A mindennapi munkavégzés során időről időre hullámvölgyekbe kerülhetünk, és elveszített lelkesedésünk következményeként akár még azt is megkérdőjelezhetjük, hogy jó helyen vagyunk-e, megfelelő-e számunkra a cég vagy a betöltött munkakör. Gerlei Bélát, a nyelvhasználat és viselkedés szakértőjét, karrier-tanácsadót, a Karrier Intézet vezetőjét kérdeztük arról, hogy mit tegyünk a mélypontokon és mi segíthet átjutni a motivációs hullámvölgyön.

1. Tegyük fel a kérdést: mégis, miért?

A szakértő szerint a legfontosabb, hogy tisztázzuk az okokat: a miértet. Mi az, ami számunkra fontos ebben a projektben? Miért gondoljuk, hogy jó lesz befejezni ezt a feladatot, végigvinni ezt a munkát?

2. Írjuk le a célokat!

Írjuk le mit és miért szeretnénk elérni a folyamat végére. Fontos a megfogalmazás: ezek várhatóan olyan kulcsszavak lesznek, amelyek motiválóan hatnak ránk. Azután, amikor csökken a lelkesedés, jó lesz majd elővenni a listát, feleleveníteni a miértjeinket. Persze dönthetünk úgy is, hogy már nem fontosak ezek a célok: az viszont fontos, hogy ez valóban egy döntés legyen, ne csak sodródás - emelte ki Gerlei Béla.

3. Ismerjük meg önmagunkat!

Milyen a munkastílusunk? Sok dolgot szeretünk egyszerre futtatni vagy jobban megy egy témára fókuszálni? Korán vagy inkább későn vagyunk produktívabbak? Hol tudunk koncentrálni? Az irodában vagy egy kávézóban? A részletek hoznak lázba, vagy az áttekintés? Problémákat szeretünk kibogozni, vagy inkább hozni az eredményeket?

5 tipp, hogy szívvel-lélekkel dolgozzunk

Ha tudjuk, mire van szükségünk (ezt nem feltétlenül kell másnak elárulni), akkor mesterségesen is megteremthetjük azokat a fizikai és pszichológiai feltételeket, amelyek segítenek visszaszerezni és fenntartani a motivációnkat - mondta a szakember.

4. Tervezzünk örömöt!

A "jól végzett munka öröme" nem mindenkinek elegendő. Gondoljuk át, mik azok az - akár apró - jutalmak, amik az egyes akadályok átugrása után pozitív megerősítést adhatnak.

Van, akinek az működik, hogy csak a végén kap magától valami konkrét ajándékot. Van, akinek egy élmény, egy érzés kell ahhoz, hogy elégedett legyen. De egy régóta halogatott mozi, vagy vacsora a barátokkal, vagy egy kiadós könyvesbolti bevásárlás is hatásos lehet. A lényeg, hogy azt kapjuk, amire vágyunk, és jól érezzük tőle magunkat.

5. Szerezzünk támogatást!

Amikor összecsapnak a hullámok a fejünk fölött, mert úgy érezzük, hogy túl sokat vagy túl nehezet vállaltunk, hajlamosak lehetünk magukba fordulni és egyedül keresni a megoldást. Frusztráltan, fáradtan minden nehezebben megy, amitől csak még frusztráltabbak leszünk. Mi a megoldás?

Gerlei Béla szerint ilyenkor érdemes inkább egy kis szünetet beiktatni és elmondani valakinek, hogyan érezzük magunkat. Barát, chatpartner, megbízható munkatárs mind szóba jöhetnek. Természetesen, ha van coachunk, vagy mentorunk, akkor ez az a pillanat, amikor érdemes felhívnunk, és akár egy rendkívüli találkozót, beszélgetést kérnünk. Egy külső szemlélő könnyen helyrebillentheti az egyensúlyunkat.

Sok esetben az a tény, hogy más számára érthetően kell összefoglalni a gondolatainkat és érzéseinket a helyzetről, ennek okairól és a lehetséges megoldásokról, önmagában is hatásos lehet - hangsúlyozta Gerlei Béla.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Végigmentünk a fenti listán és mégsem tért vissza a lendület? Akkor függesszük fel a tevékenységet egy időre. Csináljunk valami egészen mást és mosolyogva vegyük tudomásul, hogy mi sem nem vagyunk tökéletesek.

Holnap újra kezdjük, mert ahogy Isaac Asimov mondta:

"Ha jó ügyet szolgálunk, nincs kudarc;
csak késleltetett siker."

Készítette: Khojaste K

Címkék: munkahely, lendület, motiváció, karrier