anyagaink elkészítésére. A befektetett energiánk meg fog térülni! Amennyiben angol nyelvű motivációs levelet várnak tőlünk, itt kaphatunk segítséget hozzá.  Ide kattintva pedig önéletrajzunkat ellenőrizhetjük. Tartsuk szemünket a legfrissebb álláslehetőségeken, vagy keressünk személyre szabott beállításink szerint. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, hogy biztosan nem maradjunk le a számunkra legmegfelelőbb munkáról!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, szakma, motivációs levél